Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Czeka mnie zakup około 30 szt płyt gips-karton na sufit i prawdopodobnie (decyzja jeszcze nie zapadła) i około 60 szt na ściany zamiast tynków.

Jest kilku producentów płyt G-K , ale którego wybrać? Czym się kierować, jakie są różnice w jakości tych płyt.

Ostatnio oglądałem w Cas....mie płyty gipskarton firmy norgips, jakoś nie powaliły mnie na kolana. W przekroju gipsu dało się zauważyć dużo małych dziurek jakby gips przed zastygnięciem był jakoś spieniany czy napowietrzany. Tak samo bez problemu dało się wbić paznokcia w ten gips, czyli dosyć miękki. Jak to wygląda u innych producentów?

Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi i sugestie.

Pozdrawiam

Darsuch

https://forum.murator.pl/topic/202694-p%C5%82yta-g-k-r%C3%B3%C5%BCni-producenci-co-wybra%C4%87/

Knauf też bywa napowietrzany, ale jest twardszy.

Ja na sufity wybrałem Rigips - własnie ze względu na strukturę. Mam na suficie 35cm izolacji, wiec było to dla mnie ważne.

Spróbuj rozglądnąć się po mniejszych składach budowlanych bo czasem produkty produkowane specjalnie na zamówienie dla dużych hipermarketów sieciowych są gorszej jakości a jak dobrze poszukasz to znajdzie płyty w podobnej cenie jak w hipermarkecie albo i lepszej. Ja polecałbym Ci płyty knaufa lub regipsu.

Zrobiłem mały rekonesans po mojej okolicy i w Merkurym znalazłem tabelkę z której wynika , że waga 1m2 płyty rigips waży 8,4 kg, norgips waży 7,1 kg, knauf 7,1 kg, a siniat 7,5kg. Jeśli to prawda, a nie jakiś zabieg marketingowy, to wychodzi na to , że rigips zawiera najwięcej gipsu w gipsie.

Chyba kupię rigips, aczkolwiek jeśli się mylę proszę o wyprowadzenie mnie z błędu.IMG_20150728_173549.jpg

Edytowane przez darsuch
Dodałem tabelkę o której mowa