Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rygiel nie pasujący do futryny

Recommended Posts

Cześć,

kupiłem mieszkanie z rynku wtórnego i po pierwszym zachwycie wychodzą różne "pierdółki".

Konkretnie - drzwi od łazienki nie ryglują się, bo rygiel... jest o centymetr za nisko w stosunku do otworu w futrynie. Domyślam się, że ten bubel musiał być w mieszkaniu od początku (2007r). Czy można znaleźć wkład do futryny, który będzie pasował do zamka, czy jednak konieczna będzie wymiana całego mechanizmu?

Wrzuć jakieś zdjęcie lub doprecyzuj, o na razie to za dużo możliwości..

chodzi o to ze nie pasuje jezyk zamka klamki? czy ten od pokrętła WC?

Futryna jest metalowa? czy w kolorze skrzydla?

Wystarczy by jezyk powiedział to co ma do przekazania glowa;)

Czyli nie pasuje pokretlo wc. Slabe mam wiesci: jesli to nie wada produktu/a to malo prawdopodobne/ to drzwi sa zle ustawione. Mozesz probowac regulowac je przekaszając na zawiasach ale centymetr to dużo i moze konieczne okazac sie przemontowanie drzwi.

No nie.. zawsze możesz próbować coś zrobić. Tylko zlokalizuj przyczynę, bo na odległość to my sobie gdybamy. Jesteś pewien że to 1 cm? a nie np. 5 mm?

Może wystarczy przerobić lekko ten zaczep - wyciąć większą dziurę..

Moim zdaniem, bez wcześniejszych prób i kilku podejść nie da się ot tak wyciąć "większej dziury" Fin. Ty wiesz jak to zrobić, ja to też wiem ale nie wiem czy ktoś kto sobie lubi pomajsterkować da radę estetycznie to zrobić.

Resztę Fin dobrze określił - na odległość to wróżenie z fusów. Daj jeszcze zdjęcie zawiasów ... po fotce da się pi razy oko określić czy jeszcze masz jakieś pole manewru w regulacjach.

• 7 years później...