Tomek_W 23.07.2015 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Witam.Chcę zrobić betonowe daszki na słupki ogrodzeniowe.Mają być w kolorze ciemnego brązu.Pierwotnie myślałem o barwieniu w masie, ale z tego co widzę po deklarowanych efektach pigmentów, to chcąc osiągnąć taki kolor, musiałbym masę betonową składającą się w 50% z pigmentu:-)W związku z tym pójdę pewnie w stronę barwienia powierzchniowego.Oprócz koloru, chodzi mi też o to, żeby powierzchnia nie była taka "sucha", tylko żeby na powierzchni powstała widoczna warstwa.Czy ktoś z was może cosik takiego polecić?PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 24.07.2015 04:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 Nie baw się. Narobisz się a efekta będą mierne. Dobierz sobie jakieś gotowe, będą lepiej wykonane /skład betonu, wibrowanie czy prasowanie, kapinosy itp/, np:http://pmp-prefabrykaty.pl/wp-content/uploads/2012/07/PMP_Strona_22.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 24.07.2015 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 TomekW:- masz zasadniczo dwa rodzaje, główne pigmentów: cementowe i organiczne. Te drugie są mocniejsze ale trwałość bywa, nazwijmy to "różna". Do tego jeszcze pigmenty różnych producentów mają swoją siłę i moc. Ja np. uważam za bardzo fajne Bayera (Bayferrox bodajże, a produkuje je spółka zależna tego pierwszego Lanxess, albo podobnie)- inne odcienie wychodzą na białym a inne na szarym cemencie.- dozowanie - zasadniczo do ilości cementu - mat. wiążącego. Typowo - do 5%, przy mocnych cementach, można nawet dawać ok 8%.- jeśli boisz się że coś schrzanisz - należy zawsze dozować tyle samo, ale różne tempo schnięcia możne wpłynąć na barwę koloru, należy to zaimpregnować etc - to kup gotowe daszki. Jest kilka firm to robiących sam znam kilka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts