Adam B 21.07.2015 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 Witam, Chcę zamontować sobie wodomierz na ogród żeby nie płacić opłaty za "ścieki". Dowiedziałem się, że mam to zrobić sam i za opłatą 50 zł przyjdzie ktoś z wodociągów tylko zaplombować wodomierz. Mógłby mi ktoś powiedzieć (najlepiej zaznaczyć na zdjęciu), w którym miejscu ten wodomierz muszę zainstalować. Oznaczenie mojego mieszkania B1. Na logikę zaznaczyłem strzałką rurkę, która najprawdopodobniej idzie na ogród, ale nie dam sobie ręki uciąć. Od razu drugie pytanie - czy taki najtańszy wodomierz z allegro http://allegro.pl/wodomierz-1-2-wodomierze-juz-jest-legalizacja-2015-i5538656567.html będzie dobry? 1/2 cala to standard? Z góry dzięki za odpowiedź i wyrozumiałość, bo "starym wyjadaczom" może wydawać się śmieszne, ale ja póki co jestem z drugiej ekipy - młodzi wilcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 21.07.2015 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 Witam, Chcę zamontować sobie wodomierz na ogród żeby nie płacić opłaty za "ścieki". Dowiedziałem się, że mam to zrobić sam i za opłatą 50 zł przyjdzie ktoś z wodociągów tylko zaplombować wodomierz. Mógłby mi ktoś powiedzieć (najlepiej zaznaczyć na zdjęciu), w którym miejscu ten wodomierz muszę zainstalować. Oznaczenie mojego mieszkania B1. Na logikę zaznaczyłem strzałką rurkę, która najprawdopodobniej idzie na ogród, ale nie dam sobie ręki uciąć. [ATTACH=CONFIG]324990[/ATTACH] Od razu drugie pytanie - czy taki najtańszy wodomierz z allegro http://allegro.pl/wodomierz-1-2-wodomierze-juz-jest-legalizacja-2015-i5538656567.html będzie dobry? 1/2 cala to standard? Z góry dzięki za odpowiedź i wyrozumiałość, bo "starym wyjadaczom" może wydawać się śmieszne, ale ja póki co jestem z drugiej ekipy - młodzi wilcy Toz na rurce ktora podejrzewaz ze idzie na ogrod masz zawor. Zamknij go i zobacz czy Ci woda na ogrodzie przestala leciec. Co do wodomierza. Co to znaczy ogrod. Wąż/kranik? Czy system nawadniania ogrodu ktory potrzebuje duzego wydatku wody, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 21.07.2015 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 Wodomierz zamontuj za trojnikiem w ktory wchodzi rurka w niebieskim peszlu. Wodomierz tak jak główny- ze zdalnym odczytem. Zapytaj w wodociagach czy wodomierz ma byc na konsoli (tak jak główny) czy wystarczą pół srubunki i uchwyt scienny. Ja mam w swojej okolicy jedna gminę w której ciągle są problemy z odbiorami takich wodomierzy, a bo konsola nie taka, a bo wodomierz nie z taką normą. .. i przy okazji jak bedziesz to miał rozkrecone wymień wszystkie elementy ocynkowane na mosiądz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam B 21.07.2015 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 (edytowane) Toz na rurce ktora podejrzewaz ze idzie na ogrod masz zawor. Zamknij go i zobacz czy Ci woda na ogrodzie przestala leciec. Co do wodomierza. Co to znaczy ogrod. Wąż/kranik? Czy system nawadniania ogrodu ktory potrzebuje duzego wydatku wody, Dokładnie kranik. Ogródek nie jest za wielki (120 m2). Do podlewania trawy + na 100% będzie basen ogrodowy od następnego roku i tu chyba pójdzie najwięcej wody. Jestem laikiem w tym temacie, bo całe życie spędziłem na 3 piętrze w bloku . Tak mi doradzili żeby to zrobić to parę zł zaoszczędzę. Wodomierz zamontuj za trojnikiem w ktory wchodzi rurka w niebieskim peszlu. Wodomierz tak jak główny- ze zdalnym odczytem. Zapytaj w wodociagach czy wodomierz ma byc na konsoli (tak jak główny) czy wystarczą pół srubunki i uchwyt scienny. Ja mam w swojej okolicy jedna gminę w której ciągle są problemy z odbiorami takich wodomierzy, a bo konsola nie taka, a bo wodomierz nie z taką normą. .. i przy okazji jak bedziesz to miał rozkrecone wymień wszystkie elementy ocynkowane na mosiądz. Ok dzięki za pomoc. W tych wodociągach niemiła pani z biura obsługi klienta rzuciła mi jedynie te dwie kartki ze zdjęć poniżej. Ogólnie panuje tam atmosfera PRL-u. Na instrukcji nic nie ma o konsoli, ale w takim razie może zadzwonię się dopytam, bo w tej instrukcji ogólnie nic nie ma co do wymagań. Czyli muszę zainwestować w jakiś droższy wodomierz niż te najtańsze z alledrogo/leroya? A z tymi ocynkami to będzie później problem z ewentualnym odkręceniem czy o coś innego chodzi? Przyszczypali się na materiałach. Edytowane 21 Lipca 2015 przez Adam B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 22.07.2015 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 Tylko sobie spawdz u swojego dostawcy czy nie wyjdzie ci to przypadkiem drożej;)U mnie w bielsku tez chaciałem takie cos zrobic - wszystko pięknie tylko za każdy licznik płaci sie opłaty stałe. Jak policzyłem ile musiał bym wody zurzyć żeby wyszło na plus to odpuściłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam B 22.07.2015 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 Tylko sobie spawdz u swojego dostawcy czy nie wyjdzie ci to przypadkiem drożej;) U mnie w bielsku tez chaciałem takie cos zrobic - wszystko pięknie tylko za każdy licznik płaci sie opłaty stałe. Jak policzyłem ile musiał bym wody zurzyć żeby wyszło na plus to odpuściłem. Właśnie dzwoniłem. Żadnych opłat stałych, tylko te 50 zł na start. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 22.07.2015 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 u mnie 5zł miesięcznie za każdy licznik:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam B 22.07.2015 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 (edytowane) Teraz pozostała tylko kwestia jaki wodomierz muszę kupić. Któryś z tych będzie się nadawał: http://www.leroymerlin.pl/hydraulika/akcesoria-doprowadzenia-wody/wodomierze-i-akcesoria,a553.html ?? Mam trochę wolnego w tym tygodniu to jakieś drobnostki bym porobił, bo kapitał nie pozwala na start poważniejszych robót... To co M.A.G. pisałeś, że wodomierz ze zdalnym odczytem. Nigdzie nie znalazłem takiego. Widzę tylko, że niektóre mają informację, że są przystosowane do nakładki do zdalnego odczytu. Taką nakładkę sam miałbym kupić czy wodociągi założą? Nigdzie jakichś takich informacji nie wynalazłem w tych ich papierach i stronie internetowej Edytowane 22 Lipca 2015 przez Adam B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 22.07.2015 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 Teraz pozostała tylko kwestia jaki wodomierz muszę kupić. Któryś z tych będzie się nadawał: http://www.leroymerlin.pl/hydraulika/akcesoria-doprowadzenia-wody/wodomierze-i-akcesoria,a553.html ?? Mam trochę wolnego w tym tygodniu to jakieś drobnostki bym porobił, bo kapitał nie pozwala na start poważniejszych robót... To co M.A.G. pisałeś, że wodomierz ze zdalnym odczytem. Nigdzie nie znalazłem takiego. Widzę tylko, że niektóre mają informację, że są przystosowane do nakładki do zdalnego odczytu. Taką nakładkę sam miałbym kupić czy wodociągi założą? Nigdzie jakichś takich informacji nie wynalazłem w tych ich papierach i stronie internetowej znalazłem taki. http://www.hvac4u.pl/120,wodomierz-do-wody-cieplej-lub-zimnej-smart-przystosowany-do-nakladki-m-bus.html z ocynkiem chodzi o to że zarośnie Ci z czasem takim rdzawym syfem. Da się z tym żyć choć mosiądz jest od tej wady wolny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 24.07.2015 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 AdamNajlepiej poproś na piśmie o warunki montażu , oraz zapytaj jakiej firmy ma być wodomierz. Ten ocynk zostaw , nic się nie powinno zdarzyć - po co wywalać niepotrzebnie siano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam B 31.07.2015 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Ok dzięki Panowie za odpowiedzi. Nie miałem czasu ostatnio wejść na forum. Zadzwonię się zapytam w następnym tygodniu, bo niby dzisiaj mają mi postawić ogrodzenie (które powinno stać już w grudniu ). Człowiek kulturalny, ugodowy, sam wiem jak to jest z robotą, że nie zawsze wyjdzie tak jak ma być. Nigdy nie chcę traktować kogoś tak jak inni mnie traktują w pracy, a tu niestety podziałała zasada - dasz palec to wezmą rękę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts