Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mi murarze powiedzieli 30 tyś. za postawienie do stanu surowego (sama robocizna) + dach około 35 tyś. (tu już materiał + robocizna) - woj. mazowieckie

Co do zbrojeń to w projekcie te wychodzące na taras za budynkiem są trochę pogmatfane bo w 2/3 długości trzeba niby robić takie oczko ale zbrojarze powiedzieli mi, że niby można zrobić z takich dwóch C te zbrojenia i wiązać do belki na ścianie.

• Odpowiedzi 295
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. My również budujemy Artemis II. Za jakiś czas będziemy montować okna i kłaść dachówkę. Zastanawiamy się już z mężem jaki kamień elewacyjny wybrać. Podoba nam się ten, który jest na wizualizacji. Czy ktoś z Państwa orientuje się co to może być za kamień? Z góry wielkie dzięki za rady i podpowiedzi. Pozdrawiam Ania Edytowane przez ania2562

Witam. My również budujemy Artemis II. Za jakiś czas będziemy montować okna i kłaść dachówkę. Zastanawiamy się już z mężem jaki kamień elewacyjny wybrać. Podoba nam się ten, który jest na wizualizacji. Czy ktoś z Państwa orientuje się co to może być za kamień? Z góry wielkie dzięki za rady i podpowiedzi. Pozdrawiam Ania

Na wizualizacji jest łupek szarogłazowy, duzo sie go naszukalam, ciezko go dostać ale przede wszystkim w rzeczywistości nie jest taki ładny (ja np nie znalazłam szarego tylko żółto-pomarańczowy).

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

Jak tam wasze postępy w budowie?

Natalia mam do Ciebie pytanie.

Widziałem, że wstawiliście okna, które wychodzą nad garaż.

Planujesz adaptację tego płaskiego dachu czy tylko doświetlasz pomieszczenia?

Jakie wymiary mają te okna, że je tam zmieściliście? :)

U mnie wylane ławy i w tym tygodniu murują ściany fundamentowe.

Edytowane przez Tomek575

Witam. My również budujemy Artemis II. Za jakiś czas będziemy montować okna i kłaść dachówkę. Zastanawiamy się już z mężem jaki kamień elewacyjny wybrać. Podoba nam się ten, który jest na wizualizacji. Czy ktoś z Państwa orientuje się co to może być za kamień? Z góry wielkie dzięki za rady i podpowiedzi. Pozdrawiam Ania

Można też pomyśleć o betonowym kamieniu elewacyjnym: http://stegu.pl/produkty/kamien-dekoracyjny/ (w przypadku tej wizualizacji warto zwrócić szczególną uwagę na kamienie: Grenada, Nepal i California :)) lub kamieniu naturalnym: http://stegu.pl/produkty/kamien-naturalny/

Pozdrawiamy :)

• 2 weeks później...

Cześć, my w najbliższym czasie zamierzamy ruszyć z budową Artemisa I. Mam do Was pytanie bo to jest kwestia, która cały czas nas nurtuje. Na jakiej wysokości planujecie mieć okna w kuchni? 80 cm wysokości okna to nie jest mało, ale chyba robienie tego równo z blatem spowoduje, że okno będzie za nisko. Czy omawialiście to jakoś dokładniej ze swoimi architektami?

pozdrawiam

• 3 weeks później...

witajcie, pytanie do tych, których artemis juz stoi :

czy zmienialiscie cos w konstrukcji tarasu (balkonu) czy robiliscie go dokladnie wg projektu? wg projektu stoi na 1 filarze, ma pojedyncze zbrojenie.

czy cos sie dzieje z waszymi tarasami? u nas taras pekl od spodu.. konstruktor na chwile obecna wyklucza tąpnięcie w ziemi, raczej uważa że to sprawa samej konstrukcji tarasu..dodam ze mamy juz zrobiona wylewke spadkowa

I właśnie dlatego u mnie murarze doradzili mi drugi słup. Jakiejś kolosalnej różnicy nie ma w ostatecznym wyglądzie budynu a jest o wiele stabilniej i pewniej.

Dowiedz się czy aby na pewno zrobili Ci takie zbrojenie jak w projekcie bo z tego co się orientuje to nie każda ekipa jest w stanie wykonać te "pentelki" którymi wiążesz strop w budynku z tarasem. Chyba, że zamawiałeś gotowe zbrojenie w zbrojarni.

I właśnie dlatego u mnie murarze doradzili mi drugi słup. Jakiejś kolosalnej różnicy nie ma w ostatecznym wyglądzie budynu a jest o wiele stabilniej i pewniej.

Dowiedz się czy aby na pewno zrobili Ci takie zbrojenie jak w projekcie bo z tego co się orientuje to nie każda ekipa jest w stanie wykonać te "pentelki" którymi wiążesz strop w budynku z tarasem. Chyba, że zamawiałeś gotowe zbrojenie w zbrojarni.

tak wszystko zrobione zgodnie z projektem.. murarze sami prosili kierownika budowy o sprawdzenie. a czy macie juz zrobione wylewki spadkowe z tarasu?

• 2 weeks później...

Jeszcze nie.

Pytanie do reszty, czy ktoś z Was próbował w jakiś sposób zaadoptować płaski dach nad garażem jako taras i jak w takim przypadku zrobić na niego wyjście? Najprostsza będzie lukarna, wiem ale czy nie popsuje to ostatecznego wyglądu domu? Okno fasadowe 8-9tys./szt. wiec też słabo. Jakieś inne rozwiązania?