derkacz 18.07.2015 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 Witam serdecznie. Mam dwa pytania, na początek kilka zdań opisujących sytuację: - mieszkam w domu 4 rodzinnym w którym z pozostałymi mieszkańcami planujemy wykonanie izolacji fundamentów (przed ociepleniem elewacji) - dom został wybudowany w 1934 r., posiada parter, pierwsze piętro i poddasze użytkowe - fundamenty sięgają ok. 2 m wgłąb ziemi - połowa domu jest podpiwniczona a połowa nie - wykonując próbne otwory w spoinach pomiędzy cegłami powyżej poziomu gruntu stwierdziłem, że zaprawa murarska jest mokra - firma, która chce się podjąć zadania proponuje wykonanie wykopu wokół domu tak by odsłonić fundamenty na głębokość ok. 2m, wykonać izolację pionową (z ociepleniem styropianem) i poziomą injektem firmy Deitermann - injekt - izolacja pozioma - ma być wstrzykiwany na głębokości ok. 2 m - wykopy mają być prowadzone etapami, w danym momencie ma być odsłonięta tylko część fundamentu a nie całość Moje wątpliwości budzą następujące kwestie: - czy bezpieczne jest odkopywanie fundamentu na głębokość 2 m przy tak starym budynku, czy nie ma niebezpieczeństwa pojawienia się pęknięć? - na rysunku oznaczyłem pomarańczową strzałką potencjalny kierunek wnikania wody w części niepodpiwniczonej, która moim zdaniem penetrowałaby ścianę fundamentową a dalej kapilarnie podciągana byłaby wyżej; czy mam rację i tak głębokie umiejscownie izolacji poziomej - injektu byłoby nieprawidłowe (moim zdaniem powinno być powyżej poziomu gruntu) Załączam rysunek poglądowy budynku: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9abe34a5808b9e88.html Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts