Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga w garażu nad piwnicą - wykończenie.

Recommended Posts

Mam podpiwniczony cały budynek. Przejście (po konstrukcji) na płycie "zera" jest bez uskoków - tzn. mam jeden poziom konstrukcji i w budynku i w garażu. Teraz sobie tak myślę - chcę mieć podłogówkę na parterze, a więc muszę liczyć te 19cm na wykończenie.

8-10 styro + jastrych 7cm + 1-2cm płytki.

Garażu natomiast nie mam zamiaru ogrzewać podłogówką, i robimy mi się psikus, który polega na tym, że będę mieć jednak stopień z domu do garażu.

Jak wykończyć płytę garażu nad piwnicą? Pasuje uformować spadki i zrobić jakąś kratkę/odwodnienie liniowe, co by woda nie stała.

Tylko co - 5cm styro (tylko po co) + wylewka w spadku?

Miał ktoś podobny przypadek?

Witam. Jeżeli koniecznie chcesz wyrównać poziomy posadzek (mieszkanie, garaż) i nie mieć stopnia, to należało by dać jakąś izolacje. Lanie posadzki o grubości 15/17cm to trochę przesada. Z resztą dochodzi spore obciążenie dla stropu. Możesz dać odpowiedni styropian lub ewentualnie keramzyt. Odwodnienie liniowe i spadki jak najbardziej.Co do samego wykończenia to tu masz cały wachlarz możliwości. Płytka gresowa lub betonowa, żywica epoksydowa / poliuretanowa, farba kauczukowa, beton szlifowany itd. Pozdrowienia.

• 3 weeks później...
Płytę masz na bank poziomą więc i tak musisz coś wylać, żeby uzyskać spadki - wylewka w garażu nie będzie cieńsza niż w domu, płytki pewnie też będą (np. gres techniczny) bo w końcu jakoś wykończyć trzeba więc tego styropianu dużo nie pójdzie. Pamiętaj tylko, żeby dać EPS200.