piasek3 26.08.2015 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Po poprawkach proszę o weryfikację moich "szkiców" rozmieszczenia czerpni, wyrzutni, centrali, skrzynek rozdzielczych oraz ilości kanałów do poszczególnych pomieszczeń. Centrala AirPack 400. Czerpnia, wyrzutnia, kanały główne fi 200. Kanały typu pe flex fi 75, trasy kanałów są tylko orientacyjne. Dwie skrzynki rozdzielcze na strychu 11x75. Czy w Salonie/Jadalni dać jeden anemostat z kanałami 3x75 czy dwa, 2x75 + 1x75? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 26.08.2015 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Ja bym dał 2 razy po 2x75 i w górnej łazience 3x75 - skrzynkę 12tkę. I tak skrzynki są 10-12... Po co zaślepiać? A ta najdalsza łazienka może być za słabo wentylowana. przy 2x75 i wywiewie w przedpokoju, który dzięki znacznie mniejszym oporom, będzie jej zabierał powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piasek3 26.08.2015 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Dziękuję za podpowiedzi. Zgodnie z sugestią użyję skrzynek 12tek i w salonie/jadalni 2 razy po 2x75.W tej łazience na dole mam 3x75, a w tej małej łazience na górze mam 2x75.Co do przedpokoju/ wiatrołapu chcę tam dać 1x75 i przytłumić, żeby własnie nie zabierało powietrza z łazienki i z kuchni ale żeby wyciągało brudne powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 26.08.2015 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Dziękuję za podpowiedzi. Zgodnie z sugestią użyję skrzynek 12tek i w salonie/jadalni 2 razy po 2x75. W tej łazience na dole mam 3x75, a w tej małej łazience na górze mam 2x75. Co do przedpokoju/ wiatrołapu chcę tam dać 1x75 i przytłumić, żeby własnie nie zabierało powietrza z łazienki i z kuchni ale żeby wyciągało brudne powietrze. Jeżeli będzie okap, to dałbym 2 x75 w kuchni a do łazienek po 3x. Uzasadnię: Kuchnia, gdy nic nie gotujemy, jest tak naprawdę pokojem. Gdy gotujemy, włączamy okap, przy którym wentylacja jest marginesem. Kolejna kwestia to opory. Drzwi do łazienek są przeważnie pozamykane, do kuchni - nigdy, dlatego nawet 2x75 więcej powietrza wywieje niż 3x75 w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piasek3 26.08.2015 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Jeżeli będzie okap, to dałbym 2 x75 w kuchni a do łazienek po 3x. Uzasadnię: Kuchnia, gdy nic nie gotujemy, jest tak naprawdę pokojem. Gdy gotujemy, włączamy okap, przy którym wentylacja jest marginesem. Kolejna kwestia to opory. Drzwi do łazienek są przeważnie pozamykane, do kuchni - nigdy, dlatego nawet 2x75 więcej powietrza wywieje niż 3x75 w łazience. I tak też zrobię. Dziękuję za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts