Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poprawna izolacja fundamentów ?

mateo882

Recommended Posts

Nie jest poprawne. Chudziak powinien być traktowany jedynie jako wyrównanie podsypki i zapewnienie twardego podłoża pod ułożenie ilolacji przeciwwilgociowej. Toteż nie ma powodu aby pod chudziakiem był jakikolwiek styropian. Taka warstwa styropianu pod chudziakiem i tak będzie wilgotna, więc izolować będzie marnie. Należy cały styropian dać po stronie suchej, czyli na chudziaku i warstwie izolacji przeciwwilgociowej/przeciwwodnej (papa).

Nie jest poprawne. Chudziak powinien być traktowany jedynie jako wyrównanie podsypki i zapewnienie twardego podłoża pod ułożenie ilolacji przeciwwilgociowej. Toteż nie ma powodu aby pod chudziakiem był jakikolwiek styropian. Taka warstwa styropianu pod chudziakiem i tak będzie wilgotna, więc izolować będzie marnie. Należy cały styropian dać po stronie suchej, czyli na chudziaku i warstwie izolacji przeciwwilgociowej/przeciwwodnej (papa).

a czy izolacja termiczna pionowa miedzy chudziakiem a ścianą fundamentową ma sens?

a czy izolacja termiczna pionowa miedzy chudziakiem a ścianą fundamentową ma sens?

Według mnie ma sens izolacja między chudziakiem na ścianą, ale nie sądzę aby znacząco zmienjszyło to straty przez fundament. Według mnie zwiększ ocieplenie na chudziaku, to największą korzyść przyniesie, ale co nie znaczy, że izolacja wewnątrz ścian fundamentowych i pod chudziakiem nic nie daje. Ja robię u siebie podobnie jak ty wymyśliłeś na rysunku: fundament od zewnątrz XPS 10 cm, od środka 5 cm, pod chudziakiem 25 cm proszku PUR (sproszkowany poliuretan), a na chudziaku 20 cm styropianu. Proszek PUR też będzie szedł wokół fundamentu na zewnątrz, nie wiem co jeszcze można zrobić u mnie aby przez fundament zminimalizować straty.....

Ty chcesz dać 10 cm na chudziaku, wg mnie to trochę mało.

Edytowane przez sylwekr

Izolacja pionowa wewnątrz ścian fundamentowych coś tam daje, ale nie jest tak istotne, jak pionowa z zewnątrz, czy pozioma. Ja bym nie dawał w ogóle. Chudziak może być na styk wylany ze ścianą fundamentową. Natomiast zdecydowanie izolacja pozioma pod chudziakiem jest błędem w sztuce. Jeżeli ktoś chce mieć sumarycznie grubszą warstwę izolacji poziomej, powinien odpowiednio obniżyć poziom chudziaka i dać całość styropianu na nim na warstwie izolacji przeciwwilgociowej.

Izolacja pionowa wewnątrz ścian fundamentowych coś tam daje, ale nie jest tak istotne, jak pionowa z zewnątrz, czy pozioma. Ja bym nie dawał w ogóle.

Tak patrząc na rysunek, to fundamenty od spodu nie są izolowane, nie ma też opaski przeciwwysadzeniowej, więc pod fundamentem jest zimny grunt przez większą część zimy. Ciepło z pomieszczenia ucieka po ścianie i ma do pokonania raptem 20 cm betonu izolowanego styropianem, a zaraz potem jest zimne podłoże.

Nie mówię, żeby wszystko izolować, ale nie bagatelizowałbym tych strat.

Pierwsze co się rzuca w oczy to brak izolacji przeciwwilgociowej na ścianie fundamentowej /w celu odcięcia drogi podciąganiu wody do ścian budynku/.

Nad tym bym się skoncentrował, bo to nie do poprawienia - najlepiej papa na lepiku.

Ten styropian pod "chudziakiem" to jakiś odlotowy pomysł.

Zajmujesz się jakimiś dziwnymi projektami, zamiast się np skoncentrować nad sprawami konkretnymi, czyli porządną izolacją przeciwwilgociową czy np wysokością pomieszczeń, drzwi i okien coby zmieściła się odpowiednio gruba izolacja cieplna na podłodze- częsty błąd.