Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż wodomierza na ogród - potrzebuję pomocy

Adam B

Recommended Posts

Witam,

Chcę zamontować sobie wodomierz na ogród żeby nie płacić opłaty za "ścieki". Dowiedziałem się, że mam to zrobić sam i za opłatą 50 zł przyjdzie ktoś z wodociągów tylko zaplombować wodomierz. Mógłby mi ktoś powiedzieć (najlepiej zaznaczyć na zdjęciu), w którym miejscu ten wodomierz muszę zainstalować. Oznaczenie mojego mieszkania B1. Na logikę zaznaczyłem strzałką rurkę, która najprawdopodobniej idzie na ogród, ale nie dam sobie ręki uciąć.

wodomierz.jpg

Od razu drugie pytanie - czy taki najtańszy wodomierz z allegro http://allegro.pl/wodomierz-1-2-wodomierze-juz-jest-legalizacja-2015-i5538656567.html będzie dobry? 1/2 cala to standard?

Z góry dzięki za odpowiedź i wyrozumiałość, bo "starym wyjadaczom" może wydawać się śmieszne, ale ja póki co jestem z drugiej ekipy - młodzi wilcy :cool:

Witam,

Chcę zamontować sobie wodomierz na ogród żeby nie płacić opłaty za "ścieki". Dowiedziałem się, że mam to zrobić sam i za opłatą 50 zł przyjdzie ktoś z wodociągów tylko zaplombować wodomierz. Mógłby mi ktoś powiedzieć (najlepiej zaznaczyć na zdjęciu), w którym miejscu ten wodomierz muszę zainstalować. Oznaczenie mojego mieszkania B1. Na logikę zaznaczyłem strzałką rurkę, która najprawdopodobniej idzie na ogród, ale nie dam sobie ręki uciąć.

[ATTACH=CONFIG]324990[/ATTACH]

Od razu drugie pytanie - czy taki najtańszy wodomierz z allegro http://allegro.pl/wodomierz-1-2-wodomierze-juz-jest-legalizacja-2015-i5538656567.html będzie dobry? 1/2 cala to standard?

Z góry dzięki za odpowiedź i wyrozumiałość, bo "starym wyjadaczom" może wydawać się śmieszne, ale ja póki co jestem z drugiej ekipy - młodzi wilcy :cool:

Toz na rurce ktora podejrzewaz ze idzie na ogrod masz zawor. Zamknij go i zobacz czy Ci woda na ogrodzie przestala leciec.

Co do wodomierza. Co to znaczy ogrod. Wąż/kranik? Czy system nawadniania ogrodu ktory potrzebuje duzego wydatku wody,

Wodomierz zamontuj za trojnikiem w ktory wchodzi rurka w niebieskim peszlu. Wodomierz tak jak główny- ze zdalnym odczytem. Zapytaj w wodociagach czy wodomierz ma byc na konsoli (tak jak główny) czy wystarczą pół srubunki i uchwyt scienny. Ja mam w swojej okolicy jedna gminę w której ciągle są problemy z odbiorami takich wodomierzy, a bo konsola nie taka, a bo wodomierz nie z taką normą. .. i przy okazji jak bedziesz to miał rozkrecone wymień wszystkie elementy ocynkowane na mosiądz.

Toz na rurce ktora podejrzewaz ze idzie na ogrod masz zawor. Zamknij go i zobacz czy Ci woda na ogrodzie przestala leciec.

Co do wodomierza. Co to znaczy ogrod. Wąż/kranik? Czy system nawadniania ogrodu ktory potrzebuje duzego wydatku wody,

Dokładnie kranik. Ogródek nie jest za wielki (120 m2). Do podlewania trawy + na 100% będzie basen ogrodowy od następnego roku i tu chyba pójdzie najwięcej wody. Jestem laikiem w tym temacie, bo całe życie spędziłem na 3 piętrze w bloku :D. Tak mi doradzili żeby to zrobić to parę zł zaoszczędzę.

Wodomierz zamontuj za trojnikiem w ktory wchodzi rurka w niebieskim peszlu. Wodomierz tak jak główny- ze zdalnym odczytem. Zapytaj w wodociagach czy wodomierz ma byc na konsoli (tak jak główny) czy wystarczą pół srubunki i uchwyt scienny. Ja mam w swojej okolicy jedna gminę w której ciągle są problemy z odbiorami takich wodomierzy, a bo konsola nie taka, a bo wodomierz nie z taką normą. .. i przy okazji jak bedziesz to miał rozkrecone wymień wszystkie elementy ocynkowane na mosiądz.

Ok dzięki za pomoc. W tych wodociągach niemiła pani z biura obsługi klienta rzuciła mi jedynie te dwie kartki ze zdjęć poniżej. Ogólnie panuje tam atmosfera PRL-u. Na instrukcji nic nie ma o konsoli, ale w takim razie może zadzwonię się dopytam, bo w tej instrukcji ogólnie nic nie ma co do wymagań.

wodomierz2.jpg

wodomierz3.jpg

Czyli muszę zainwestować w jakiś droższy wodomierz niż te najtańsze z alledrogo/leroya? A z tymi ocynkami to będzie później problem z ewentualnym odkręceniem czy o coś innego chodzi? Przyszczypali się na materiałach.

Edytowane przez Adam B

Tylko sobie spawdz u swojego dostawcy czy nie wyjdzie ci to przypadkiem drożej;)

U mnie w bielsku tez chaciałem takie cos zrobic - wszystko pięknie tylko za każdy licznik płaci sie opłaty stałe. Jak policzyłem ile musiał bym wody zurzyć żeby wyszło na plus to odpuściłem.

Właśnie dzwoniłem. Żadnych opłat stałych, tylko te 50 zł na start.

Teraz pozostała tylko kwestia jaki wodomierz muszę kupić. Któryś z tych będzie się nadawał:

http://www.leroymerlin.pl/hydraulika/akcesoria-doprowadzenia-wody/wodomierze-i-akcesoria,a553.html

??

Mam trochę wolnego w tym tygodniu to jakieś drobnostki bym porobił, bo kapitał nie pozwala na start poważniejszych robót... ;)

To co M.A.G. pisałeś, że wodomierz ze zdalnym odczytem. Nigdzie nie znalazłem takiego. Widzę tylko, że niektóre mają informację, że są przystosowane do nakładki do zdalnego odczytu. Taką nakładkę sam miałbym kupić czy wodociągi założą? Nigdzie jakichś takich informacji nie wynalazłem w tych ich papierach i stronie internetowej

Edytowane przez Adam B

Teraz pozostała tylko kwestia jaki wodomierz muszę kupić. Któryś z tych będzie się nadawał:

http://www.leroymerlin.pl/hydraulika/akcesoria-doprowadzenia-wody/wodomierze-i-akcesoria,a553.html

??

Mam trochę wolnego w tym tygodniu to jakieś drobnostki bym porobił, bo kapitał nie pozwala na start poważniejszych robót... ;)

To co M.A.G. pisałeś, że wodomierz ze zdalnym odczytem. Nigdzie nie znalazłem takiego. Widzę tylko, że niektóre mają informację, że są przystosowane do nakładki do zdalnego odczytu. Taką nakładkę sam miałbym kupić czy wodociągi założą? Nigdzie jakichś takich informacji nie wynalazłem w tych ich papierach i stronie internetowej

znalazłem taki. http://www.hvac4u.pl/120,wodomierz-do-wody-cieplej-lub-zimnej-smart-przystosowany-do-nakladki-m-bus.html

z ocynkiem chodzi o to że zarośnie Ci z czasem takim rdzawym syfem. Da się z tym żyć choć mosiądz jest od tej wady wolny :)

Ok dzięki Panowie za odpowiedzi. Nie miałem czasu ostatnio wejść na forum. Zadzwonię się zapytam w następnym tygodniu, bo niby dzisiaj mają mi postawić ogrodzenie (które powinno stać już w grudniu :o). Człowiek kulturalny, ugodowy, sam wiem jak to jest z robotą, że nie zawsze wyjdzie tak jak ma być. Nigdy nie chcę traktować kogoś tak jak inni mnie traktują w pracy, a tu niestety podziałała zasada - dasz palec to wezmą rękę.

Pozdrawiam