Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła dla CWU. Zintegrowana z zasobnikiem czy wolnostojąca?

kamilsyga19

Recommended Posts

Witam. Monter który robi mi wycenę instalacji namawia mnie na zasobnik 220L ( cena jakieś 2000 zł dobrej firmy) + pompa ciepła wolnostojąca nie zintegrowana z baniakiem. Była to taka wstępna tylko rozmowa i mówi, że taka pompa to około 5000 zł co daje razem 7000 zł. HEWALEX z wbudowanym zasobnikiem to koszt około 6500 zł. Niby taniej ale monter mówi, że jak się zepsuje to trzeba cała wymieniać a przy tej opcji którą on poleca wymienia się samą pompę. Co sądzicie o tym? Czy taka pompa osobna z zasobnikiem będzie tak samo dobra i energooszczędna jak ten HEWALEX? Czy te 5000 zł to nie za dużo za taką pompe?

Witam. Monter który robi mi wycenę instalacji namawia mnie na zasobnik 220L ( cena jakieś 2000 zł dobrej firmy) + pompa ciepła wolnostojąca nie zintegrowana z baniakiem. Była to taka wstępna tylko rozmowa i mówi, że taka pompa to około 5000 zł co daje razem 7000 zł. HEWALEX z wbudowanym zasobnikiem to koszt około 6500 zł. Niby taniej ale monter mówi, że jak się zepsuje to trzeba cała wymieniać a przy tej opcji którą on poleca wymienia się samą pompę. Co sądzicie o tym? Czy taka pompa osobna z zasobnikiem będzie tak samo dobra i energooszczędna jak ten HEWALEX? Czy te 5000 zł to nie za dużo za taką pompe?

Jasądze a nawet jestem przekonany ze taka pompa czy to z zasobnikiem ze bez jest całkiem niepłacalna, tak pokazują obliczenia. Najtaniej inwestycyjnie jest zainstalować bojler i grzac tylko w II taryfie (bojler ok 300l, w zaleznosci od ilosci osób)

• 1 month później...

Witam,

Proszę o jakieś wypowiedzi osób w powyższym temacie osób, które mają takie urządzenie do ogrzewania wody poza sezonem grzewczym.

Generalnie gdzie bym nie wszedł i jakiego tematu bym nie czytał to dyskusja zmierza w kierunku udowodnienia, że wszystko jest nieopłacalne... solary i pompa ciepła do cwu nieopłacalne, palenie paliwem stałym w nowym domu też nie.. kominek z płaszczem wodnym to rzekomo kotłownia w salonie...

Jestem trochę niezdecydowany, bo nie wiem co wybrać.

Może kupić taką pompę do cwu i zimą do pomieszczenia w którym stoi wrzucać do niej powietrze z kominka z DGP?

Edytowane przez mp5_10sd

Wiec nie słuchaj/czytaj głupo. Zamontuj kocioł na ekogroszek z buforem dla lepszej sprawności, kominem z dgp dla nastroju, a na lato solar do cwu. Żeby wody nie zabrakło gdy zjada się goście, a za oknem deszcz dolóż pompę ciepła do CWU i wiatrak z wotowoltaniką, co by za dużo za prąd nie płacić. Nie zapomnij tez o dobrej firmowej wentylacji mechanicznej z reku i GWC dla chłodzenia latem i nie zamarzania wymiennika zimą.

Jak GWC nie wydoli, to jeszcze po klimatyzatorze do każdej sypialni + salon.

Będziesz wtedy całkiem cool!

Edytowane przez Vld