Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kabel do rozdzielnicy?

Recommended Posts

Witam!

Panowie potrzebuje porady dot. wyboru kabla do rozdzielnicy w ogródku.

Zakupiłem taką rozdzielnicę: https://www.tim.pl/rozdzielnica-budowlana-11-modulow-2x2p-z-5p16a-5p32a-ip54-rb-3

Ma ona służyć do głównie do zasilana kosiarki, a czasami małej spawarki jedno fazowej i betoniarki trójfazowej.

Długość przewodu od rozdzielnicy głównej do planowanej to dokładnie 48 metrów, rozdzielnica będzie zamontowana na stałe, a kabel w osłonie karbowanej.

Teraz pytanie jaki kabel kupić? Myślałem nad Kablem energetycznym YAKY 5x16 żo 0,6/1kV.

Jestem zwolennikiem osłon, z tego względu że jak się coś z kablem stanie, albo trzeba go będzie przesunąć, zabrać itp.

To niema z tym problemu, rozłączasz i wyciągasz kabel.

A co do chłodzenia kabla, czyżby przekrój był za mały?

Często ludzie piszą że zasilają betoniarki na odległość pow. 50 m kablem 5x 2,5mm2 albo nawet 1.5mm2 i jest ok.

Chcę aby wszystko było dobrze założyłem stosowne większy przekrój, ale czy poprawnie?

Oczywiście nie mam zamiaru tego sam podłączać, jedynie ułożyć i zakopać kabel.

Pytam o przekrój bo sam chcę kupić kabel bo mam możliwość kupić tanio, ale z atestami itp. a nie chce żeby jakiś elektryk wciskał mi swój kabel niewiadomego pochodzenia.

Slawko123 , pokaż obliczenia na dopuszczalny spadek napięcia oraz dobór zabezpieczeń.

Pokaż ceny YKY 5x6 i YAKY 5x16 i porównaj. Ciekawy wynik może wyjść.

Jestem zwolennikiem osłon, z tego względu że jak się coś z kablem stanie, albo trzeba go będzie przesunąć, zabrać itp.

To niema z tym problemu, rozłączasz i wyciągasz kabel.

Naprawdę ? Dasz radę wyciągnąć/przeciągnąć 48 m kabla z osłony ?

Powodzenia !

"To niema z tym problemu, rozłączasz i wyciągasz kabel."

YAKY 5x16 żo 0,6/1kV - żartujesz????????

Slawko123 , pokaż obliczenia na dopuszczalny spadek napięcia oraz dobór zabezpieczeń.

Pokaż ceny YKY 5x6 i YAKY 5x16 i porównaj. Ciekawy wynik może wyjść.

o cenie nie piszę, a obliczenia? autor nie pytał o obliczenia Edytowane przez Slawko123