Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pilne! Pręty gwintowane do mocowanie murłaty z wieńcem.

Recommended Posts

Cholera, w projekcie mam pręty gwintowane o średnicy fi16 w rozstawie co 1.5 metra natomiast dzisiaj je kupowałem i nie wiedzieć dlaczego byłem przekonany, że mają być o średnicy fi 12. I takie kupiłem.

:evil:

A jutro rano mam zalewany strop. Kupiłem ich tyle, że wystarczy aby zrobić rozstaw co 120 cm.

Obawiam się czy kiedyś ten dach mi nie odfrunie.

Jakie daliście pręty i czy rzeczywiście jest tak duża różnica pomiędzy fi 12 a fi 16?

Sądzę, że te 16 to przesada. Szpilki kupiłeś pewnie ocynkowane, to korozja nie osłabi. Na takiej szpilce z 5 ton można powiesić. Szpilce z fi 12, zakładając, że jest zrobiona z marnej stali.

Dziwne, że ta "przesada" gości w niemalże każdym projekcie :roll:

Skoro w projekcie jest 16, to tak ma być!

Celowe osłabianie konstrukcji? Nie brzmi dobrze...

Jeśli coś miałoby puścić w okolicach murłaty, to z pewnością będzie to połączenie murłaty z krokwią (podcięcie/złącza ciesielskie/gwóźdź). Dobrze zatopionej w betonie szpilki nawet tornado nie wyrwie.

Tak mi się wydaje ("wydawanie" to nie jest poparte obliczeniami ;)), więc nie przejmowałbym się tym. Bardziej przejąłbym się tym jak oni zamontują te szpilki przed zalaniem (zajmuje to trochę czasu bo najpierw trza to wygiąć (najlepiej na gorąco) wymierzyć i przymocować do zbrojenia wieńca. Mi zajęło to parę godzin.

Też uważam, że fi 12 w zupełności wystarczy. A czy w projekcie jest podany gatunek stali? Zakładając, że jest to St3, to taka szpilka wytrzyma pod obciążeniem minimum 4,5 tony. Zanim dach miałby polecieć z wiatrem, to podniosłoby z pół muru, zakładając że wfrunie wraz ze szpilkami.

Strop zalany i zostały szpilki fi 12 w rozstawie co 120cm. Z uwagi na to, że nie robię ścianek kolakowych i murłata opiera się bezpośrednio na wieńcu, szpilka która ma łączną długość 100 cm, w ponad połowie swej długości zatopiona jest w wieńcu i połączona ze zbrojeniem pod kątem 90 stopni.

Jeżeli kiedyś cokolwiek miałoby wyrwać, to razem z wieńcem. A wtedy to i 16 by nie pomogły.

W sumie temat można zamknąć. Dziękuję za odpowiedzi.

pozdrawiam.

• 8 years później...