lukpat 22.07.2015 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 Witam, Może ktoś mi podać proporcję objętościowo (w łopatach) na betoniarkę 80/120L. Beton już na niej robiłem wiele razy, ale tynk mi dzisiaj wyszedł strasznie lipny. Narzut robię w proporcjach 1:2:10 (1 łopata cementu, 2 łopaty moczonego wapna i 10 łopat piachu), tynk mi leciał ze ściany, wyszedł mi suchy jakby mało cementu i wody, po zebraniu z łaty kielnią od razu leciał na ziemie. Będę wdzięczny za kolejność i opis (co najpierw i ile wody). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 22.07.2015 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 jak taki efekt to za dużo piachu... szprycę zrobiłeś ??? i przed tynkowaniem zmoczyłes ?ja robiłem narzut 3/4 worka cementu 32,5 worek 20 kg wapna i 30 łopat piachu - proporcje wtedy wychodzą 1-1-6 ? Tynk ma być mokry albo raczej bardzo mokry wręcz lejacy. Rzucałem warstwy 0,5 cm jak były mijsc gdzie grubiej to robiłem na 2, 3 razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukpat 22.07.2015 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 (edytowane) jak taki efekt to za dużo piachu... szprycę zrobiłeś ??? i przed tynkowaniem zmoczyłes ? ja robiłem narzut 3/4 worka cementu 32,5 worek 20 kg wapna i 30 łopat piachu - proporcje wtedy wychodzą 1-1-6 ? Tynk ma być mokry albo raczej bardzo mokry wręcz lejacy. Rzucałem warstwy 0,5 cm jak były mijsc gdzie grubiej to robiłem na 2, 3 razy Hej, szpryca narzucona, ścianą byla zwilzona, ale tynkuje na zewnątrz budynku kawalek. Ile tej wody zuzyles w tych proporcjach?. Wapno wcześniej moczyles? Edytowane 22 Lipca 2015 przez lukpat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 23.07.2015 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Hej, szpryca narzucona, ścianą byla zwilzona, ale tynkuje na zewnątrz budynku kawalek. Ile tej wody zuzyles w tych proporcjach?. Wapno wcześniej moczyles? wapno moczone obowiązkowo ponad dobę. Woda to tak na "oko" . Ja używałem lejacego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 24.07.2015 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 Informacja ogólna: łopatologiczne dozowanie składników nie jest dozowaniem objętościowym! Objętościowo może być wiaderkiem, ale nie - łopatą. Proporcja 1:2:10 jest dobra choć tynk do mocnych nie będzie należał. to "2" to rzecz jasna ciasto wapienne. Jeśli da się cement typu III lub V to kązdy tynk wyjdzie lipny, bo cement jest lipą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukpat 26.07.2015 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 jak taki efekt to za dużo piachu... szprycę zrobiłeś ??? i przed tynkowaniem zmoczyłes ? ja robiłem narzut 3/4 worka cementu 32,5 worek 20 kg wapna i 30 łopat piachu - proporcje wtedy wychodzą 1-1-6 ? Tynk ma być mokry albo raczej bardzo mokry wręcz lejacy. Rzucałem warstwy 0,5 cm jak były mijsc gdzie grubiej to robiłem na 2, 3 razy Ok dzieki udalo się , a na gladz jakie proporcje?, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts