Termobudowa 17.07.2015 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 witam, czy muszę koniecznie układać drenaż na poziomie dna fundamentu ?? chodzi o to że w projekcie mam całą kondygnację w ziemi -- całe 270 utopione pod ziemią - jak weszły koparki to się okazało że grunt jest na tyle słaby że musimy obniżyć się jeszcze 120 centymetrów by dojść do gruntu nośnego teraz spód fundamentu znajduje się prawie 4 metry poniżej poziomu terenu - zgodnie z tym co większość pisze właśnie na poziomie -4.00 powinienem ułożyć drenaż, tyle że w projekcie był drenaż prawie metr wyżej i wtedy miałem wszystko tak mniej więcej ustawione na działce żeby można było wodę swobodnie odprowadzić do koryta (grawitacyjnie) teraz brakło mi ponad metr spadku, nie uśmiecha mi się za bardzo robienie studzienki zbiorczej i potem pompować wszystko do koryta czy mogę sobie założyć że fundamenty będą mi stały w wodzie (chodzi tylko o opadową, gruntowa jest niżej troche) ??? czy mogę po prostu odciąć papą,folią czy jakimś innym "smolistym" materiałem te 120 cm fundemtnu co dołożyłem a drenaż ułożyć tak jak miał być poprzednio, tj. troche poniżej poziomu płyty podłogowej piwnicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 27.10.2015 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2015 Witam! Powiem szczerze, że też mieliśmy podobne problemy podczas remontu domu. Nie podejmuję się wchodzić w kompetencje specjalistów i udzielać porad. Najlepiej skontaktuj się z kimś, kto takimi pracami się zajmuje. Nie wiem z jakiego rejonu Polski jesteś. Ja korzystałam z usług F.H.U. "Arek", zarówno w kwestii drenażu opaskowego jak i montażu pompy ciepła. Polecam http://www.czystawoda24.pl/ Czy Tobie płacą za reklamę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts