matulu 23.07.2015 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Witam,chciałabym dowiedzieć się czy są konkretne przepisy dotyczące pielęgnacji (cięcia pielęgnacyjnego) drzew rosnących w granicy. W 2005 r. miało miejsce rozgraniczenie działek, w wyniku którego 1/3 drzew (brzoza i dąb - oba drzewa leciwe mające ok. 100 lat) znalazły się po stronie sąsiada, a 2/3 po mojej. Już dwukrotnie zostałam w urzędzie poinformowana ustnie (bo WOŚ żadnych pism w tej kwestii nie przyjmuje ani na nie nie odpowiada pisemnie), że nie mogę od tej chwili robić nic bez wiedzy i zgody sąsiada, a tymczasem sąsiad wezwał firmę przycinającą drzewa i uzyskał w urzędzie informację, że może po swojej stronie robić co chce.Czy faktycznie po swojej stronie można wykonywać cięcie pielęgnacyjne bez pytania sąsiada o zgodę? Czy można wyciągnąć konsekwencje od urzędnika, który wprowadził mnie w błąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekT 24.07.2015 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 WOŚ nie ma kompetecji, a tym bardziej odpowiedzialności w sprawach międzysąsiedzkich. O ile wiem reguluje je tylko Kodeks cywilny: Art.*148.*Owoce opadłe z drzewa lub krzewu na grunt sąsiedni stanowią jego pożytki. Przepisu tego nie stosuje się, gdy grunt sąsiedni jest przeznaczony na użytek publiczny. Art.*149.*Właściciel gruntu może wejść na grunt sąsiedni w celu usunięcia zwieszających się z jego drzew gałęzi lub owoców. Właściciel sąsiedniego gruntu może jednak żądać naprawienia wynikłej stąd szkody. Art.*150.*Właściciel gruntu może obciąć i zachować dla siebie korzenie przechodzące z sąsiedniego gruntu. To samo dotyczy gałęzi i owoców zwieszających się z sąsiedniego gruntu; jednakże w wypadku takim właściciel powinien uprzednio wyznaczyć sąsiadowi odpowiedni termin do ich usunięcia. Art.*154.*§*1.*Domniemywa się, że mury, płoty, miedze, rowy i inne urządzenia podobne, znajdujące się na granicy gruntów sąsiadujących, służą do wspólnego użytku sąsiadów. To samo dotyczy drzew i krzewów na granicy.§*2.*Korzystający z wymienionych urządzeń obowiązani są ponosić wspólnie koszty ich utrzymania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts