jbloch 27.08.2015 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 Tak sobie pomyślałem że przy takim ogrzewaniu całe życie żyjesz w stresie aby go nie popsuć wieszając nową szafkę czy obrazek Żaden stres , przed wierceniem otworu sprawdza sie czy tam aby rurka nie przebiega Ja tam nie mam sciennego i trochę żałuję , ale też żadnej wiszącej szafki w domu nie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid blasiak 28.08.2015 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 a obrazek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 31.08.2015 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Ciekawe ale pytanie jakie koszty materiału? czy one nie pochłoną tych oszczędności? co do kumulacji ciepła w gruncie to ciekaw jestem konkretu, próbowałem zrobić bateryjkę na swoim GWC żwirowym i efekt za mały oraz strata chłodzenia latem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 15.09.2015 09:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 (edytowane) Ciekawe ale pytanie jakie koszty materiału? Udało mi się nie co podpytać autora tego systemu grzewczego co do cen i są one takie: Rozdzielacz nieuzbrojony 21 obwodów par 400zł Para złączek 8mm 8-9 zł Zaślepki na niewykorzystane obwody para 2 zł Podłączenie 1/2 cal takie jaki jest system w domu. Szafka szer. 40 cm typowa ok 100zł/ Rura 8x1 mm bez bariery 2-1.5 zł zależnie od ilości i sposobu dostawy. Rura 8x1 mm z barierą ok 3.5 zł Ceny netto zależne częściowo od kursów walut. Autorem systemu grzewczego opartego na barierze termicznej jest: PPHiU "MIRAMARE" http://www.miramare.pl Mając GWC latem możemy bardzo skutecznie chłodzić, regenerując złoże na zimę. Prostota tego systemu polega na tym, że poszczególne pętle są o takiej samej długości a więc nie potrzeba żadnych rotametrów, pompek mieszających, nic, gole podłączenie rurek do rozdzielaczy. Edytowane 15 Września 2015 przez kolektor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kazikujazdowski 16.09.2015 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2015 Udało mi się nie co podpytać autora tego systemu grzewczego co do cen i są one takie: Rozdzielacz nieuzbrojony 21 obwodów par 400zł Para złączek 8mm 8-9 zł Zaślepki na niewykorzystane obwody para 2 zł Podłączenie 1/2 cal takie jaki jest system w domu. Szafka szer. 40 cm typowa ok 100zł/ Rura 8x1 mm bez bariery 2-1.5 zł zależnie od ilości i sposobu dostawy. Rura 8x1 mm z barierą ok 3.5 zł Ceny netto zależne częściowo od kursów walut. Autorem systemu grzewczego opartego na barierze termicznej jest: PPHiU "MIRAMARE" http://www.miramare.pl Mając GWC latem możemy bardzo skutecznie chłodzić, regenerując złoże na zimę. Prostota tego systemu polega na tym, że poszczególne pętle są o takiej samej długości a więc nie potrzeba żadnych rotametrów, pompek mieszających, nic, gole podłączenie rurek do rozdzielaczy. Muszę dać mądrzejszym do przeanalizowania ale wygląda obiecująco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Erko43 17.09.2015 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2015 Bardzo ciekawie sie to prezentuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miramare 19.09.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2015 WitamPoproszono mnie bym opisał omawiany na tym forum system.Możliwości zastosowania:1.Może to być zamiennik istniejących systemów opartych na rurach 16mm, ale łatwiejszy w układaniu i regulacji z regulatorami strefowymi(nie polecam).2.System z jednym sterowaniem na cały budynek. bo i tak w energooszczędnym budynku panuje jedna temperatura.3.Do renowacji budynków np. na podłodze potrzebujemy 10-12mm gr. by ukryć rurki a na ścianie tylko tyle tynku ile potrzeba do przykrycia przewodów.4.Całkiem nowy sposób klimatyzowania pomieszczeń oparty na tworzeniu przyjaznego klimatu i komfortu w domu.Dlaczego piszę klimatyzacji a nie ogrzewania? Bo zawsze stwarzamy warunki do chłodzenia człowieka, żaden system grzewczy nie służy do ogrzewania człowieka a tylko do ogrzewania przegród których temperatura decyduje o komforcie cieplnym człowieka. Aby nie robić tak jak dotychczas coś tam podgrzewamy następnie podgrzewamy powietrze które ogrzewa wszystko dookoła. W tym systemie ogrzewamy bezpośrednio przegrody zewnętrzne stwarzając optymalny klimat.By zwiększyć efektywność i komfort podgrzewamy powietrze z rekuperatora do tem. pomieszczenia tak by nie odczuwać zimnych podmuchów.Najważniejsze w układzie jest sterowanie jakościowe a nie ilościowe, pompka cyrkulacyjna pracuje cały rok stabilizując cały czas klimat budynku.Ten opis nie wyczerpuje tematu, jeśli będzie zainteresowanie odpiszę w miarę możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 21.09.2015 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Ten opis nie wyczerpuje tematu, jeśli będzie zainteresowanie odpiszę w miarę możliwości. Jaki do tego systemu utrzymania temp. w pomieszczeniach domu stosujemy kocioł, piec, czy cokolwiek aby koszt tego utrzymania nie wypruł nam kieszeni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miramare 22.09.2015 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2015 Jaki do tego systemu utrzymania temp. w pomieszczeniach domu stosujemy kocioł, piec, czy cokolwiek aby koszt tego utrzymania nie wypruł nam kieszeni? Źródło ciepła jest dowolne ale dedykowane do kotłów kondensacyjnych ,pomp ciepła, energia elektryczna ,układy solarne itp. Temperatura zasilania nie przekracza 25st.C. Zapotrzebowanie na energię jest łatwo obliczyć, powiedz mi ile traci energii Twój dom a powiem ile trzeba jej uzupełnić. Tu dużym udziałem są zyski pasywne energii i lepszy komfort cieplny z powodu stałej temperatury wszystkiego co nas otacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 22.09.2015 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2015 2.System z jednym sterowaniem na cały budynek. bo i tak w energooszczędnym budynku panuje jedna temperatura. Najważniejsze w układzie jest sterowanie jakościowe a nie ilościowe, pompka cyrkulacyjna pracuje cały rok stabilizując cały czas klimat budynku. nie czaje. czego jakością sterujecie? jedno sterowanie tzn, że jeden czujnik uruchamia cały system? jedna pompka pracuje cały rok i tłoczy te 23 czy 24o? (no powiedzmy cały sezon grzewczy bo wiadomo, że w lato niższa temp). znaczy, że sterownia mocą odbywa się na podstawie pomiaru temp powrotu? jaka część przegród musi być tak grzana? wszystkie? czy w ściana zewnętrznych rurki po obu stronach ściany? gdzie jest taki budynek, już wybudowany i opisany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miramare 23.09.2015 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2015 nie czaje. czego jakością sterujecie? jedno sterowanie tzn, że jeden czujnik uruchamia cały system? jedna pompka pracuje cały rok i tłoczy te 23 czy 24o? (no powiedzmy cały sezon grzewczy bo wiadomo, że w lato niższa temp). znaczy, że sterownia mocą odbywa się na podstawie pomiaru temp powrotu? jaka część przegród musi być tak grzana? wszystkie? czy w ściana zewnętrznych rurki po obu stronach ściany? gdzie jest taki budynek, już wybudowany i opisany? Na pocątek małe wyjaśnienie użyłem skrótu sterowanie jakościowe i ilościowe. To w automatyce określenia w stosunku do rodzaju zasilania systemów grzewczych. 1. Sterowanie ilościowe woda o określonej temperaturze wpływa do grzejnika i zostaje odcięta przez termostat jak osiągnie odpowiednią temperaturę powietrza nawet jeżeli grzejnik jest ciepły do połowy. 2. Jakościowe sterowanie to ciągły przepływ wody w instalacji i regulowanie jej temperatury. Obecne systemy regulacji instalacji podłogowy (płaszczyznowych) nie mają prawidłowych systemów sterowania . Oczywiście temperaturę na lato obniżamy i możemy chłodzić budynek przez oddawanie energii cieplnej na zewnątrz. Rozmieszczenie rurek to sprawa budynku, np, w biurach dużo rur układa się na sufitach bo dużo jest chłodzenia. Budynki stare zabytkowe ściany zewnętrzne, gdzie następuje kondensacja rury mają często oddzielne zasilanie by utrzymać najniższym kosztem temperaturę 18-20 st ściany a realizacje ogrzewania spełniają inne systemy. Można też umieścić rury na zewnątrz budynku pod izolacją i stworzyć aktywną barierę termiczną tak buduje firma izomax i firma z Węgier nazwy nie pamiętam. Celem tego systemu jest prostota i uniwersalność. Np. w izomaxie trzeba budować specjalny dom tu można adoptować to co się ma,usuwać wilgoć, w czasie remontu dorobić ogrzewanie pod kafelkami w łazience lub w pokoju pod panelami zabierając 12mm grubości. Możemy też układając rurki we wszystkich betonach i innych dużych masach mieć duży akumulator ciepła w zakresie pracy delty 4 st. tz. rozgrzewamy go tanimi kolektorami jak jest słońce o 4 st więcej niż mamy tem nastawioną i długo mamy ogrzewanie zanim ostygnie dom, jak za ciepło to otwieram okno w sypialni bo ta energia jest darmowa. Kilka takich domu już powstało na forum kolektorek zamieścił zdjęcia, UWM Warmiński robi badania i pomiary wyniki będą dostępne już niedługo. Czołowe firmy wprowadzają swoje produkty oparte na rurach od 4mm do 10mm wystarczy poczytać ale komplikacja rozdzielacze sterowanie jest dużym hamulcem rozwoju, często skomplikowany system sterowania jest jedynym zarobkiem i magnesem dla serwisantów bo mają stały grosz na serwisach. Proszę wpisać hasło aktywizacja rdzenia betonowego najlepiej po niemiecku i angielsku i poczytać. Postaram się zamieścić wyniki badań z kamery termograficznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.09.2015 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2015 N Można też umieścić rury na zewnątrz budynku pod izolacją i stworzyć aktywną barierę termiczną tak buduje firma izomax i firma z Węgier nazwy nie pamiętam. Celem tego systemu jest prostota i uniwersalność. Np. w izomaxie trzeba budować specjalny dom tu można adoptować to co się ma,usuwać wilgoć, w czasie remontu dorobić ogrzewanie pod kafelkami w łazience lub w pokoju pod panelami zabierając 12mm grubości. Możemy też układając rurki we wszystkich betonach i innych dużych masach mieć duży akumulator ciepła w zakresie pracy delty 4 st. tz. rozgrzewamy go tanimi kolektorami jak jest słońce o 4 st więcej niż mamy tem nastawioną i długo mamy ogrzewanie zanim ostygnie dom, jak za ciepło to otwieram okno w sypialni bo ta energia jest darmowa. Kilka takich domu już powstało na forum kolektorek zamieścił zdjęcia, UWM Warmiński robi badania i pomiary wyniki będą dostępne już niedługo. Czołowe firmy wprowadzają swoje produkty oparte na rurach od 4mm do 10mm wystarczy poczytać ale komplikacja rozdzielacze sterowanie jest dużym hamulcem rozwoju, często skomplikowany system sterowania jest jedynym zarobkiem i magnesem dla serwisantów bo mają stały grosz na serwisach. Proszę wpisać hasło aktywizacja rdzenia betonowego najlepiej po niemiecku i angielsku i poczytać. Postaram się zamieścić wyniki badań z kamery termograficznej. Troche słabo idzie Ci ta reklama oraz objasnianie systemów regulacji i sterowania podłogówką. Czekamy z niecierpliwoscią na ciąg dalszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid blasiak 23.09.2015 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2015 (edytowane) W mojej głowie rodzi się jedna wątpliwość. O ile mamy w pomieszczeniu temperaturę blisko założonej to układ będzie działał z samoregulacją ( prawo fouriera ) im mniejszy gradient temperatury między ośrodkami tym mniejsza wymiana, przy zrównaniu temperatur wymiana ustaje. Jednak w sytuacji nagłego wychłodzenia ( dłuższe uchylenie okna, nagły spadek temperatury zewnętrznej i duży wiatr), czy moc tego układu będzie wystarczająca do ogrzania pomieszczenia. Czy nie łatwiej i taniej zamiast z kombinowaniem i dostarczaniem medium o stałej temperaturze do ścian/podłogi, mierzyć temperaturę ściany i dostarczać czynnik o temperaturze stałej w sposób przerywany. Wykorzystując do tego i tak sporą akumulację ściany/podłogi. Pomiar powietrza także uważam za zbyt opóźniony w stosunku do układu, zwłaszcza przy szybkich zmianach ( otwarcie okna, termostat powietrzny reaguje i przez kilkadziesiąt sekund pcha ciepło w ściany/podłogę) właśnie w taki sposób mam zamiar sterować swoją podłogówką, wykorzystując bezwładność 55 ton betonu pozdrawiam Edytowane 23 Września 2015 przez dawid blasiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miramare 01.10.2015 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2015 W mojej głowie rodzi się jedna wątpliwość. O ile mamy w pomieszczeniu temperaturę blisko założonej to układ będzie działał z samoregulacją ( prawo fouriera ) im mniejszy gradient temperatury między ośrodkami tym mniejsza wymiana, przy zrównaniu temperatur wymiana ustaje. Jednak w sytuacji nagłego wychłodzenia ( dłuższe uchylenie okna, nagły spadek temperatury zewnętrznej i duży wiatr), czy moc tego układu będzie wystarczająca do ogrzania pomieszczenia. Czy nie łatwiej i taniej zamiast z kombinowaniem i dostarczaniem medium o stałej temperaturze do ścian/podłogi, mierzyć temperaturę ściany i dostarczać czynnik o temperaturze stałej w sposób przerywany. Wykorzystując do tego i tak sporą akumulację ściany/podłogi. Pomiar powietrza także uważam za zbyt opóźniony w stosunku do układu, zwłaszcza przy szybkich zmianach ( otwarcie okna, termostat powietrzny reaguje i przez kilkadziesiąt sekund pcha ciepło w ściany/podłogę) właśnie w taki sposób mam zamiar sterować swoją podłogówką, wykorzystując bezwładność 55 ton betonu pozdrawiam Prawo Fouriera ma zastosowanie jeśli siedzisz razem z układem grzewczym w środku pomieszczenia, wyobraź sobie taki pokój rurki są dookoła we wszystkich ścianach to nie musisz już ogrzewać wewnątrz, jedyne straty to okna i wentylacja.A co by było gdyby wokół Twojego domu było zawsze powiedzmy 16-18 st bez wiatru i słońca.Zero problemów komfort w domu, to jest to co chcę osiągnąć i już niektóre domy takie są. Nie ma różnic tem, między pokojami a jak jest to i tak nie włączasz ogrzewania by wyrównać tem do jednego poziomu. Jedynie w łazienkach stosuję podgrzewanie tych miejsc po których się chodzi do wyższego poziomu. Nasze budownictwo ciężkie nie jest wrażliwe na wentylację przez otwarcie okien i drzwi. Po 15min tem.*wraca do poprzedniej. Ja jestem zwolennikiem tylko wysoko sprawnej wentylacji mechanicznej grawitacyjna jest praktycznie niemożliwa do wykonania w nowoczesnym oszczędnym domu. Regulacja przerywana to tylko z pełnym PID i to ciężko przewidzieć zmiany tem. np. słońce lub kominek albo piekarnik. Ja kiedyś stosowałem centralną regulację temperatury i zawory z głowicami termostatycznymi przy drzwiach wejściowych do pokoju,efekty były zadowalające jeśli pompka pracowała cały czas i zasilanie było na dość niskim poziomie. Eurostery i auratrony elektroniczne pracujące na histerezie 0.25 st. powodowały straszne wahania temperatury. Jeżeli stworzysz sekcje to przegrzana sekcja nie odda ciepła do sekcji zimniejszej. Jedną chcesz chłodzić a drugą musisz ogrzewać. Tu jest ciekawy tekst warto poczytać i się zastanowić, uważam go za jeden z lepszych dostępnych w int. http://www.oventrop.de/de/infomaterial/fachaufsaetze/Elementares_Innovatives.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 04.10.2015 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 Troche słabo idzie Ci ta reklama oraz objasnianie systemów regulacji i sterowania podłogówką. Czekamy z niecierpliwoscią na ciąg dalszy Myślę, że reklama to za dużo powiedziane (na razie). Dajmy się chłopu rozwinąć bo system jest ciekawy , może nawet wart zainteresowania a na pewno (na razie) nie są teoryje jedynie słuszne miszcza. Ciekawe czy kolega miramare będzie coś nam powiedzieć o bilansie cieplnym budynku np o pow. 150m2. Mam na myśli budynek o zapotrzebowaniu ok. 40kW/m2/rok., zakładając, że całość będzie napędzana pompą ciepła powietrzną. I jeszcze jedno prozaiczne pytanie o koszty: Ile kosztuje cały system dla wspomnianego wyżej budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 04.10.2015 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2015 Czy nie łatwiej i taniej zamiast z kombinowaniem i dostarczaniem medium o stałej temperaturze do ścian/podłogi, mierzyć temperaturę ściany i dostarczać czynnik o temperaturze stałej w sposób przerywany. Wykorzystując do tego i tak sporą akumulację ściany/podłogi. Pomiar powietrza także uważam za zbyt opóźniony w stosunku do układu, zwłaszcza przy szybkich zmianach ( otwarcie okna, termostat powietrzny reaguje i przez kilkadziesiąt sekund pcha ciepło w ściany/podłogę) właśnie w taki sposób mam zamiar sterować swoją podłogówką, wykorzystując bezwładność 55 ton betonu pozdrawiam A czy tu w ogóle potrzebny jest pomiar pomiar powietrza czy ścian? Jeżeli czynnik jest tłoczony o temp. np. 21 stopni to wracając ochłodzony (bo przecież trzeba wyrównać straty) powraca o temp. np. 18 stopni to pompa będzie dogrzewać o te 3 stopnie. Zakładając, ze nie mamy tak zwanych zysków słonecznych. A właśnie, czy na pompie da się ustawić aby pracowała dając te 21 stopni? Jak kolega miramare wyobraża sobie sterowanie całym układem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawid blasiak 11.10.2015 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2015 (edytowane) A czy tu w ogóle potrzebny jest pomiar pomiar powietrza czy ścian? Jeżeli czynnik jest tłoczony o temp. np. 21 stopni to wracając ochłodzony (bo przecież trzeba wyrównać straty) powraca o temp. np. 18 stopni to pompa będzie dogrzewać o te 3 stopnie. Zakładając, ze nie mamy tak zwanych zysków słonecznych. A właśnie, czy na pompie da się ustawić aby pracowała dając te 21 stopni? Jak kolega miramare wyobraża sobie sterowanie całym układem? Oczywiście że jest potrzebny, przy różnych warunkach zewnętrznych dostarczając medium o jednakowej temperaturze w jednakowej ilości nie wyregulujemy temperatury wewnątrz budynku( chyba że ma niezwykle dużą bezwładność), w zależności od czynników zewnętrznych budynek ma różne zapotrzebowanie na energię, dostarczając cały czas tyle samo energii, albo niedogrzewamy albo przegrzewamy. przykład: zima, temp w dzień około 0 stopni, w nocy -18 sterując temp czynnika szybciej wyrównamy energię która uciekła nam przez przegrody inny przykład zima w nocy -18 w dzień 0 , słonecznie mniej przegrzejmy dom nie dostarczając więcej energii po nocnym ogrzewaniu niż dostarczając Wcześniej padło słowo o sterowniku PID <-- tak tylko i wyłącznie PID o dobranej akcji całkującej i różniczkującej oraz wzmocnieniu pod konkretny dom i jego stałą czasową. Oczywistą oczywistością jest że każdy układ regulacji cieplnej będzie miał dłuższą stała czasową mając stałe wzmocnienie ( strumień energii) przy różnej wartości zadanej (zapotrzebowanie aktualne) Pozdrawiam Uwaga, nie uważam że przedstawiony tutaj system ogrzewania ni e będzie działał - bo będzie, nie uważam jednak że wpływa on bardzo na energooszczędność ( raczej przeciwnie będzie mniej energooszczędny). co do komfortu to trudno mi powiedzieć ale obawiam się że tak jak pisałem powyżej, może być zbyt wolny dla budownictwa o przeciętnej bezwładności. Edytowane 11 Października 2015 przez dawid blasiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibuch 22.10.2015 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2015 (edytowane) Prawo Fouriera ma zastosowanie jeśli siedzisz razem z układem grzewczym w środku pomieszczenia, wyobraź sobie taki pokój rurki są dookoła we wszystkich ścianach to nie musisz już ogrzewać wewnątrz, jedyne straty to okna i wentylacja.A co by było gdyby wokół Twojego domu było zawsze powiedzmy 16-18 st bez wiatru i słońca.Zero problemów komfort w domu, to jest to co chcę osiągnąć i już niektóre domy takie są. Nie ma różnic tem, między pokojami a jak jest to i tak nie włączasz ogrzewania by wyrównać tem do jednego poziomu. Jedynie w łazienkach stosuję podgrzewanie tych miejsc po których się chodzi do wyższego poziomu. Nasze budownictwo ciężkie nie jest wrażliwe na wentylację przez otwarcie okien i drzwi. Po 15min tem.*wraca do poprzedniej. Ja jestem zwolennikiem tylko wysoko sprawnej wentylacji mechanicznej grawitacyjna jest praktycznie niemożliwa do wykonania w nowoczesnym oszczędnym domu. Regulacja przerywana to tylko z pełnym PID i to ciężko przewidzieć zmiany tem. np. słońce lub kominek albo piekarnik. Ja kiedyś stosowałem centralną regulację temperatury i zawory z głowicami termostatycznymi przy drzwiach wejściowych do pokoju,efekty były zadowalające jeśli pompka pracowała cały czas i zasilanie było na dość niskim poziomie. Eurostery i auratrony elektroniczne pracujące na histerezie 0.25 st. powodowały straszne wahania temperatury. Jeżeli stworzysz sekcje to przegrzana sekcja nie odda ciepła do sekcji zimniejszej. Jedną chcesz chłodzić a drugą musisz ogrzewać. Tu jest ciekawy tekst warto poczytać i się zastanowić, uważam go za jeden z lepszych dostępnych w int. http://www.oventrop.de/de/infomaterial/fachaufsaetze/Elementares_Innovatives.pdf Dobra, teraz już rozumiem o co w tym chodzi. Powiem więcej, zaczyna to do mnie przemawiać, choć nie wiem co to PID Jeśli dobrze zrozumiałem to tutaj starowanie może nie być w ogóle potrzebne, no może ustalenie temp. zasilania, nie wiem może można to policzyć. Może np wystarczy sterownik, który będzie tą temp. zmieniał z zależności o temp zewnętrznej, coś na kształt: na zewnątrz od -20 do -10 zasilanie 24o, na zewnątrz -10 do 0o zasilanie 23o, na zewnątrz 0 do +10o zasilanie 22o. Próbowałem liczyć rozładowanie nagrzanej dużej masy (ściana czy płyta domu) i wychodziło mi, że spadek temperatury wewnątrz może spowodować np 2-krotny wzrost mocy grzewczej tego samego źródła (np taka ściana z opisywanego tu systemu) i taki system jest bliski samoregululacji. Pytanie tylko jedno, czy wystarczy tej mocy? Nie potrafiłem tego dokładnie określić, to nie moja branża. Czy próbowaliście liczyć jak to dokładnie będzie działało przy danym obniżeniu temp w pomieszczeniu? A może jest już prototyp i można coś pomierzyć? Wg mnie jest tu niestety jedno ALE, na 100% straty ciepła w takim układzie będą większe niż przy ogrzewaniu powietrza bo temp. przegrody większa. Jednak przy grzaniu prądem może to zredukować tania taryfa. W kontekście tego nie mogę się zgodzić, że do tego systemu dobre jest każde źródło zasilania co pisze kolektor1 w pierwszym poście. Ale co może się okazać? Że idealnym zasilaniem do tego systemu będą kolektory słoneczne bo ich MOC jaką można wyciągnąć zimą będzie wielokrotnie większa niż w przypadku grzania wody bo tutaj potrzebujemy tak niskiej temp. zasilnia jak nigdzie indziej. Niestety nie znam niemieckiego a chętnie bym poczytał coś o tym, są jakieś polskie strony? W mojej głowie rodzi się jedna wątpliwość. O ile mamy w pomieszczeniu temperaturę blisko założonej to układ będzie działał z samoregulacją ( prawo fouriera ) im mniejszy gradient temperatury między ośrodkami tym mniejsza wymiana, przy zrównaniu temperatur wymiana ustaje. Jednak w sytuacji nagłego wychłodzenia ( dłuższe uchylenie okna, nagły spadek temperatury zewnętrznej i duży wiatr), czy moc tego układu będzie wystarczająca do ogrzania pomieszczenia. Czy nie łatwiej i taniej zamiast z kombinowaniem i dostarczaniem medium o stałej temperaturze do ścian/podłogi, mierzyć temperaturę ściany i dostarczać czynnik o temperaturze stałej w sposób przerywany. Wykorzystując do tego i tak sporą akumulację ściany/podłogi. Pomiar powietrza także uważam za zbyt opóźniony w stosunku do układu, zwłaszcza przy szybkich zmianach ( otwarcie okna, termostat powietrzny reaguje i przez kilkadziesiąt sekund pcha ciepło w ściany/podłogę) właśnie w taki sposób mam zamiar sterować swoją podłogówką, wykorzystując bezwładność 55 ton betonu Możesz napisać coś więcej? Ja próbowałem rokwiniać podobny problem ale zabrakło mi wiedzy. Robiłem jakieś obliczenia ale tam potrzebna jest duża dokładność albo pomiary w praktyce. Dokładniej myślałem o tym, żeby tak naładować płytę, ściany, strop (nie wiem jeszcze ile), do niskiej temperatury żeby w międzyczasie to "samo grzało". Albo inczaej, do jakiej temp. można znagrzać taką płytę, żeby nie przegrzać pomieszczenia ale, żeby w przypadku spadku temp. w pomieszczeniu ona zapewniała podtrzymywanie temperatury. Nie rozumiem dlaczego nie chcesz mierzyć temp. powietrza? Chyba nie chcesz zastosować jakiegoś termometru na kablu, 10cm od ściany a taki termostat puszkowy jak np do sterowania kablami aż tak szybko nie zareaguje na otwarcie okna. Poza tym jest jeszcze histereza Edytowane 22 Października 2015 przez zibuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miramare 24.10.2015 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Wg mnie jest tu niestety jedno ALE, na 100% straty ciepła w takim układzie będą większe niż przy ogrzewaniu powietrza bo temp. przegrody większa. Jeszcze raz napiszę każdym systemem ogrzewamy przegrody zewnętrzne.Więc żeby osiągnąć ten sam poziom komfortu cieplnego musimy doprowadzić je do tej samej temperatury, robimy to albo wodą bezpośrednio w przegrodach albo wtórnie powietrzem ogrzanym od np grzejników lub og. podłogowego. Ale te powietrze musi być o kilka stopni bardziej przegrzane niż przegrody. Tu są większe straty.Komfort cieplny zawężając pojęcie to równa temperatura powietrza przegród i przedmiotów wewnątrz budynku.Temperaturę wewnątrz mierzymy i uwzględniamy w sterowaniu ale są budynki tylko z regulacją temperatury zasilania.Obecnie stosujemy sterowniki esbe które pozwalają na sterowanie razem lub osobno tymi parametrami.Temperatura zewnętrzna nie interesuje mnie nie ma wpływu na szybką zmianę temperatury wewnątrz, mam na myśli oczywiście domy wykonane przynajmniej zgodnie z normą obowiązującą. Brak szczelności budynku to największy problem.Obniżanie nocne to absurd powielany wielokrotnie. Jeżeli dom znacznie obniża temperaturę w ciągu 2-3 godzin to czas na remont. Budownictwo skandynawskie po zaostrzeniu norm nie potrzebuje już sterowników z obniżaniem temperatury i szwedzka firma esbe wycofała takie sterowniki u siebie ale do nas produkują specjalną wersję z obniżaniem nocnym tygodniowym itp.Domy o których pisze istnieją są ciągle nowe budowane. Jeśli ktoś chce mogę podpowiedzieć jak to zrobić samemu z dostępnych materiałów. Można to zrobić tak że układ jest zrobiony do obu systemów sterowania jeśli nie zadziała to co jest opisane dokupujemy regulatory strefowe i mamy standard.Jedyny problem to duża ilość rurek i ich układanie.Przy rurkach 16mm to problem z układaniem ale rurki 8 mm układa się jak przewody elektryczne. Wawin wprowadził ogrzewanie na rurkach 10mm ale cena rury ok 4.5zł/mb to problem.jeszcze o ogrzewaniu ściennym jeśli jest częściowe to to samo jak w innych musi podgrzać powietrze i dogrzać resztę przegród do komfortu cieplnego a to znaczy wyższa temperatura ściany i wyższe straty dodatkowe izolacje itpPostaram się jeszcze raz zwięźle opisać jak działa system ale na razie jest tyle roboty że nie ma czasu.Jeśli ktoś chce może na swoim domu zrobić takie doświadczenie uruchomić na stałe pompę zasilającą regulować przepływy w obwodach i obniżyć maksymalnie jak tylko można zasilanie z kotłowni. Efekt gwarantowany.Pozdrawiam i opiszcie swoje doświadczenia praktyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miramare 25.10.2015 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 http://vaillant.poznan.pl/abc-ogrzewania/zalety-ogrzewania-podlogowego/ Bardzo dobre wyjaśnienie samoregulacji. Im mniejsza różnica temperatury pomiędzy zasilaniem a powietrzem tym efekt na każdy st lepszy. By to osiągnąć trzeba dodać ściany i czasem stropy. Stropy w lato spełniają funkcje chłodzenia.Reszta jest wyjaśniona http://www.oventrop.de/de/infomateri...nnovatives.pdf Jak używać tłumacza nie będę opisywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts