Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu na działce rodziców

peter30

Recommended Posts

Witam.

Chciałem się zapytać, jak wyglądają kwestie prawne budowy domu na działce rodziców która nie jest jeszcze notarialnie przekazana? Oczywiście działka jest już wyznaczona przez geodetę, wszystko zostało wymierzone i granice działki są wytyczone. Zostanie ona notarialnie przekazana tylko nie chcemy czekać z pozwoleniami i z rozpoczęciem budowy aż to nastąpi. Zważywszy że są to spore koszta bo działki w mojej okolicy są bardzo drogie, po 350 - 400zł za metr więc szacunkowa jej wartość przy powierzchni 2000mkw będzie dość spora. Dom budujemy bez kredytowo, z własnych oszczędności i woleli byśmy póki co te pieniążki przeznaczyć na budowę domu a kwestią przepisania zająć się później. Bardzo Państwa proszę o porady czy stanowi to jakiś problem gdy to nie my oficjalnie jesteśmy właścicielami działki lecz moi rodzice.

Pozdrawiam

To prawda, największy podatek właśnie zapłacimy od części mojej żony aczkolwiek moja część też mała nie będzie bo notariusz samą taksę notarialną wyliczył mi od tej działki na prawie 4000zł a to dla nas bardzo duże koszta na ten czas kiedy jak wspomniałem budujemy dom bez żadnego wsparcia kredytowego. W późniejszym okresie kiedy dom już powstanie i odłożymy znowu jakąś gotówkę, zajmiemy się już oficjalnym przepisaniem całości na nas.

W Waszej sytuacji możecie zawrzeć z rodzicami umowę użyczenia, w której rodzice użyczą Wam działkę na czas określony/nieokreślony - to wystarczy do PnB.

Możecie również zawrzeć notarialną umowę przedwstępną teraz, w które rodzice zobowiążą się przenieść na Was własność gruntu w określonym czasie (np. po odebraniu domu).

Budynek prawnie należy do właściciela gruntu, trzeba zastanowić się co w przypadku np śmierci rodziców wtedy podatek od spadków, inni spadkobiercy i nie wiem czy wartość nie zostanie podniesiona o budynek,tak samo jak darowizna działki z zabudowanej już domem.

Może użyczenie i testament na Was.

To prawda, największy podatek właśnie zapłacimy od części mojej żony aczkolwiek moja część też mała nie będzie bo notariusz samą taksę notarialną wyliczył mi od tej działki na prawie 4000zł a to dla nas bardzo duże koszta na ten czas kiedy jak wspomniałem budujemy dom bez żadnego wsparcia kredytowego. W późniejszym okresie kiedy dom już powstanie i odłożymy znowu jakąś gotówkę, zajmiemy się już oficjalnym przepisaniem całości na nas.

po pierwsze mozna wpisać niższą wartość działki. To że chodzą w okolicy po 400 to nie znaczy ,że nie możecie wpisać wartości 250 zł. to raz. żeby było taniej rodzice mogą przekazać ci w darowiźnie działkę a ty po 5 latach możesz przekazać połowę żonie. Wtedy będą mniejsze koszty. No i dobrze byłoby przejść się po paru notariuszach.

Ja bym się nie budowała na cudzej działce , nawet jeżeli jest to działka rodziców. Jak to mówią dobrze jak jest dobrze.

1. Znajdz tańszego notariusza - to kpina że chce za umowe darowizny 4000zł.

2. Darowizna niech bedzie na ciebie - potem zrobicie sobie wspólnote majątkową za 500zł u notariusza

Jak takie ceny macie to pewnie jakies duże miasto - proponuje udać sie do notariusza nawet oddalonego o 100km - bedzie dużo taniej