Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozbudowa domu a wpis hipoteki

Dawid J.

Recommended Posts

Witam szanownych grupowiczów !!

02.VII dostałem z SĄDU informację iż za wniosek o wpis hipoteki

ustanowionej na nieruchomości w celu zabezpieczenia należności z tytułu

udzielonego kredytu obowiązkowa jest opłata;

Rozporządzenie ministra sprawiedliwości z dnia 30.06.1998 roku informuje, że budownictwo mieszkaniowe albo działalność związana z produkcją rolną są zwolnione od opłaty sądowej :-?

I tu moje pytanie:

Czy rozbudowa domu o część mieszkalną to nie jest budownictwo

mieszkaniowe..?? :-?

Jeżeli nie to jakie...?? :-?

P.S. Nie wiem czy jest to inne rozporządzenie ale Urząd Miasta zwolnił

rozbudowę z opłaty skarbowej właśnie z tytułu budownictwa mieszkaniowego....

Z góry dzięki za pomoc...

Dawid

Wygląda na to, że to Ty masz rację. Może sądowi brakowało odpowiedniej informacji o przeznaczeniu kredytu w złożonej dokumentacji o wpis hipoteki. Sprawdź co było w złożonych papierach, napisz pismo wyjaśniające, albo przejź się do przewodniczącego wydziału sądu wieczystoksięgowego, żeby to wyjaśnić.

• 2 weeks później...

Witaj!

Przerabialem temat. Oczywiscie sad szybciutko przyslal pismo z zadaniem uiszczenia oplaty sadowej, ale poniewaz skadinnad wczesniej wiedzialem, o tym rozporzadzeniu, to z oburzeniem zareagowalem na ta bezczelna probe orzniecia Obywatela i Obywatelki, czyli Jankesa i jego Zony. Napisalismy skarge( raczyli nas poinformowac o mozliwosci zlozenia skargi w ciagu 7 dni), podajac numer w/w rozporzadzenia, co wiecej dolaczylismy ksero i udalem sie do sekretariatu ksiag wieczystych, gdzie na pytanie o wyjasnienie uslyszalem, ze " na rozbudowe nie przysluguje ". Niewiele myslac zlozylem to skarge i za tydzien grzecznie przyszla poczta informacja o wpisie. A o zadaniu oplaty sluch zaginal. Tak wiec walcz o swoje.

Powodzenia

Jankes

Dzięki Jankes !!

Nawet nie wiesz jak bardzo się ucieszyłem, że ktoś już przerabiał podobny temat...

Tylko jest mała różnica - bo ja już zapłaciłem - i nie wiem jak się będzie miała sytuacja - ODDANIA moich pieniędzy... skądinąd niesjłusznie (wg mnie) pobranych..

aha !!

Ciekawe jak by tak się upierać to jak się ma do tego sprawa odsetek... bo przecież to będzie ponad miesiąc...

Dawid

• 2 months później...

Czesc !!

Nie wiem czy jeszcze ktos zaglada do takiego glebokiego archiwum ale musze sie podzielic tak jak obiecalem....

SAD W ZORACH ODDAL MOJA KASA !!!!

To jest niesamowite....

LUDZIE WALCZCIE O SWOJE - nawet sad moze nie miec racji....

Powodzenia..

P.S.

A domek juz jest na ukonczeniu...

dj

Czesc !!

Nie wiem czy jeszcze ktos zaglada do takiego glebokiego archiwum ale musze sie podzielic tak jak obiecalem....

SAD W ZORACH ODDAL MOJA KASA !!!!

To jest niesamowite....

LUDZIE WALCZCIE O SWOJE - nawet sad moze nie miec racji....

Powodzenia..

P.S.

A domek juz jest na ukonczeniu...

dj

Sądy jak najbardziej mogą nie mieć racji - i po to wymyślono postępowanie odwoławcze...