Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pilne! Zarówki na gwint e27 - od podstaw do podłaczenia

Recommended Posts

Cześć. Mam kupione oprawki na gwint e27, trochę kabla z metra i wtyczkę do gniazdka. Nie ogarniam za bardzo elektryki, a muszę tak to zrobić, żeby nikogo nie pozbijało.

Kabel niebieski w gwincie e27 jest z lewej strony (zależy w sumie jak patrzeć), a brązowy z prawej. Mam jeszcze uziemienie, ale tego raczej nie da się nigdzie wpiąć w tej oprawce. W każdym razie - niebieski jest podpięty do tej dziurki, która jakby patrzeć do środka gwinta, odpowiada za ten cycek, którego dotyka gwint żarówki, a nie ta blaszka na boku ściany.

To potem będzie spięte kostką z kablem, który ma iść do gniazdka. Kupiłem gniazdko rozbrajane, i w nim niebieski kabel podpiąłem z lewej strony (tam gdzie była literka N), na bolec (środek) dałem uziemienie, a z prawej brązowy.

Na razie nie wpinam tego do gniazdka, bo nie chcę sobie krzywdy zrobić, a jest to dla mnie ważne, bo robię drobny remont w mieszkaniu i potrzebuję to ogarnąć. Proszę o rady fachowców.

Jeżeli montujesz tak samo niechlujnie i bezładnie jak piszesz, to lepiej daj spokój. Szkoda zdrowia.

Napiszże ten post jeszcze raz, ale tak, żeby był zrozumiały, bo póki co wychodzi jakiś potworny mętlik z gniazdkami podłączanymi do gniazdek i cyckami, które są z boku, ale nie są.