Pansowa 21.07.2015 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2015 Witam, stoję przed zakupem przydomowej oczyszczalni ścieków i zastanawiam się nad systemem drenażu bez kamyczków tylko z tz. W-Box. ktoś się posiada jakieś opinie na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alnieor 22.07.2015 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 (edytowane) WitamTak, ja mam doświadczenie - jako (niestety) instalator takich systemów. Wszystko zaczęło się od chęci jednej z firm aby strumień pieniędzy jaki idzie na kamień płukany (pod drenaż) przyciągnąć do siebie. Ściągnęli do Polski w-box-y, tunele, pakiety (nazwij to jak chcesz) i zaczęli zachwalać jakie to dobre. Zaczęli namawiać projektantów aby to również projektować.Oczywiście - bez kamienia (ich słowa), bo to takie genialne, że działa wręcz samo. Zamontowałem tego bardzo dużo, bez kamienia, w konfiguracji 1 tunel - 1 RLM (za oczyszczalniami biologicznymi). W ciągu następnych trzech lat poprawiliśmy wszystkie zamontowane tunele, dokładając pod każdy tunel kamień płukany (dużo kamienia). W kolejnych latach nastąpiła zmiana taka, że sugerowano już stosowanie 2 tuneli (pakietów, nazwij to jak chcesz) na osobę, a w 2014 roku już widziałem projekty, gdzie projektanci wpisywali 4-6 tuneli na osobę, plus kamień płukany pod tunele. No i rynek poszedł za pomysłem. Z punktu widzenia użytkownika/instalatora - daj kamień płukany, będzie pracowało dobrze. Z punktu widzenia ekonomisty - tunele (jeszcze w takiej ilości) plus kamień płukany pod nie to wyjdzie Ciebie co najmniej 2 razy drożej niż sam kamień. A pracować lepiej nie będzie. Więc po co? W USA, skąd ten pomysł do nas przyszedł - tunele są używane do rozsączania wody deszczowej, a nie ścieku za oczyszczalnią. MODEROWANO ps. a z ciekawości zapytam- ile w-boxów(tuneli) chcesz zamontować i w jakiej konfiguracji? (tzn ile RLM, jaki grunt, itp), podaj jeszcze info nt poziomu wody gruntowej? Edytowane 22 Lipca 2015 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pansowa 22.07.2015 15:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 dzięki za odpowiedz. rodzina 2 osobowa, w planach 3 planuje zbiornik 2 tyś litrów, 3 nitki drenażu po 6m. grunt typowo piaszczysty, wokół kopalnie piachu. poziom wody gruntowej dokładnie nie wiem jaki jest, ale jak kopałem na przyłącze wody to było wykopane grubo ponad 1,5m i było sucho jak w majtkach katechetki myślę o tych w-boxa bo lepiej wychodzi cenowo i w montażu mniej zabawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 23.07.2015 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Witam w-box-y, tunele, pakiety (nazwij to jak chcesz) No to albo pakiety, albo tunele, bo to nie jest to samo, przynajmniej w założeniu u sprzedawców, którzy pakiety oferują zamiast żwiru pod rurami rozsączającymi. Natomiast co do reszty o tunelach, to podpisuję się pod tą wypowiedzią. Natomiast te w-boxy to krewny struktur do wypełniania kolumn złóż zraszanych, które zwykle mają wysokość kilku metrów, i recyrkulację ścieków (kilkukrotne przepuszczanie ich przez złoże). Położenie jednej warstwy pod rurkę drenażową ma takie działanie jak plaster na zapalenie płuc. I zresztą uczciwy producent wyraźnie umieścił w-boxy w systemach odwodnień: Zastosowanie: zbiorniki retencyjne zbiorniki drenażowe wyścielanie terenów parkingowych wyścielanie terenów pod nawierzchnię jezdni Jeśli już koniecznie musisz zrobić oczyszczalnię drenażową, to zainwestuj w dużą ilość żwiru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pansowa 24.07.2015 06:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 dzięki za dotychczasowe odpowiedzi, ale widzę po ilości odpowiedzi że chyba tego typu pakiety nie cieszą się duża popularnością.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts