Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przydomowa oczyszczalnia ścieków - systemy bez kamyków

Pansowa

Recommended Posts

Witam

Tak, ja mam doświadczenie - jako (niestety) instalator takich systemów. Wszystko zaczęło się od chęci jednej z firm aby strumień pieniędzy jaki idzie na kamień płukany (pod drenaż) przyciągnąć do siebie. Ściągnęli do Polski w-box-y, tunele, pakiety (nazwij to jak chcesz) i zaczęli zachwalać jakie to dobre. Zaczęli namawiać projektantów aby to również projektować.

Oczywiście - bez kamienia (ich słowa), bo to takie genialne, że działa wręcz samo.

Zamontowałem tego bardzo dużo, bez kamienia, w konfiguracji 1 tunel - 1 RLM (za oczyszczalniami biologicznymi). W ciągu następnych trzech lat poprawiliśmy wszystkie zamontowane tunele, dokładając pod każdy tunel kamień płukany (dużo kamienia).

W kolejnych latach nastąpiła zmiana taka, że sugerowano już stosowanie 2 tuneli (pakietów, nazwij to jak chcesz) na osobę, a w 2014 roku już widziałem projekty, gdzie projektanci wpisywali 4-6 tuneli na osobę, plus kamień płukany pod tunele. No i rynek poszedł za pomysłem.

Z punktu widzenia użytkownika/instalatora - daj kamień płukany, będzie pracowało dobrze.

Z punktu widzenia ekonomisty - tunele (jeszcze w takiej ilości) plus kamień płukany pod nie to wyjdzie Ciebie co najmniej 2 razy drożej niż sam kamień. A pracować lepiej nie będzie. Więc po co?

W USA, skąd ten pomysł do nas przyszedł - tunele są używane do rozsączania wody deszczowej, a nie ścieku za oczyszczalnią.

MODEROWANO

ps. a z ciekawości zapytam- ile w-boxów(tuneli) chcesz zamontować i w jakiej konfiguracji? (tzn ile RLM, jaki grunt, itp), podaj jeszcze info nt poziomu wody gruntowej?

Edytowane przez finlandia

dzięki za odpowiedz. rodzina 2 osobowa, w planach 3 :) planuje zbiornik 2 tyś litrów, 3 nitki drenażu po 6m. grunt typowo piaszczysty, wokół kopalnie piachu. poziom wody gruntowej dokładnie nie wiem jaki jest, ale jak kopałem na przyłącze wody to było wykopane grubo ponad 1,5m i było sucho jak w majtkach katechetki :) myślę o tych w-boxa bo lepiej wychodzi cenowo i w montażu mniej zabawy.

Witam

w-box-y, tunele, pakiety (nazwij to jak chcesz)

No to albo pakiety, albo tunele, bo to nie jest to samo, przynajmniej w założeniu u sprzedawców, którzy pakiety oferują zamiast żwiru pod rurami rozsączającymi. Natomiast co do reszty o tunelach, to podpisuję się pod tą wypowiedzią.

Natomiast te w-boxy to krewny struktur do wypełniania kolumn złóż zraszanych, które zwykle mają wysokość kilku metrów, i recyrkulację ścieków (kilkukrotne przepuszczanie ich przez złoże). Położenie jednej warstwy pod rurkę drenażową ma takie działanie jak plaster na zapalenie płuc.

I zresztą uczciwy producent wyraźnie umieścił w-boxy w systemach odwodnień:

Zastosowanie:

zbiorniki retencyjne

zbiorniki drenażowe

wyścielanie terenów parkingowych

wyścielanie terenów pod nawierzchnię jezdni

Jeśli już koniecznie musisz zrobić oczyszczalnię drenażową, to zainwestuj w dużą ilość żwiru.