pecet0 22.07.2015 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 Witam, Chciałbym się dowiedzieć czy jest tutaj ktoś na forum kto potrafiłby powiedzieć o ile drożej wychodzi ogrzewanie podłogowe od standardowego grzejącego kaloryferami? Nie chodzi mi koszt instalacji ogrzewania. Nie chodzi mi o zalety lub wady jednego lub drugiego rozwiązania. Chodzi mi jedynie jeśli zastosować kocioł gazowy X do ogrzewania podłogowego i taki sam kocioł gazowy przy zastosowaniu ogrzewania grzejnikami. To o ile % mniej więcej są wyższe rachunki miesięczne za gaz stosując podłogówkę porównując do standardowego ogrzewania? I kolejny temat czy to prawda że jak się podłogówkę włączy na jesień to ona praktycznie działa do wiosny bez przerw? czy to jest tak że np włączy się na godzinę następnie wyłączy i kolejny raz po kilkunastu godzinach? pozdrawiam wszystkich użytkowników forum, którzy mieli styczność z podłogówką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.07.2015 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 (edytowane) Powiem coś co cię zaszokuje bo nie masz pojęcia o tym ale mając podłogówkę i kocioł kondensacyjny eksploatacja wyjdzie taniej niż gdybyś miał kocioł kondensacyjny i grzejniki scienne Grzejniki ścienne zostaw dla domów z lat 80-tych bo tam tylko one pasują,w nowych domach grzejniki ścienne są nieporozumieniem. Edytowane 22 Lipca 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 22.07.2015 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 Owszem myślałem o kotle kondensacyjnym.Ale obawiałem się żę zużyje się jakąś ilość gazu zanim nagrzeje się cała wylewka i jakiś materiał nad nią np panele. To w porównaniu do ogrzewania grzejnikami które od razu przekazują ciepło - podłogówka potrzebuje więcej gazu zanim podniesie się ten 1 st C. swoją drogą Arturo72 biorąc pod uwagę Twój domek ile czasu trwa u Ciebie podniesienie temperatury wewnątrz o np 2 stopnie, jeśli na zewnątrz jest temperatura np minus 10 stopni ? podłogówkę masz zasilaną gazem, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.07.2015 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 (edytowane) Owszem myślałem o kotle kondensacyjnym. Ale obawiałem się żę zużyje się jakąś ilość gazu zanim nagrzeje się cała wylewka i jakiś materiał nad nią np panele. To w porównaniu do ogrzewania grzejnikami które od razu przekazują ciepło - podłogówka potrzebuje więcej gazu zanim podniesie się ten 1 st C. swoją drogą Arturo72 biorąc pod uwagę Twój domek ile czasu trwa u Ciebie podniesienie temperatury wewnątrz o np 2 stopnie, jeśli na zewnątrz jest temperatura np minus 10 stopni ? podłogówkę masz zasilaną gazem, tak? W nowym domu nie ma prawa być takich wahań temperatury o jakich piszesz.U mnie po 24h od momentu WYŁĄCZENIA ogrzewania temp.w domu spada o max.1st.C. Grzeję tylko w II taryfie czyli od 22-6 i od 13-15 i temp.w pomieszczeniach przy -18st.C spada o ok.0,5st.C W nowych domach uzupełniasz ilość energii jaką pozbył się dom a nie grzejesz,zapamietaj Edytowane 22 Lipca 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.07.2015 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 Podniesienie o dwa stopnie, to jakieś 12-15 godzin.... Spadek o 2 stopnie - jakieś 40-48 godzin Podłogówkę pracuje tyle czasu ile trzeba,my dostrarczyc budynkowi wymagana ilośc ciepła. Przy -10C to jakieś 8 godzin na dobę i to tylko dlatego, ze nie pozwalam kotłowi na pracę na 100% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 22.07.2015 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 Przy -10C to jakieś 8 godzin na dobę i to tylko dlatego, ze nie pozwalam kotłowi na pracę na 100% Ile mniej więcej gazu zużywałeś w zimie miesięcznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.07.2015 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 (edytowane) 120-140m3 bez CWU Edytowane 23 Lipca 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 23.07.2015 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 W ogrzewaniu podłogowym nie jest istotne, żeby się wylewka nagrzała, a raczej żeby utrzymywała temperaturę. W dużym uproszczeniu można powiedzieć, że podłogówkę "nagrzewa się" raz w życiu - po jej zainstalowaniu. Potem wylewka tylko dostarcza tyle ciepła ile ucieka z domu. Nie miej więc kolego pecet0 obaw i rób 100% ogrzewania podłogowego. Jeśli zrobisz to dobrze, będziesz zadowolony. PS. Po co pytasz o konieczność podnoszenia/obniżania temperatury o 2 stopnie? Latem tego zrobić nie możesz to po Ci to zimą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malwusia 23.07.2015 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 a jeśli ja nawet zimą śpię przy otwartym oknie ? Lubię w nocy chłód i świeże powietrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 23.07.2015 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 PS. Po co pytasz o konieczność podnoszenia/obniżania temperatury o 2 stopnie? Latem tego zrobić nie możesz to po Ci to zimą? Z ciekawości pytam. Ponieważ aktualnie pomieszkuje w wynajętym mieszkaniu o tragicznym ociepleniu że jak w zimie w nocy o godz 23 temperatura była 20 stopni, a w nocy piec był wyłaczony to o 8 rano temperatura mieszkania wynosiła 13 stopni. Wiem że w domu który buduję taka sytuacja nie ma prawa mieć miejsca, ale dopytałem profilaktycznie jak to jest z podgrzaniem domu zimą przy zastosowaniu ogrzewania podłogowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.07.2015 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 (edytowane) a jeśli ja nawet zimą śpię przy otwartym oknie ? Lubię w nocy chłód i świeże powietrze Ale nie ma tu nic do rzeczy.Powietrze ma małą przewodnosc ciepła czy zimna znacznie mniejszą niż bezwładność podlogowki czy murów a to oznacza,ze jak w nocy masz w sypialni otwarte okna na noc to po zamknięciu szybko temp.wróci do normalnej. Edytowane 23 Lipca 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malwusia 23.07.2015 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Teraz mam w sypialni grzejnik i śpię z dala od niego, a tak bym miała go jakby pod łóżkiem W dodatku na noc nie grzeję za wyjątkiem silnych mrozów. Ale to może tylko jakieś moje błędne wyobrażenie o podłogówce w sypialni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.07.2015 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Teraz mam w sypialni grzejnik i śpię z dala od niego, a tak bym miała go jakby pod łóżkiem W dodatku na noc nie grzeję za wyjątkiem silnych mrozów. Ale to może tylko jakieś moje błędne wyobrażenie o podłogówce w sypialni I znowu się mylisz Grzejnik ma temp.ok.50st.C a podłoga ok.24-25st.C czyli mniej niż Twoja temp.ciała Zdecydowanie błędne myślenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 23.07.2015 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 A ja powiem tak: dziś jest upał, ok. 29 stopni. W domu u mnie na poddaszu, gdzie mieszkamy - 28 st. Gwarantuję Wam, że zimą przy włączonym ogrzewaniu podłoga jest chłodniejsza niż teraz, zatem argument o grzejniku pod łóżkiem jest chybiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.07.2015 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 a jeśli ja nawet zimą śpię przy otwartym oknie ? Lubię w nocy chłód i świeże powietrze To sobie po prostu ustaw chłodniej w sypialni i po sprawie. A świeże powietrze dostarczy ci wentylacja mechaniczna z rekuperacją. Będziesz miała i chłodno i świeże powietrze, bez zbędnych strat energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malwusia 23.07.2015 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 To sobie po prostu ustaw chłodniej w sypialni i po sprawie. A świeże powietrze dostarczy ci wentylacja mechaniczna z rekuperacją. Będziesz miała i chłodno i świeże powietrze, bez zbędnych strat energii. Muszę doczytać na ten temat, bo to dla mnie nowość. I jak to wszystko połączyć z systemem grzania ( o to pytam w innym temacie) i żeby za dnia było w sypialni ciepło, a w nocy chłodek. Dzięki za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.07.2015 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Powiem wam, że w sypialni mam na OP grubą, włochatą wykładzinę i jeszcze NIGDY nie wyczułem pod nią gołą stopą ogrzewania. Nawet przy największych mrozach. Zresztą wykładzinę mam na całym górnym poziomie, oprócz łazienki i jest podobnie. Ogrzewanie czuję jedynie w łazienkach i na dolnym poziomie (płytki) przy dużych (poniżej -15) mrozach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.07.2015 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Muszę doczytać na ten temat, bo to dla mnie nowość. I jak to wszystko połączyć z systemem grzania ( o to pytam w innym temacie) i żeby za dnia było w sypialni ciepło, a w nocy chłodek. Dzięki za podpowiedzi. A po co ci za dnia w sypialni ciepło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malwusia 23.07.2015 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Może nie tyle za dnia, co pod wieczór. Pokój i tak będzie za mały, aby się tam zmieścił fotel do czytania, biurko czy otomana. Na 100 m2 szału nie ma. Podłogówka mi pasuje ze względu na łatwość aranżacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.07.2015 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Może nie tyle za dnia, co pod wieczór. Pokój i tak będzie za mały, aby się tam zmieścił fotel do czytania, biurko czy otomana. Na 100 m2 szału nie ma. Podłogówka mi pasuje ze względu na łatwość aranżacji. Będziesz miała podłogówkę, to szybciutko zmienisz nawyki. U mnie właśnie wieczorem w sypialni jest najchłodniej (20 st.) a nad ranem kiedy wstajemy około 21. Wtedy się najlepiej zasypia i najlepiej wstaje. A jeżeli chcesz szybko podnieść temperaturę w pomieszczeniu, to do tego celu najlepsza jest farelka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts