makuta12 20.07.2015 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2015 Cześć. Chciałbym sam tzn. z pomocą kolegi położyć płyty gk w pomieszczeniu. Wymiary "pokoju" 3,50m x 3,50m x 2,60m. Tylko nie wiem jakiego towaru i ile kupić. Płyty już posiadam, chodzi mi o grunt, klej itd. Wygląd ściany w załączniku. Prosiłbym o pomoc w doborze w.w materiałów oraz co w jakiej kolejności zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 20.07.2015 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2015 (edytowane) Ściana nie wygląda na dramatyczną, może byś wolał otynkowac? Nie wiem czy to "hasiok" czy "pieniok" - chodzi o pustaki, jak pianowy pustak to najlepiej kup sobie grunt Ceresit C17 i porządnie zagruntuj, dwa razy na pewno, bo On strasznie pije i jak będziecie kleić to wam klej za szybko będzie wiązał, dobrze zagruntujesz i będzie git. Jak nie pianowy to zwykły grunt ale też ze dwa razy i też będzie, C17scie jest duzo drozszy, bo mocniejszy, no i wcześniej wez zmiotke i paprochy, pajęczyny usun. . Trzeba klej gipsowy kupić do tego, ile? Nie wiem, trzeba na worku przeczytać wydajność, a najlepiej kupic wiecej na wuzetke i potem oddac lub dokupic po prostu jak braknie. On jest gęsty jak sie miesza, jak masz wiertarke dość mocną to małą ilość umieszasz, ale jakiś kajfos/kaster to musi być mieszadło typowo bo wiertarka nie podoła a ręcznie nie dasz rady. Trzeba też poziomice, myśle ze najlepiej taką 1,5 metra minimum. Kątownik też wskazany taki większy, ewentualnie mając mnieszy zbij sobie z czegos duzy. Klej mieszasz, czekasz az dojzeje ile tam pisze na worku zwykle 5 minut, znowu mieszasz, musi byc taki ze wezmiesz na kielnie i rzucasz go na sciane albo na plyte i nie bedzie spadal, taki jezyczek sie zrobi po rzuceniu kielnia : ), i kleisz plyte. Musisz jakos wycyrklowac ile kleju dac, zalezy czy sciana prosta czy mega krzywa ale Twoja raczej chyba jest okej, bo najgorzej jak "przepchasz" plyte, czyli powiedzmy doł będzie okej, ale góra płyty będzie uciekać w kierunku sciany, juz nie mozesz jej oderwac i wyrównac tylko trzeba od nowa kleju dac, czyli dajesz plyte na sciane i dociskasz ale tak zeby "nie przepalowac" z pionem. Jak są jaja z kątami w pokoju, to sobie możesz na podłodze czy wylewce ołowkiem do okoła narysować linie i ustawić kąty, wtedy na spodzie płyte będziesz do tej lini ustawiał i od niej lapał pion. Trzeba dobrze ją usawić zeby na przykład nie bylo tak, ze na dole okej, w polowie plyta wciagnieta a u gory tez okej, ostatnie pionowanie musi byc delikatne zeby nie przepałować, I tak jak zrobisz ideal to jak klej będzie schnął to Ci moze miejscami powciągać plyte, ale jak ja na poczatku dobrze ustawiles to będa milimetrowe róznice. Najpierw trzeba sufit podwiesic jak cos. Masz łate ta 1,5 metra i po prostu walisz nia po plycie jak tam piczny włos Ci jeszcze do pionu brakuje, wczesniej rekami dociskasz. Dajesz druga plyte to tez lata sprawdz zeby Ci sie progi nie porobily miedzy plytami, plyty "faskami" najlepiej przy sobie stawiaj. Nie mozecie tez godzine jednej płyty kleic bo ten klej nawet schnie, i tak 15-20 minut to mysle maks zeby plyte ostatecznie wypionowac. Jakbys mial gdzies stary klej z przed kilku lat na strychu nie wykorzystany to zebys wiedzial ze umieszasz go ale prawdopodobnie zrobi się z niego kamien w kilka chwil Tu np. gosc klei: nie ogladam bo nie mam czasu ale komentarze i lajki nie wskazuja ze glupoty plecie: Ten gosc znowu spoko ma filmy jezeli chodzi o spoinowanie itp: https://www.youtube.com/user/GipsKartonITD/videos To tak na szybko na youtube znalezione, ja Ci podalem sposob jak ja kleilem. Mialem mega krzywa sciane, czasem pustak 3cm wystawal, a gdzie indziej byl wpadniety, tak kiedys murowali, jak bys mial takie doly ale raczej nie masz bo zeby kleju nie tracic to wczesniej wklej kawalek plyty, jakis scinek w ten dołek. Powodzenia Edytowane 20 Lipca 2015 przez Krzysiek88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UZOON75 20.07.2015 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2015 Przy klejeniu całych płyt zastosuj łatę 2 metrową, będzie prościej utrzymać pion. U mnie chłopaki używali do klejenia perflixu knaufa. Na łączenia uniflot i zatopione w nim taśmy tuff tape. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek88 20.07.2015 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2015 Chłopaki uzywali bardzo dobrych materiałow, nie wiem jaka cena perflixa, ale pewnie wieksza jak normalnego kleju gipsowego t np. z doliny nidy, naotmiast worek uniflotu to wydatek pewnie ponad 100zł, gdzie np. ja kupiles jakis SATYN za 80zł, był wiekszy o 5km, a byly tez mniejsze worki, najlepiej w markecie popytaj co maja do laczenia plyt, nie lacz czyms slabym, to musi byc twarde, uniflot najdrozszy ale tez najbardziej popularny, lata im dluzsza tym lepsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makuta12 20.07.2015 22:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2015 Krzysiek dzięki za pomoc pomogłeś w 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts