Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 295
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Narazie jest celagier. Blacha dopiero 15.09

Ile wyszły Was okna? Nas skasowali 25k + 6300 za bramę (5m). Zastanawiam się czy nie przepłaciliśmy...

Za okna wyszło nam 24000 zł z ciepłym montażem z tym tylko że okna firmy VETREX (polecam lepiej wykonane niż Oknoplast i Veka) i z tego jesteśmy bardzo zadowoleni bo to była bardzo dobra cena :-) Brama do garażu Wiśniowski z napędem FAAC+ Drzwi Gerda wejściowe z doświetleniem bocznym (z górnego zrezygnowaliśmy) i drzwi do kotłowni Gerda wyszły nas równe 10000 zł. Wszystko kupiliśmy w jednej firmie i mogliśmy się dobrze potargować :-)

Ale wam zazdroszcze takiego stanu u nas dopiero strop zalany

Cieszymy się jak dzieci z lizaka bo na tynkarza czekaliśmy od lutego i dopiero teraz to wszystko ruszyło. W gotowości jest już hydraulik i w poniedziałek staruje z podłogówką a pan od wylewek też czeka na znak :-) Jak dobrze się ogarniemy to w połowie września będziemy chodzić po wylanych podłogach.

Dziś Panowie zrobili tynki w korytarzu i na klatce i tak to teraz wygląIMAG0031.jpgIMAG0032.jpgIMAG0033.jpgIMAG0034.jpgIMAG0036.jpgda.

Cieszymy się jak dzieci z lizaka bo na tynkarza czekaliśmy od lutego i dopiero teraz to wszystko ruszyło. W gotowości jest już hydraulik i w poniedziałek staruje z podłogówką a pan od wylewek też czeka na znak :-) Jak dobrze się ogarniemy to w połowie września będziemy chodzić po wylanych podłogach.

Dziś Panowie zrobili tynki w korytarzu i na klatce i tak to teraz wyglą[ATTACH=CONFIG]395336[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]395337[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]395338[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]395339[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]395340[/ATTACH]da.

Aż miło poparzeć

Mam pytanie,

Czy ktoś z was ma już zrobione tynki wewnętrzne ???

Z czystej ciekawości pytam bo chcę wiedzieć jak wam panowie tynkarze przeliczyli metry do wytynkowania.

Ja dziś policzyłem po swojemu i wyszło mi 590 m2, ciekawe czy macie podobne wyniki ??? :-)

Nam wstepńie tynkarz szacował ok 600 M. A ile wam faktycznie wyszło ?

Nam wstepńie tynkarz szacował ok 600 M. A ile wam faktycznie wyszło ?

Tak jak pisałem, sami wyliczyliśmy 590 m2 bez tynku sufitu w garażu i kotłowni oraz bez tynku na ścianie pomiędzy garażem i resztą domu (tu dajemy docieplenie na styropianie zgodnie z projektem). Tynkarz ku naszemu zaskoczeniu wyliczył nam 585 m2 . Oczywiście każdy tynkarz ma inną zasadę wyliczania tynków i lepiej z góry ustalić ilość do wytynkowania aby nie było potem zdziwienia.

• 2 weeks później...
Tak jak pisałem, sami wyliczyliśmy 590 m2 bez tynku sufitu w garażu i kotłowni oraz bez tynku na ścianie pomiędzy garażem i resztą domu (tu dajemy docieplenie na styropianie zgodnie z projektem). Tynkarz ku naszemu zaskoczeniu wyliczył nam 585 m2 . Oczywiście każdy tynkarz ma inną zasadę wyliczania tynków i lepiej z góry ustalić ilość do wytynkowania aby nie było potem zdziwienia.

Wyszło nam samych ścian do tynkowania 730 metrów... nasz dom ma powiększone pomieszczenie gospodarcze i ma sciany podniesione o ok 20 cm tak by było ogrzewanie podłogowe i sufity podwieszane. W tym jest obróbka okien.

U was obronienie okien jest liczone dodatkowo czy już w tych 585 metrach?

• 1 month później...
Wyszło nam samych ścian do tynkowania 730 metrów... nasz dom ma powiększone pomieszczenie gospodarcze i ma sciany podniesione o ok 20 cm tak by było ogrzewanie podłogowe i sufity podwieszane. W tym jest obróbka okien.

U was obronienie okien jest liczone dodatkowo czy już w tych 585 metrach?

Obróbka okien, podciągów jest już w tych metrach. Każdy fachowiec inaczej to jednak liczy. Osobiście pytałem kilku i każdy miał inną zasadę. Najważniejsze aby "spotkać się gdzieś w połowie drogi" i nie przepłacić ale ważne też aby było wszystko zrobione dobrze i z dobrych materiałów. Ja od razu mówiłem co i jak chcę mieć zrobione i wprost pytałem ile to będzie kosztować.

Na szczęście mamy to już za sobą, obecnie "walczymy" z dachem :)

A mi nie daje spokoju Stropodach nad garażem. Zrobiliśmy lukarne i zagospodarowaliśmy go na taras. Na terrive poszedł 2x10cm steropian, folia i wylewka spadkowa w kierunku attyki. Do wylewki dodałem uszlachetniacza żeby była bardziej szczelna ale i tak przecieka a niektóre gary w garażu wciąż są mokre po deszczu. Straszna lipa ale podobno po wyizolowaniu papą ma być szczelnie. Jakie są wasze doświadczenia?

A mi nie daje spokoju Stropodach nad garażem. Zrobiliśmy lukarne i zagospodarowaliśmy go na taras. Na terrive poszedł 2x10cm steropian, folia i wylewka spadkowa w kierunku attyki. Do wylewki dodałem uszlachetniacza żeby była bardziej szczelna ale i tak przecieka a niektóre gary w garażu wciąż są mokre po deszczu. Straszna lipa ale podobno po wyizolowaniu papą ma być szczelnie. Jakie są wasze doświadczenia?

Ciekawa jestem jak wyglada ten projekt z lukarna, czy bylaby szansa zobaczyc foto? Jezeli chodzi o dach plaski, dopiero doszliśmy do tego etapu,narazie szukamy ekipy do wypapowania przed zima, doświadczenia niestety brak na ten moment