qwerty21 25.07.2015 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 Proszę o poradę - chciałbym nad blatem a szafkami górnymi położyć lacobel. Czy musi on być hartowany? Słyszałem, że przy indukcji nie jest to konieczne, chociaż znajomy elektryk twierdzi, że powinien być hartowany bo garnki też oddają ciepło i widział już pęknięty lacobel przy indukcji... I czy jest różnicy między lacobelem hartowanym a żaroodpornym, a może to znaczy to samo? Jakie są Wasze doświadczenia z lacobelem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 25.07.2015 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 Ja mam niehartowany od dwóch lat. Nikt się tym jakoś nie przejmuje specjalnie. Na blacie stoi też czajnik bezprzewodowy, który na początku starałem się odsuwać od szyby, teraz już nikt nie zwraca na to uwagi. Jak pęknie to się pochwalę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwerty21 30.07.2015 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 inne opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek570 30.07.2015 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Proszę o poradę - chciałbym nad blatem a szafkami górnymi położyć lacobel. Czy musi on być hartowany? Słyszałem, że przy indukcji nie jest to konieczne, chociaż znajomy elektryk twierdzi, że powinien być hartowany bo garnki też oddają ciepło i widział już pęknięty lacobel przy indukcji... I czy jest różnicy między lacobelem hartowanym a żaroodpornym, a może to znaczy to samo? Jakie są Wasze doświadczenia z lacobelem? Zwykły lacobel wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sdgn 31.07.2015 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 A mój po dwóch latach pękł przy indukcji. Stało się to za sprawą dużego Woka . Była malutka rysa a po dwóch tygodniach już metrowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kredka007 31.07.2015 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 (edytowane) Z tego co sie orientowalam (rowniez planuje szklo nad blatem przy kuchni indukcyjnej) to mozna polozyc zwykly, niehartowany lacobel. Nie jest to odradzane gdyz indukcja wydziela mniej ciepla niz kuchenka gazowa, jednak mimo wszystko pozostaje ryzyko, ze lacobel moze ulec peknieciu od temperatury oraz goracych garnkow. Moze sie rowniez stluc lub obic jesli przypadkiem w niego uderzymy. Szlo hartowane jest drozsza opcja ale znacznie bezpieczniejsza, zadna temperatura mu nie straszna i trzebaby bylo naprawde mocno w nie uderzyc (czyms ciezkim i z calej sily) zeby je uszkodzic. Tak czy inaczej sa osoby, ktore maja takie niehartowane szklo przy indukcji, gotuja codziennie i do tej pory nic sie z nim nie stalo, sa rowniez i takie jak powyzej, gdzie szklo peklo. Trzeba sobie po swojemu przekalkulowac czy oplaca sie doplacic dodatkowo za hartowane. Ja mysle ze tak. Edytowane 31 Lipca 2015 przez kredka007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatah 31.07.2015 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Od trzech lat mam zwykłe szkło i nic się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milo222 31.07.2015 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 ja miałem 2 lata zwykły i był spokój potem sprzedałem mieszkanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawiddur 31.07.2015 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Mam 3 lata zwykły i wszystko jest ok. Totalnie nim się nie przejmuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arek570 31.07.2015 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 A mój po dwóch latach pękł przy indukcji. Stało się to za sprawą dużego Woka . Była malutka rysa a po dwóch tygodniach już metrowa Miałeś jakiś otwór/nacięcie w pobliżu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stelle 31.07.2015 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Ja mam niehartowany od dwóch lat. Nikt się tym jakoś nie przejmuje specjalnie. Na blacie stoi też czajnik bezprzewodowy, który na początku starałem się odsuwać od szyby, teraz już nikt nie zwraca na to uwagi. Jak pęknie to się pochwalę Hej, od 9 lat mam lacobel niehartowany, kolor beżowy, nad płytą indukcyjną. Jestem bardzo zadowolona, żadnych śladów użytkowania, po ciężkim gotowaniu używam płynu do mycia szyb i miękkiej ściereczki. W tym roku przeprowadzamy się do nowego mieszkania, tam też zastosuje ten materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CentrumSzkla.eu 18.06.2019 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2019 Cześć, Zajmujemy się szkłem i mamy w tej kwestii ogromne doświadczenie. Jeżeli jeszcze ktoś z Was szuka odpowiedzi na to pytanie zachęcam do zapoznania się z nasza opinią popartą wiadomościami wprost od producenta: Lacobel – to szkło niehartowane, szkło Lacobel/Matelac (Safe/Safe+) nie może być pokryte sitodrukiem lub emaliowane z wyjątkiem tak zwanego „zimnego” sitodruku. Szkło Lacobel/Matelac i Lacobel / Matelac Safe/Safe+ może wytrzymać bezwzględną temperaturę 80°C i może wytrzymać względną różnicę temperatur 30°C w ramach jednej formatki. Co to oznacza? Przede wszystkim że jeżeli w kuchni mamy temperaturę 30 stopni Celsjusza, to szkło możemy nagrzać do 50 i nie powinno się z nim nic stać. A co z tymi 80 stopniami? Po prostu szkło nie zmienia swoich właściwości w do tej temperatury i może maksymalnie w takiej być użytkowane, pod warunkiem że nie jest miejscowo nagrzane poniżej 50 stopni. Wniosek 2? Warto dzielić lacobel na mniejsze elementy tam, gdzie jest prawdopodobieństwo jego nagrzewania – uzyskujemy mniejszą formatkę a na niej mniejsze amplitudy temperatur. Lacobel w podstawowej wersji nie jest hartowany. Oczywiście jest na to sposób, czyli szkło do kuchni hartowane, które jest lakierowane na dowolny kolor z palety RAL. Szkło tego typy u nas nosi nazwę handlową Dianomdlack. Bez obaw można je stosować s kuchni. Zadawajcie pytania, dodawajcie komentarze, a jeżeli uważacie że nie mamy racji również podzielcie się z nami tą informacją. Pozdrawiamy serdecznie wszystkich czytających Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juniorka 20.06.2019 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2019 Przede wszystkim że jeżeli w kuchni mamy temperaturę 30 stopni Celsjusza, to szkło możemy nagrzać do 50 i nie powinno się z nim nic stać. A co z tymi 80 stopniami? Po prostu szkło nie zmienia swoich właściwości w do tej temperatury i może maksymalnie w takiej być użytkowane, pod warunkiem że nie jest miejscowo nagrzane poniżej 50 stopni. Wniosek 2? Warto dzielić lacobel na mniejsze elementy tam, gdzie jest prawdopodobieństwo jego nagrzewania – uzyskujemy mniejszą formatkę a na niej mniejsze amplitudy temperatur. Tam gdzie jest indukcja mam lacobel w jednym kawałku na długości 1,75m. Nie jest hartowany. Nic się ze szkłem nie dzieje. Czyli takie gotowanie/smażenie nie powoduje nagrzania lacobelu powyżej 80st.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.