darsuch 24.07.2015 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 Witam Czeka mnie zakup około 30 szt płyt gips-karton na sufit i prawdopodobnie (decyzja jeszcze nie zapadła) i około 60 szt na ściany zamiast tynków.Jest kilku producentów płyt G-K , ale którego wybrać? Czym się kierować, jakie są różnice w jakości tych płyt.Ostatnio oglądałem w Cas....mie płyty gipskarton firmy norgips, jakoś nie powaliły mnie na kolana. W przekroju gipsu dało się zauważyć dużo małych dziurek jakby gips przed zastygnięciem był jakoś spieniany czy napowietrzany. Tak samo bez problemu dało się wbić paznokcia w ten gips, czyli dosyć miękki. Jak to wygląda u innych producentów? Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi i sugestie. Pozdrawiam Darsuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.07.2015 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2015 Knauf też bywa napowietrzany, ale jest twardszy. Ja na sufity wybrałem Rigips - własnie ze względu na strukturę. Mam na suficie 35cm izolacji, wiec było to dla mnie ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1010 27.07.2015 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Spróbuj rozglądnąć się po mniejszych składach budowlanych bo czasem produkty produkowane specjalnie na zamówienie dla dużych hipermarketów sieciowych są gorszej jakości a jak dobrze poszukasz to znajdzie płyty w podobnej cenie jak w hipermarkecie albo i lepszej. Ja polecałbym Ci płyty knaufa lub regipsu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darsuch 27.07.2015 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 (edytowane) Zrobiłem mały rekonesans po mojej okolicy i w Merkurym znalazłem tabelkę z której wynika , że waga 1m2 płyty rigips waży 8,4 kg, norgips waży 7,1 kg, knauf 7,1 kg, a siniat 7,5kg. Jeśli to prawda, a nie jakiś zabieg marketingowy, to wychodzi na to , że rigips zawiera najwięcej gipsu w gipsie. Chyba kupię rigips, aczkolwiek jeśli się mylę proszę o wyprowadzenie mnie z błędu. Edytowane 28 Lipca 2015 przez darsuch Dodałem tabelkę o której mowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts