Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie meble ogrodowe?

Recommended Posts

czesc Wam, zwracam się do Was z dwoma małymi pytankami, mam nadzieję że ktoś pomoze:) udało mi się w końcu odgruzować kawałek przestrzeni za domem, ciężko to nazwać “ogrodem” ale na kilka roślinek i małego grilla raz na jakis czas będzie jak znalazł.

i teraz mam pytanie:

- jakie meble polecacie? chciałbym cos do siedzenia, niekłopotliwe w utrzymaniu ale tez ładniejsze niz plastikowe krzesla z marketu

- jakie rosliny się sprawdzą? rozważalem przez moment posadzenie czegos przy płocie żeby zakryć deski zielenią, może też jakieś zioła czy cos co ładnie pachnie

a duza taka lawenda sie rozrasta? bo chyba mimo wszystko wolałbym jeszcze jakieś pnącze pod ten płotek. a do siedzenia to tak standardowo jakis stolik i krzesla, zeby mozna bylo wlasnie jakiegos grilla ogarnąć czy cos. wolałbym chyba cos nie z drewna tez, bo boje sie ze nie ogarnę tego impregnowania, malowania itd i szybko sie zniszcza

Meble z technorattanu możesz wyczyścić zwilżoną szmatką lub po prostu wężem ogrodowym czy myjką ciśnieniową. Jeśli chodzi o cenę to najbardziej opłacalny jest zakup kompletu - np. zestaw Riga składający się z dwóch krzeseł oraz stolika kupisz za niecałe 200 zł. Do niewielkiego ogródka będzie pasował idealnie:)

Ja również polecam technorattan!

Sama jestem od 2 mcy właścicielka takich. Cena niezła bo ok 750 zł za kanapę + 2 fotele + ława ( szczerze to ława zbyt mała jest )Stoi ciągle w słońcu i nic sie nie dzieje.

Żeby zasłonić deski to coś wijącego by się przydało.

Ja kupiłam długą donicę z kratownica taka dużą dość i posadziłam oprócz różnych zwisających kwiatów , 4 Clematisy, jednak dość wolno rosną i mało sie zagęszczają . Fane są winobluszcze, trawy ,lawenda lub większa perovskia .... To zależy jaki teren , ziemia i jak chcesz zasłonić ten kąt :)

W nie wielkich ogródkach jak najbardziej sprawdza się np. huśtawka ogrodowa - która moim zdaniem jest super miejscem relaksu dla dzieci i dorosłych. Najlepiej sprawdzają się te z zadaszeniem, można z nich korzystać w słoneczne dni. Wybór jest bardzo duży, aczkolwiek przy zakupie warto kierować się solidną konstrukcją i materiałem z którego są wykonane . Dobre jakościowe meble do ogrodu ma np. [sPAM] Ceny porównywalne do tych z marketów budowlanych i większy wybór. Edytowane przez Elfir

• 9 months później...

Jeśli chodzi o ŁADNE meble ogrodowe to polecam meble z tworzywa CORFU, albo technorattanu. Sama wiele godzin spędziłam zastanawiając się, jakie meble będą najlepsze do mojego ogrodu. Takie naprawdę eleganckie, drewniane meble to nie moja kieszeń (:(), plastikowe marketówki nie zachęcają swoim wyglądem (:no:), choć cena przystępna. Bardzo podobają mi się mebelki, które często spotkać można latem w "ogródkach" kawiarnianych, ale szukaliśmy z mężem czegoś z większym stołem, takiego zestawu obiadowego. Po długim namyśle zdecydowaliśmy się na technorattanowe meble ze sklepu [moderowano] dokładnie taki model:

ROCATORINO61grey_mini.jpg&w=true&scale=true&width=60

. Sprawują się super! :) Fajny efekt blatu uzyskano poprzez dymione szkło :yes:

Edytowane przez joliska
poprawka

• 1 month później...
Bardzo mi przypadły do gustu meble z technorattanu, oczywiście mają również swoje wady. Tworzywo jest moim zdaniem w niektórych miejscach zbyt elastyczne co powoduje czasami zachwianie stabilności, ale to nie jest jakiś wielki problem. Poza tym są łatwe w utrzymaniu i co najważniejsze, na pewno nie przepłacimy ;)

• 9 months później...