Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wełna ISOVER Profit-Mata 035 vs URSA AMBER 033 w tej samej cenie PILNE !

Salah

Recommended Posts

To posłuchaj wykonawcy,

jednak zawsze lepsza lambda = lepsza izolacja i bardziej sprężysta wełna, nie osunie się ani nie wypadnie spomiędzy krokwi. Lambda 33 Amber to już dobry produkt, najlepszy ma URSA Platinum 032, ale jest już droższy.

Obie firmy są dobre, obie produkują w Polsce, Isover pewnie bardziej znany bo się reklamuje więcej

Pozdrawiam,

A.

Stałem nie dawno również przed tym dylematem. I dwóch dużych dostawców wyprostowało mi plecy względem URSY. Zmienił się właściciel i w tych zawirowaniach pogorszyła się podobno jakość co skutkowało napływem sporej ilości reklamacji więc chwilowo zaprzestali dystrybucji tego materiału. Być może już wszystko wróciło do normy.

Kupowałam wełnę w tym roku, wiosną, i była normalna. Mieliśmy GOLD 035 i PLATINIUM 32, bardzo zadowoleni jesteśmy. Fajnie się wciskała między krokwie, właściwie nie trzeba było sznurka używać. A przy tych upałach na początku lipca od razu odczuliśmy ulgę, dało radę wejść na poddasze po południu i się nie ugotować.

Może Ty marketową kupiłeś albo z gorszymi parametrami?

Teraz sąsiad na działce dociepla strych, też poleciłam mu tą wełnę, kupił i nie narzeka, a sam układa.

Pozdrawiam

Obawiam się, że 15 cm (10+5) to będzie za mało, nawet przy takim produkcje jak URSA Amber z lambdą 033.

Wszystko zależy od konstrukcji dachu, wpływu mostków, przekroju krokwi... ale z tego co wiem, to żeby spełnić dzisiejsze wymagania na U max potrzeba ok. 170 mm wełny z taką lambdą, czyli powinieneś bezpiecznie zastosować 15 + 5 cm lub 10+10 cm, jeśli krokwie nie pozwalają na użycie grubszej warstwy.

Szczególnie, że w kolejnych latach wymagania rosną i za 5 lat to minimum 25 cm będzie trzeba dawać. Lepiej teraz dopłacić i mieć święty spokój, niższe rachunki i móc oddychać w upały, niż za kilka lat zrywać płyty żeby dołożyć wełny.

Pozdrawiam

pic072.jpg

• 1 year później...