Gość Arturo72 23.07.2015 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 (edytowane) Twierdziłeś że nawet taniej. Ile taniej i jakie to koszty ? Oczywiście,że EKSPLOATACJA przy użyciu kotła kondensacyjnego przy podłogówce wodnej wyjdzie TANIEJ niż przy grzejnikach ściennych. O ile to też już Ci mówiłem,zalezy od kotła i temp.zasilania. Aje jakoś upał musiał ci na głowę podziałać... Jeśli założysz nowy temat z pytaniem o koszt GZ na grzejnikach i wodnej podłogówce to postaram Ci odpowiedzieć i wyliczyć. Sądząc po cenach koszty wyjdą podobne. Edytowane 23 Lipca 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.07.2015 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Gdzie jest o napisane o 10%, nie doczytałem, aby to obliczyć trzeba znac Tz grzejnków, charakterystykę sprawnosci kotła. Trzeba wziąc pod uwagę ze pytający buduje nowy dom odpowiednio ocieplony, gdzie Tz byłaby znacząco nizsza od domu nieocieplonego lub słabo ocieplonego. Tak czy inaczej to tylko gdybanie bez szczegółych danych, ale Liwko i tak wie, jemu takie dane są niepotrzebne, nic nie będe liczył ty podałes 10% to uzasadnij. A moze to bedzie 6%, moze 8%, moze 5%. Artykuł z linku powtarza utarte slogane, kazdy przypadek jest inny. Napisałem około, czy napisałem dokładnie 10%??? Ale skoro ty wiesz ile jest dokładnie, to czekamy mądraliński na wyliczenia! Autor wątku pyta ile drożej wychodzi ogrzewanie podłogówką. Uświadamiamy mu, że jest wręcz odwrotnie, i podając chociaż przybliżone dane powinno to mu dać do myślenia. Ale ty oczywiście już szukasz owieczki by mu podać, że nie jest to w jego przypadku 10%, tylko 8 albo 12. Oczywiście wynik i tak będzie jak to zwykle u ciebie obarczony pewną dozą niedokładności. Raz mniejszą, a raz większą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.07.2015 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Czyli Ty dalej o niebie a ja o chlebie, szkoda "pióra".W jakim celu mam produkować następne wątki, przeczytaj tytuł tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.07.2015 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 (edytowane) Czyli Ty dalej o niebie a ja o chlebie, szkoda "pióra". W jakim celu mam produkować następne wątki, przeczytaj tytuł tego. To prawda,że kierowcy PKS i sprzedawcy ekosyfu to... Nie chodzi mi koszt instalacji ogrzewania. Chodzi mi jedynie jeśli zastosować kocioł gazowy X do ogrzewania podłogowego i taki sam kocioł gazowy przy zastosowaniu ogrzewania grzejnikami. To o ile % mniej więcej są wyższe rachunki miesięczne za gaz stosując podłogówkę porównując do standardowego ogrzewania? A odpowiedź na to pytanie padła nie raz: Powiem coś co cię zaszokuje bo nie masz pojęcia o tym ale mając podłogówkę i kocioł kondensacyjny eksploatacja wyjdzie taniej niż gdybyś miał kocioł kondensacyjny i grzejniki scienne Edytowane 23 Lipca 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.07.2015 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Napisałem około, czy napisałem dokładnie 10%??? Ale skoro ty wiesz ile jest dokładnie, to czekamy mądraliński na wyliczenia! Autor wątku pyta ile drożej wychodzi ogrzewanie podłogówką. Uświadamiamy mu, że jest wręcz odwrotnie, i podając chociaż przybliżone dane powinno to mu dać do myślenia. Ale ty oczywiście już szukasz owieczki by mu podać, że nie jest to w jego przypadku 10%, tylko 8 albo 12. Oczywiście wynik i tak będzie jak to zwykle u ciebie obarczony pewną dozą niedokładności. Raz mniejszą, a raz większą Nie interesuje mnie pytający, jego pytanie, jego problem, odniosłem sie do tej wartosci którą podałes , skoro juz okreslasz zmianę kosztów to moze podaj bez konkretnych liczb. Zmienjszenie temperatury wewnetrzej wynikajacej z subiektywnego odczucia o 2 oC to ok 13-16% w zapotrzebowaniu, kolejne straty to zmniejszenie sprawnosci w wyniku wiekszej Tz to kolejne kilka %.Po podsumowanie moze okazac sie ze bedzie blizej 20% a to tylko 2 razy wiecej. Jezeli u mnie wynik jest obarczony pewną dozą niedokładnosci to jaka ta niedokładnosc jest u ciebie, gdzie wszystko okreslasz na oko? Tak na marginesie nie spotkałem sie wynikami pomiarów tego samego budynku raz grzanego podłogówką a raz grzejnikami. Nawet gdyby były to ta róznica była wiązaca dla tego konkretnego budynku, dla innych byłaby inna. Prawdopodobnie takch pomiarów nie przeprowadzano i stąd brak takich wyników w literaturze. Brak ten ty uzupelniłes, a ja zapytałem tylko na jakiej podstawie, za co z miejsca otrzymałem epitecik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.07.2015 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Wiesz asolt, różnica między nami jest taka, że ja w przeciwieństwie do ciebie za swoje "około" nie biorę od nikogo kasy A te twoje 20% to też jest około, tak jak te moje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.07.2015 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Wiesz asolt, różnica między nami jest taka, że ja w przeciwieństwie do ciebie za swoje "około" nie biorę od nikogo kasy A te twoje 20% to też jest około, tak jak te moje Jaka kasa??? to ze poddałem w wątpliwosc twoją wartosc i zapytałem o zrodło nie ma zadnego przełozenia na kasę, to jakas mania przesladowcza, to chyba sie leczy. Jezeli juz tak pytasz o kase to zapewne projekt twojego domu, instalacji u przyłaczy był zapewne wykonany za darmo, za darmo ty wykonujesz ozc i projekty i pod nimi sie podpisujesz, jezeli tak to wiekszego dobroczyncy nie ma na forum. Jezeli uwazasz ze twoje porady są super wartosciowe ale odpowiedzialnosci za nie nie wzniesz bo to tylko forum i kazdy tu pisze co mu sie zywnie podoba to takie porady są niewiele warte, ot kolejny post na liczniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 23.07.2015 18:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Nie interesuje mnie pytający, jego pytanie, jego problem, odniosłem sie do tej wartosci którą podałes Wypowiedź na szanującym się forum adekwatna na tymczasowy ban. Po założeniu tematu widziałem wiele istotnych wskazówek, wiele niepotrzebnego dogryzania sobie nie wnosząc wiele merytorycznego do tematu. Nie mniej jednak planowałem kocioł kondensacyjny, a tylko wahałem się w jaki sposób rozprowadzać z niego ciepło skoro podłogówka wychodzi nie drożej, to ku temu rozwiązaniu skłonię się przy instalacji ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.07.2015 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Pecet0, sformułowałeś tak tytuł wątku że wygląda to na to że pytasz o koszt instalacji ogrzewania podłogowego i ogrzewania kaloryferami, stąd moje pytania o te koszty ale jak widać i tak się nie dowiedziałem.Jeśli jednak nie o to pytałeś to przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.07.2015 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Wypowiedź na szanującym się forum adekwatna na tymczasowy ban. Po założeniu tematu widziałem wiele istotnych wskazówek, wiele niepotrzebnego dogryzania sobie nie wnosząc wiele merytorycznego do tematu. Nie mniej jednak planowałem kocioł kondensacyjny, a tylko wahałem się w jaki sposób rozprowadzać z niego ciepło skoro podłogówka wychodzi nie drożej, to ku temu rozwiązaniu skłonię się przy instalacji ogrzewania. Nie obraziłem nikogo a tym bardziej Ciebie, to ze zapytałem Liwka o podstawy wartosci jaką podał nie powinno byc pretekstem do obrazania. Oczywiscie nie potrafił tego uzasadnic, sugerując jednoczesnie ze usiłuję na Tobie wymusic zlecenie wykonania obliczeń. Wracając do tematu nie wiem skąd takie wiadomosci ze podłogówka wychodzi drozej eksploatacyjnie? Poniewaz jest dokładnie odwrotnie i zrobił sie z tego szum, niektórzy jednak wykorzystują to aby robic zamieszanie na wątku, takie jest to forum i trzeba sie do tego przyzwyczaic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.07.2015 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 ... niektórzy jednak wykorzystują to aby robic zamieszanie na wątku, takie jest to forum i trzeba sie do tego przyzwyczaic. I tym kimś jesteś dokładnie ty No i karoka, bo nie umie czytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.07.2015 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 I tym kimś jesteś dokładnie ty Za swój spokój i fachowe dorady dostałes juz kilka banów (za niewinnosc zapewne, jak wszyscy), a ja zadnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 23.07.2015 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 ... a ja zadnego. Bo zbyt bardzo ci na kasie zależy i nie będziesz stawiał się redakcji i branżystom, którzy wciskają kit na forum. Bujaj się asolt, nie mam czasu na pieprzenie z tobą o farmazonach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 23.07.2015 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Bo zbyt bardzo ci na kasie zależy i nie będziesz stawiał się redakcji i branżystom, którzy wciskają kit na forum. Bujaj się asolt, nie mam czasu na pieprzenie z tobą o farmazonach. Tak, oczywiscie, tak wielu czeka na twoje bezcenne porady, nie przeszkadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.07.2015 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 (edytowane) Ależ ja wiem co jest potrzebne do zainstalowania ogrzewania podłogowego czy też grzejników ściennych, nie pytałem o to. Może powoli przeczytaj jeszcze raz mojego posta, może w końcu zaskoczysz o co pytałem. Dlaczego tak omijasz to pytanie i wijesz się jak wąż w trawie zamiast odpowiedzieć podając kwotę na gotowo za 1m2 podłogówki ? Twierdziłeś że nawet taniej. Ile taniej i jakie to koszty ? Kto pisał, ze jest taniej ?? Tańsze może być UŻYTKOWANIE, bo kondensat i pompa cieoła przy niższych temperaturach zasilania mają wyższa sprawność. Nikt nie pisał, że koszt INSTALACJI podłogówki jes niższy, niż kalafiorów. A wiesz dlaczego nikt nie pisał ? Bo pytającego to NIE INTERESUJE, o czym już w pierwszym swoim poście napisał. Jak interesuje to Ciebie,kto założc swój wątek. Edytowane 23 Lipca 2015 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.07.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Pecet0, sformułowałeś tak tytuł wątku że wygląda to na to że pytasz o koszt instalacji ogrzewania podłogowego i ogrzewania kaloryferami, stąd moje pytania o te koszty ale jak widać i tak się nie dowiedziałem. Jeśli jednak nie o to pytałeś to przepraszam. Trzeba czytać coś wiećej, niż tylko tytuły wątków. To wymaga trochę wysiłku, ale dzięki temu nie robi sie z siebie błazna.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.07.2015 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Trzeba czytać coś wiećej, niż tylko tytuły wątków. To wymaga trochę wysiłku, ale dzięki temu nie robi sie z siebie błazna.... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?239932-Pod%C5%82og%C3%B3wka-o-ile-dro%C5%BCsza-od-kaloryfer%C3%B3w&p=6908971&viewfull=1#post6908971 Chyba jeszcze potrafię czytać, co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.07.2015 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Mnie podłogówka wyszła 52 zł/m2.Na pewno znalazłyby się grzejniki, które kosztowałyby więcej, więc gdzie widzisz problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.07.2015 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Kto pisał, ze jest taniej ?? Pytałeś kto. to podałem i piszę że chyba potrafię czytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.07.2015 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Pytałeś kto. to podałem i piszę że chyba potrafię czytać. Gratuluję. Jakbyś jeszcze od razu przeczytał cały post autora wątku, to naprawdę zrobiłbyś wrażenie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts