Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Barwienie betonu

Recommended Posts

Witam.

Chcę zrobić betonowe daszki na słupki ogrodzeniowe.

Mają być w kolorze ciemnego brązu.

Pierwotnie myślałem o barwieniu w masie, ale z tego co widzę po deklarowanych efektach pigmentów, to chcąc osiągnąć taki kolor, musiałbym masę betonową składającą się w 50% z pigmentu:-)

W związku z tym pójdę pewnie w stronę barwienia powierzchniowego.

Oprócz koloru, chodzi mi też o to, żeby powierzchnia nie była taka "sucha", tylko żeby na powierzchni powstała widoczna warstwa.

Czy ktoś z was może cosik takiego polecić?

Pozdrawiam

Tomek

TomekW:

- masz zasadniczo dwa rodzaje, główne pigmentów: cementowe i organiczne. Te drugie są mocniejsze ale trwałość bywa, nazwijmy to "różna". Do tego jeszcze pigmenty różnych producentów mają swoją siłę i moc. Ja np. uważam za bardzo fajne Bayera (Bayferrox bodajże, a produkuje je spółka zależna tego pierwszego Lanxess, albo podobnie)

- inne odcienie wychodzą na białym a inne na szarym cemencie.

- dozowanie - zasadniczo do ilości cementu - mat. wiążącego. Typowo - do 5%, przy mocnych cementach, można nawet dawać ok 8%.

- jeśli boisz się że coś schrzanisz - należy zawsze dozować tyle samo, ale różne tempo schnięcia możne wpłynąć na barwę koloru, należy to zaimpregnować etc - to kup gotowe daszki. Jest kilka firm to robiących sam znam kilka.