Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki to rodzaj pokrycia dachu (zdjęcia)

janm

Recommended Posts

Witam,

znalazłem kilka interesujących mnie rozwiązań w temacie budowy domu. Ale nie mogę dojść do ładu z pokryciem dachu - chciałbym uzyskać taki dach:

692f27355d1338770855157153def196.jpg

3132af8bbb7396c4a539f511c214bda6.jpg

6fe600b4c362fe6d5fb48dab2a878fd3.jpg

Zdaje sobie sprawę, że rozwiązania standardowe mogą być niedostępne przy wypracowaniu stylizacji na taki stary dach jak ze zdjęć. Najpierw myślałem, że płaska dachówka jakaś mogłaby się nadać ale są za duże (w ogólne nie czaje jak można takie wielkie kobzy produkować, przecież to zupełnie nieproporcjonalne do reszty budynku).

Nie mam takiego oka ale wydaje mi się, że każdy z tych dachów jest inny. Jeśli ktoś z Was orientuje się jakie to pokrycia dachu albo jak osiągnąć taki rezultat - będę bardzo wdzięczy za wiedzę.

692f27355d1338770855157153def196.jpg

3132af8bbb7396c4a539f511c214bda6.jpg

6fe600b4c362fe6d5fb48dab2a878fd3.jpg

Edytowane przez janm

no właśnie, ciężka sprawa. Gdybym miał to odtwarzać to też dałbym albo gonty drewniane albo gonty bitumiczne. Niemniej jednak gonty drewniane nie pasują mi do tych budynków, to jednak musi być coś innego. A gonty z papy mogą wyglądać niestety ale tanio żeby nie napisać tandetnie w tym przypadku. Zastanawiałem się nawet czy to nie są jakieś łupki. Ale pewnie jest to jakiś stary typ dachówek już dawno nie produkowany. Chyba najlepiej będzie zastosować w tym przypadku gont bitumiczny.

Ale jeśli ktoś ma jeszcze jakiś pomysł to proszę o info.