Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta G-K, różni producenci, co wybrać?

Recommended Posts

Witam

Czeka mnie zakup około 30 szt płyt gips-karton na sufit i prawdopodobnie (decyzja jeszcze nie zapadła) i około 60 szt na ściany zamiast tynków.

Jest kilku producentów płyt G-K , ale którego wybrać? Czym się kierować, jakie są różnice w jakości tych płyt.

Ostatnio oglądałem w Cas....mie płyty gipskarton firmy norgips, jakoś nie powaliły mnie na kolana. W przekroju gipsu dało się zauważyć dużo małych dziurek jakby gips przed zastygnięciem był jakoś spieniany czy napowietrzany. Tak samo bez problemu dało się wbić paznokcia w ten gips, czyli dosyć miękki. Jak to wygląda u innych producentów?

Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi i sugestie.

Pozdrawiam

Darsuch

Spróbuj rozglądnąć się po mniejszych składach budowlanych bo czasem produkty produkowane specjalnie na zamówienie dla dużych hipermarketów sieciowych są gorszej jakości a jak dobrze poszukasz to znajdzie płyty w podobnej cenie jak w hipermarkecie albo i lepszej. Ja polecałbym Ci płyty knaufa lub regipsu.

Zrobiłem mały rekonesans po mojej okolicy i w Merkurym znalazłem tabelkę z której wynika , że waga 1m2 płyty rigips waży 8,4 kg, norgips waży 7,1 kg, knauf 7,1 kg, a siniat 7,5kg. Jeśli to prawda, a nie jakiś zabieg marketingowy, to wychodzi na to , że rigips zawiera najwięcej gipsu w gipsie.

Chyba kupię rigips, aczkolwiek jeśli się mylę proszę o wyprowadzenie mnie z błędu.IMG_20150728_173549.jpg

Edytowane przez darsuch
Dodałem tabelkę o której mowa