PitKlos 24.07.2015 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 (edytowane) Witam, Jestem tuż po wylaniu schodów betonowych + strop lany na paddaszu i stan 0 na parterze. Wykonawca zrobił za niski 1 stopień schodów o 5cm. Według mnie mam do wyboru 3 opcje. Podzielcie się opiniami co o tym sądzicie, a może macie jakieś inne pomysły co najlepiej zrobić. Dane ogólne: - 1 stopień, 30 cm nad poziom 0 - Ostatni stopień 12 cm do poziomu podłogi poddasza - wysokość stopni 18 cm - głębokość stopni 25 cm - pierwszy zabieg 7 stopni - spocznik 94 cm szeroki - drugi zabieg 8 stopni - parter i poddasze tylko ogrzewanie podłogowe wodne - chudziak 15 cm B-25 1 Wariant: PARTER WYS PODŁOGI Deska 1,5 cm Wylewka 6,5 cm Styropian 8 cm Razem 16 cm Daje to każdy stopień 18 cm wys + 4 cm drewna na każdy stopień. Muszę dać 8 cm lepszego styropianu ~(0,31). Nie mam marginesu na korektę nierówności poziomów wylewką. Otwory drzwiowe są 5 cm za wysokie. 2 Wariant: PARTER Deska 1,5 cm Wylewka 8 cm Styropian 8 cm Razem 17,5 cm PODDASZE Panel 1 cm Wylewka 7,5 cm Styropian 3 cm Razem 11,5 cm Daje to każdy stopień 18 cm wys + 5,5 cm drewna na każdy stopień. Więcej wylewki daje margines błędu na nierówności do wyrównania. Muszę dać 8 cm lepszego styropianu ~(0,31). Otwory drzwiowe są 3 cm za wysokie. 3 Wariant: PARTER Deska 1,5 cm Wylewka 7,5 cm Styropian 11 cm Razem 20 cm PODDASZE Panel 1 cm Wylewka 10 cm Styropian 3 cm Razem 14 cm Daje to każdy stopień 18 cm wys + 8 cm drewna na każdy stopień (lub 4 cm nadlać +4 cm drewna, co lepsze?). Więcej wylewki daje margines błędu na nierówności do wyrównania. Na poddaszu muszę dać jeszcze więcej wylewki aby ostatni stopień był równy. Na parterze mogę dać więcej styropianu. Ten wymiar jest zgodny z tym jak miało być, otwory na drzwi są idealne. Będę wdzięczny za konstruktywną dyskusję Pozdrawiam, Paweł Edytowane 24 Lipca 2015 przez PitKlos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 24.07.2015 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 Ale który to stopiń jest za niski o te 5 cm? Bo jak pierwszy od dołu to nie ma żadnego problemu - nie przeszkadza to w chodzeniu. Dużo osób specjalnie sobie robi nawet niższy pierwszy stopień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PitKlos 24.07.2015 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 (edytowane) Tak, 1 stopień jest za nisko. Jeśli dużo osób robi 1 stopień niżej, to jaka wysokość wtedy jest ok dla 1 stopnia ?? Edytowane 24 Lipca 2015 przez PitKlos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LasekD 24.07.2015 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 (edytowane) Przy założeniu że gr. podłogi na parterze to 15mm,a stopnie mają po 18cm,to pierwszy stopień powinien mieć wysokość ok 15,5 bo,dojdzie okładzina drewniana 4cm,wtedy będzie miał 19,5cmOd tego odejmijmy podłogę 1,5cmi stopień będzie miał 18cm,czyli tyle co pozostałeAnalogicznie ostatni stopieńPrzy założeniu że na piętrze będzie podłoga 15mm,to ostatni podstopień powinien mieć 20,5cm bo,na ostanim stopniu dojdzie okładzina 4cm,wiec 20,5-4=16,5ale na podłodze dojdzie podłoga 15mm więc będzie miał 18cmReasumującPrzy założeniu że na parterze i piętrze podłoga 15mm to,pierwszy stopień powinien mieć 15,5cma ostatni 20,5cmTo tak teoretycznie,ale jak będzie niezgodność do 1cm,to da się z tym żyći nikt tego nie zauważyTutaj link do tematu,gdzie inwestor chciał schody skuwać,nadlewać itd itphttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?238726-Wyr%C3%B3wnanie-schod%C3%B3w-betonowych-zabiegowycha my obłożyliśmy mu to drewnem beż kucia i nadlewaniai różnica w wysokościach stopni nie przekracza 5mm,no może na jednym stopniu jest ok 1cmJeśli masz teraz pierwszy stopień niższy o 5cm od pozostałych,to po obłożeniu drewnem i położeniu podłogi,będzie niższy od pozostałych o 2cm.W moim odczuciu jest to do zaakceptowania,chociaż przy umiejętnym obkładaniu drewnem,tą różnicę można pomniejszyć do 1cm,kosztem milimetrowych różnic w następnych stopniach Edytowane 24 Lipca 2015 przez LasekD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PitKlos 25.07.2015 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 Narysowałem według mnie najlepszy wariant: https://drive.google.com/folderview?id=0B3D9jrcj2kmRVUw5UUlVTDg0WDA&usp=sharing Stopnie chcę 4 cm drewniane. Dolewka z betonu B-15 robionego na budowie. Wszędzie ogrzewanie podłogowe.Mile widziane komentarze, że wszystko się zgadza lub uwagi jak zrobić lepiej. Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts