Claudiene 20.07.2015 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2015 Cześć, Chciałbym od Was zasięgnąć porady, w tej chwili ekipa kładzie mi tynki gipsowe maszynowo. Mam problem z narożnikami/winklami? Nie znam się dokładnie na tym, ale mam wrażenie że listwy wzmacniające zostały źle osadzone. Czy kąt nie powinie wynosić 90 stopni, ciężko mi coś znaleźć na ten temat. Wygląda to tak jak na zdjęciach. To nie są połączenia ścian, a ich zakończenie o szerokości pustaka/cegły. Sorry, jeżeli wypisałem jakieś głupoty, ale temat tynków dla mnie mało znany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pvo 23.07.2015 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Powiem tak.Oczywiscie ze na zakonczeniach scian tak jak i na słupach czy gdzie to tylko mozliwe powinny byc kąty proste, z tym tylko ze bardzo czesto fajansiarscy murarze maja gdzies to czy jest kąt ba nawet nie stosuja kątownika budowlanego.Osobiscie jako czlowiek obyty w temacie tynkow powiem ze słabo to wyglada po przyłozeniu kątownika tylko ty sobie odpowiedz na pytanie czy na prawde wazne jest posiadanie kąta prostego na koncach scian? Osobiscie uwazam ze jezeli wizualnie jest dobrze, i nie rzucaja sie w oczy nie dorobki typu kzjechany naroznik, krzywe, wkleśłe glify (to w oknach lub drzwiach) narozniki scian sa widoczne proste a sciany nie zjezdzaja od piony wizualnie to nie widze sensu molestowania kogokolwiek (murarzy czy tynkarzy) o zrobienie tego super pionu czy super plaszczyzny. Jezeli szukasz ekipy ktora zrobi ci to tak ze przylozysz katownik i bedziesz mial super kat 90 stopni plus geometrie pomieszczenia to zycze powodzenia.Nie wykonalne jest to poniewaz za duzow zewnetrznych czynnikow ma na to wplyw a jak ktos twierdzi inaczej to bardzo chetnie obejze jego robote (a znam sie na tym bo robie to kilka lat) i zaloze sie ze znajde nie jeden a kilkanascie moze kilkadziesciat niedorobek w barku kata, plaszczyzny a moze i pionu czy poziomu. To zdjecie gdzie przykladasz katownik na rogo utynkowanej i nieotynkowanej sciany to co to jest? nie drzwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts