Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe na płycie fundamentowej

chokai

Recommended Posts

cześć, mam takie pytanie :

dom na płycie i do tego podłogówka elektryczna - czy jest sens układanie warstwy styropianu i wylewki i na to ogrzewania czy od razu kable układać na płycie ?

Wykonawcy płyt twierdzą, że już żadne dodatkowe warstwy podłogi nie są potrzebne, ale w tym drugim przypadku jak rozumiem ogrzewałbym cały fundament , co ma plusy i minusy, ale dom będzie używany tylko w weekendy, więc nie wiem czy taka akumulacja jest konieczna, ale powiedzmy że może być przydatna za 10 lat jeśli dom będzie używany częściej...

Jak to się w praktyce realizuje ?

Dzień dobry,

Mamy doświadczenie w robieniu ogrzewania podłogowego bezpośrednio na płycie fundamentowej.

Trzeba tylko pamiętać o ułożeniu folii budowlanej 0,2 mm grubości na betonowej płycie, która będzie rozdzielać wylewkę anhydrytową od płyty betonowej. ( Taka warstwa poślizgowa - ponieważ anhydryt ma skurcz dziesięciokrotnie mniejszy od betonu )

Wylanie anhydrytu bezpośrednio na płytę spowoduje popękanie wylewki anhydrytowej w fazie wysychania, gdyż woda ze świeżej wylewki będzie bardzo szybko ,,zabierana'' przez beton płyty grzewczej.

Serdecznie pozdrawiam

Marek Tucholski

Online Ekspert marki Lafarge

• 1 month później...
Panie Arturze, standardowa instalacja ogrzewania podłogowego układana jest na folii, która oddziela wylewkę od plyty, nie wprowadzamy żadnych rur do płyty.

Pozdrawiam

Marek Tucholski

Online Ekspert marki Lafarge

aa.. no i dobrze bo mam zrobione identycznie.. a wkładacie kable czy rurki do wodnej? i z ciekawoci się zapytam czy lafarge wzięło się za wykonywanie płyt?

czy ewentualniemwspoeracie projektantów itp.? U mnie mam chyba wasz beton bo do Małogoszcza mam 5km przez las więc pewnie od was przyjechał.. nie popękał :)

• 1 month później...

Witajcie,

jako, że pod płytą będzie 20cm XPS ja również nie planuję żadnego styropianu na płycie, folia rurki i wylewka z 8cm. Trzeba ukryć rury wodne i rury podłogówki.

Mam pytanie jak mocować rury do płyty bez styropaniu? To jest w ogole do rozłożenia? nie mialem nigdy do czynienia z tą rurą, ale jest chyba to sztywne i bez "kotwienia jej to się chyba nie uda?

ktoś rozjaśni temat ?

dzięki

Witajcie,

jako, że pod płytą będzie 20cm XPS ja również nie planuję żadnego styropianu na płycie, folia rurki i wylewka z 8cm. Trzeba ukryć rury wodne i rury podłogówki.

Mam pytanie jak mocować rury do płyty bez styropaniu? To jest w ogole do rozłożenia? nie mialem nigdy do czynienia z tą rurą, ale jest chyba to sztywne i bez "kotwienia jej to się chyba nie uda?

ktoś rozjaśni temat ?

dzięki

Oczywiście,że się da,ktoś już coś takiego robił.Więcej sadzę,ktoś odpowie i podpowie na sąsiednim forum:

http://forum.budujemydom.pl/Dazenie-do-spelnienia-marzenia--t15819.html&gopid=484995#entry484995

:D

Witajcie,

ktoś rozjaśni temat ?

dzięki

.

Ja tak mam. Z tym że jak nie zrobiłeś wcześniej rowków pod rury od wody to masz małe szanse aby się zmieścić w 8 cm wylewki

Dla zamocowania rur grzewczych do podłoża bez izolacji można wykorzystać dwie popularne praktyki:

1. Montaż rur za pomocą tworzywowych listew, w naszej ofercie rozwiązanie nosi nazwę System KAN-therm RAIL - listwy kotwisz do podłoża, rury mocujesz do listwy, rozstaw listew około 0,5 do 1 mb w zależności od plastyczności (rodzaju) rury.

2. Montaż rur do metalowej siatki za pomocą tworzywowych opasek zaciskowych - System KAN-therm NET. Siatka układana jest bezpośrednio na wylewce betonowej, można wykorzystać tzw. betonowe podkładki, rurę przypinam się za pomocą tzw. trytek.

Obie metody są opisane w poradniku Ogrzewania Podłogowego:

http://pl.kan-therm.com/kan/upload/poradnik-ogrzewanie-podlogowe.pdf

2. Montaż rur do metalowej siatki za pomocą tworzywowych opasek zaciskowych - System KAN-therm NET. Siatka układana jest bezpośrednio na wylewce betonowej, można wykorzystać tzw. betonowe podkładki, rurę przypinam się za pomocą tzw. trytek.

Super porada zwłaszcza przy anhydrycie :bash:

Jaką technikę polecisz przy anhydrycie i dlaczego?

Żaden wykonawca anhydrytu nie da gwarancji przy położeniu rurek na siatce. Po nad to wylewka musiała by być co najmniej o 1-1,5 cm grubsza a to koszty. Najprostszy sposób to haki. Fakt trochę wiercenia. Przy trzy osobowej ekipie idzie jak burza.

Edytowane przez plusfoto

Nie rozumiem dlaczego wykonawca anhydrytu nie da gwarancji na wylewkę zalaną na rurach zamocowanych na siatce? - w tym przypadku należy dobrze zastanowić się nad ewentualną zmianą wykonawcy/dostawcy anhydrytu.

Przy 8 cm wylewce jaką chce zrobić lambert86, po rozłożeniu siatki i zamocowaniu rur zostanie jeszcze spory zapas na wylewkę ponad rury.

Wiercenie w rozłożonej folii i mocowanie hakami - niestety ta technologia trochę odbiega od sztuki która mówi aby płytę anhydrytową w miarę szczelnie odizolować od płyty fundamentowej, konsystencja anhydrytu spowoduje jego przenikanie pod folię.

Nie rozumiem dlaczego wykonawca anhydrytu nie da gwarancji na wylewkę zalaną na rurach zamocowanych na siatce? - w tym przypadku należy dobrze zastanowić się nad ewentualną zmianą wykonawcy/dostawcy anhydrytu.

Proszę wskazać takiego wykonawcę - szukałem i nie znalazłem -być może słabo ale się starałem a duzi wykonawcy jak np. Lafarge czy termolit lub wolplan nawet nie chcieli słuchać o czymś takim.

Przy 8 cm wylewce jaką chce zrobić lambert86, po rozłożeniu siatki i zamocowaniu rur zostanie jeszcze spory zapas na wylewkę ponad rury.
Taka grubość sugeruje raczej betonową - przy anhydrycie to samobójstwo finansowe.

Wiercenie w rozłożonej folii i mocowanie hakami - niestety ta technologia trochę odbiega od sztuki która mówi aby płytę anhydrytową w miarę szczelnie odizolować od płyty fundamentowej, konsystencja anhydrytu spowoduje jego przenikanie pod folię.

Anhydryt to nie woda tylko średniej gęstości śmietana. Ryzyko przesiąkania jest praktycznie żadne. Chyba że ktoś porobi kilkucentymetrowej średnicy dziury przy wierceniu.

Proszę wskazać takiego wykonawcę - szukałem i nie znalazłem -być może słabo ale się starałem a duzi wykonawcy jak np. Lafarge czy termolit lub wolplan nawet nie chcieli słuchać o czymś takim.

Ponawiam pytanie, dlaczego wskazani producenci/dostawcy nie chcą słyszeć o takiej konstrukcji płyty grzewczej (sposobie mocowania rur) przy wylewce anhydrytowej?

Chciałbym poznać powód takiego podejścia do tematu, czy ktoś ich o to pytał?

Ponawiam pytanie, dlaczego wskazani producenci/dostawcy nie chcą słyszeć o takiej konstrukcji płyty grzewczej (sposobie mocowania rur) przy wylewce anhydrytowej?

Chciałbym poznać powód takiego podejścia do tematu, czy ktoś ich o to pytał?

Myślę że z tym pytaniem najlepiej udać się do producentów i wykonawców anhydrytu.