kuba435 23.07.2015 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Witam,Obecnie mam termostat który ma skalę od 2 do 5 firmy oventrop. W sypialni chciałbym go zmienić na taki, który miałby skale od 0 abym mógł zakręcić grzejnik. Czy da się jakoś przerobić obecny termostat czy muszę wymienić cały na nowy? Jaki polecicie? Czy do wymiany termostatu muszę zlać wodę z grzejnika? Drugie pytanie po jakim czasie należy wymienić instalację CO w domu wybudowanym w roku ok 1978? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 23.07.2015 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Witam, Obecnie mam termostat który ma skalę od 2 do 5 firmy oventrop. W sypialni chciałbym go zmienić na taki, który miałby skale od 0 abym mógł zakręcić grzejnik. Czy da się jakoś przerobić obecny termostat czy muszę wymienić cały na nowy? Jaki polecicie? Czy do wymiany termostatu muszę zlać wodę z grzejnika? Drugie pytanie po jakim czasie należy wymienić instalację CO w domu wybudowanym w roku ok 1978? na początek wejdź na stronę i poszukaj termostatu który masz u siebie http://www.oventrop.com/products/index.asp?Sprache=PL jak znajdziesz to zobacz jakie ma mocowanie i w zasadzie każdy inny termostat będzie pasował z takim samym przyłączem. Co do instalacji to wszystko zależy w jakim jest stanie i czego od niej oczekujesz oraz ile masz kaski. Powiem że w rodzie mam instalacje jeszcze z przed 2 wojny i jest ok. pewnie jak się kiedyś zdecydują na remont to koszt pokryje wartość złomu bo rureczki są zacnych rozmiarów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba435 25.07.2015 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 Ok w takim razie jak wrócę do domu to sprawdzę jaki dokładnie termostat mam. Wracając do instalacji to myślę, że chciałbym wymienić, ponieważ kiedyś była zupełnie inna technologia. Dużo więcej wody wchodziło do samych rur. Teraz robi się cieniutki rurki i wydaje mi się, że przez to też mniej opału idzie. Zgadza się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skresz 25.07.2015 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 Ok w takim razie jak wrócę do domu to sprawdzę jaki dokładnie termostat mam. Wracając do instalacji to myślę, że chciałbym wymienić, ponieważ kiedyś była zupełnie inna technologia. Dużo więcej wody wchodziło do samych rur. Teraz robi się cieniutki rurki i wydaje mi się, że przez to też mniej opału idzie. Zgadza się? to już jest temat rzeka jak masz duże rury to sporo czasu potrzeba na nagrzanie tego ale tym samem wolniej to stygnie, jak masz małe jest odwrotnie, ile opału zużyjesz zależy tylko od zapotrzebowania budynku na ciepło i sprawności pieca. plus starych instalacji jest taki że najczęściej działają grawitacyjnie bądź góra 1 pompie a teraz najczęściej jest tak że 1 do CWU i po jednej na każdy poziom budynku wiec coś za coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba435 26.07.2015 06:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Mam Oventrop Uni LH. Przeglądam te na stronie i nie widzę, żeby jakiś zaczynał skalę od 2 jak jest u mnie...Co oznacza bez tarczy pamięci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts