ryby 04.07.2004 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2004 Cholera, w projekcie mam pręty gwintowane o średnicy fi16 w rozstawie co 1.5 metra natomiast dzisiaj je kupowałem i nie wiedzieć dlaczego byłem przekonany, że mają być o średnicy fi 12. I takie kupiłem. A jutro rano mam zalewany strop. Kupiłem ich tyle, że wystarczy aby zrobić rozstaw co 120 cm. Obawiam się czy kiedyś ten dach mi nie odfrunie. Jakie daliście pręty i czy rzeczywiście jest tak duża różnica pomiędzy fi 12 a fi 16? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 04.07.2004 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2004 Ja dalem 16-tki. ale myślę, że gdyby dmuchło konkretnie to 16 czy 12 -tki nie puszczą ale puści murłata; pewnie pękłaby na pół ale nie wywołujmy wilka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 04.07.2004 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2004 Zmień na 16. Wiem, że to koszty, ale po co ryzykować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 04.07.2004 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2004 Zbych, tutaj nie chodzi o koszty, tylko o czas. Pręty mam w bagażniku a jutro ok. 7.30 zalewanie stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
400 04.07.2004 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2004 Sądzę, że te 16 to przesada. Szpilki kupiłeś pewnie ocynkowane, to korozja nie osłabi. Na takiej szpilce z 5 ton można powiesić. Szpilce z fi 12, zakładając, że jest zrobiona z marnej stali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 04.07.2004 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2004 zgadza się. 12 ocynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 04.07.2004 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2004 Sądzę, że te 16 to przesada. Szpilki kupiłeś pewnie ocynkowane, to korozja nie osłabi. Na takiej szpilce z 5 ton można powiesić. Szpilce z fi 12, zakładając, że jest zrobiona z marnej stali. Dziwne, że ta "przesada" gości w niemalże każdym projekcie Skoro w projekcie jest 16, to tak ma być! Celowe osłabianie konstrukcji? Nie brzmi dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ARETE 04.07.2004 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2004 Jeśli coś miałoby puścić w okolicach murłaty, to z pewnością będzie to połączenie murłaty z krokwią (podcięcie/złącza ciesielskie/gwóźdź). Dobrze zatopionej w betonie szpilki nawet tornado nie wyrwie. Tak mi się wydaje ("wydawanie" to nie jest poparte obliczeniami ), więc nie przejmowałbym się tym. Bardziej przejąłbym się tym jak oni zamontują te szpilki przed zalaniem (zajmuje to trochę czasu bo najpierw trza to wygiąć (najlepiej na gorąco) wymierzyć i przymocować do zbrojenia wieńca. Mi zajęło to parę godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Thomas 04.07.2004 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2004 Daj szpilki nie co 1,5 m a co 1 m i będzie to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 04.07.2004 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2004 Też uważam, że fi 12 w zupełności wystarczy. A czy w projekcie jest podany gatunek stali? Zakładając, że jest to St3, to taka szpilka wytrzyma pod obciążeniem minimum 4,5 tony. Zanim dach miałby polecieć z wiatrem, to podniosłoby z pół muru, zakładając że wfrunie wraz ze szpilkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 05.07.2004 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 Strop zalany i zostały szpilki fi 12 w rozstawie co 120cm. Z uwagi na to, że nie robię ścianek kolakowych i murłata opiera się bezpośrednio na wieńcu, szpilka która ma łączną długość 100 cm, w ponad połowie swej długości zatopiona jest w wieńcu i połączona ze zbrojeniem pod kątem 90 stopni. Jeżeli kiedyś cokolwiek miałoby wyrwać, to razem z wieńcem. A wtedy to i 16 by nie pomogły.W sumie temat można zamknąć. Dziękuję za odpowiedzi.pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 11.09.2012 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Odgrzebuję stary temat.Minęło trochę lat. Jak u Was mocowane były szpilki w wieńcu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 11.09.2012 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Wydaję mi się że u nas było coś do nich dospawane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 11.09.2012 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 Odgrzebuję stary temat.Minęło trochę lat. Jak u Was mocowane były szpilki w wieńcu? Trzeba zagiąć "fajki". Spytaj się od razu o atest na stal szpilek bo zazwyczaj robią wielkie oczy po zadaniu pytania. Bez atestu szpilki sa z stopu nie nadającego się do niczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 11.09.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2012 a ja kupiłem od razu takie kotwy w kształcie litery L, gwintowane na dłuższym końcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts