koper31 04.07.2004 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2004 Mam zrobioną elewację ze styropianu 10cm. W jaki sposób mam zrobić parapety zewnętrzne? Chcę je wykonać z kształtek klinkierowych.Nie wiem tylko,czy mam je kłaść bezpośrednio na styropian,czy trzeba zrobić podlewkę betonową?A jeśli tak, to czy trzeba ją zazbroić i jak zamocować ,tzn.czy wbić pręty w boki styropianu?Gdybym kład na klej,to na jaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 02.09.2004 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 Mocno szukałem info na ten temat i wyszło jak niżej:Z uwagi na brak podparcia kształtek lepiej ich nie montować.Jeśli już, to trzeba w miejsce parapetu wkleić dodatkowo 2-3 warstwy siatki i przycisnąć to 2cm warstwą kleju do zatapiania siatki. Kształtki muszą być oddzielone od okna dylatacją, a szczelina wypełniona akrylem. Do spoinowania fuga elastyczna. To samo tyczy się kleju.Mimo wszystko zalecam parapet np. aluminiowy przetłoczony na płytki klinkierowe - tańszy i łatwiejszy w wykonaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przem1 02.09.2004 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 O tym już było:http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=29319&highlight=klinkierowych PozdrawiamPrzemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 02.09.2004 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 Takie wylewanie betonu powoduje gigantyczny mostek termiczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przem1 02.09.2004 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 To jak osadzić kształtki klinkierowe aby nie było mostka termicznego?Jestem tego niemal pewny iż nie da się inaczej osadzić płytek klinkierowych na styropianie jak w sposób przezemnie opisany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts