Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewniane deski tarasowe na betonowym tarasie

Smakor

Recommended Posts

Mam nad piwnicą ok 15m2 taras (w dodatku w kształcie łuku), na którym wylana jest dość gruba wylewka betonowa. Chciałbym na tym położyć legary i deskę tarasową. Martwi mnie jednak kilka kwestii, które nie do końca wiem jak rozwiązać.

1. Taras ma dość mały spadek, zastanawiam się czy go nie powiększyć jakąś cienką wylewką - ale mam obawy czy taka miejscami 2-3 cm wylewka nie skruszeje i nie rozpadnie się.

2. Taras jest od zachodniej strony z której zwykle wieje wiatr i spływająca z niego woda mimo wystającego tarasu i kapinosa pod spodem, leje się po ścianie i ją brudzi - czy nie zamontować rynienki wokół (po łuku). Tylko to wymagałoby obróbki blachą na górze tarasu a to automatycznie papy, nadlewki betonowej i to wszystko podnosi mi wysokość tarasu - jak to ugryźć - czy to się zmieściłoby pod nadlewką powiększającą spadek.

3. Spadek tarasu jest wzdłuż desek, które chciałbym położyć, więc legary będą w poprzek spadku. Widziałem, że montuje się je czasem w powietrzu na kątownikach ciesielskich kołkami do betonu tak, że pod legarem jest ok 1 cm wolnej przestrzeni - czy to faktycznie dobre i stabilne rozwiązanie?

4. Czy beton pod takim tarasem nalezy czymś zabezpieczyć przed niszczeniem? Myślałem nad papą ale mam obawy co będzie w upalne dni jak to wszystko się nagrzej ei zacznie parować, przecież to chemia jakaś jest. A taras to nie dach. Na tarasie się siedzi.

Proszę o sugestie porady bardziej doświadczonych użytkowników. W razie czego mogę porobić fotki co i jak.