Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pytanie o dziurę w stropie -> stary budynek

Recommended Posts

Witam,

od niedawna zamieszkałem w starym domu, i chciałbym zaadaptować poddasze.

chciałem zapytać co zrobić żeby bezpiecznie zrobić dziurę w stropie i wstawić schody.

jedyne co wiem to że strop jest wykonany ze zbrojenia + beton

nie mam pojęcia co ile cm są zbrojenia

dom jest w formie kwadratowej

dziura miałaby być mniej więcej na środku domu obok komina

i tak się zastanawiam czy skoro to ma być koło komina to chyba nie powinno być tam żadnych istotnych fragmentów mających zapewnić nośność, czy się mylę?

proszę o jakiekolwiek naprowadzenie mnie w temacie

od niedawna zamieszkałem w starym domu, i chciałbym zaadaptować poddasze.

chciałem zapytać co zrobić żeby bezpiecznie zrobić dziurę w stropie i wstawić schody.

Na takie zabiegi potrzebne jest pozwolenie. Aby je uzyskać ktoś kto ma odpowiednią wiedzę i umiejętności powinien poogladac Twój strop może odkuc tu i tam potem stworzyć projekt. Czy uzyskasz PB to juz inna sprawa kaloszy, ale projekt warto wykonać

troche się popytałem i okazuje się że w jednym pomieszczeniu podczas budowy zostawiono dziurę na strych, co prawda to w innym miejscu niż chciałem ale trochę bym sobie przeorganizował plany to też by było. Myślicie że skoro kiedyś była tam dziura i po jakimś czasie ktoś ją uzbroił i zabetonował to jak ją rozkuje znowu to powinno być chyba wszystko ok?