Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lacobel a płyta indukcyjna?


qwerty21

Recommended Posts

Proszę o poradę - chciałbym nad blatem a szafkami górnymi położyć lacobel. Czy musi on być hartowany? Słyszałem, że przy indukcji nie jest to konieczne, chociaż znajomy elektryk twierdzi, że powinien być hartowany bo garnki też oddają ciepło i widział już pęknięty lacobel przy indukcji... I czy jest różnicy między lacobelem hartowanym a żaroodpornym, a może to znaczy to samo? Jakie są Wasze doświadczenia z lacobelem?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Proszę o poradę - chciałbym nad blatem a szafkami górnymi położyć lacobel. Czy musi on być hartowany? Słyszałem, że przy indukcji nie jest to konieczne, chociaż znajomy elektryk twierdzi, że powinien być hartowany bo garnki też oddają ciepło i widział już pęknięty lacobel przy indukcji... I czy jest różnicy między lacobelem hartowanym a żaroodpornym, a może to znaczy to samo? Jakie są Wasze doświadczenia z lacobelem?

 

Zwykły lacobel wystarczy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tego co sie orientowalam (rowniez planuje szklo nad blatem przy kuchni indukcyjnej) to mozna polozyc zwykly, niehartowany lacobel. Nie jest to odradzane gdyz indukcja wydziela mniej ciepla niz kuchenka gazowa, jednak mimo wszystko pozostaje ryzyko, ze lacobel moze ulec peknieciu od temperatury oraz goracych garnkow. Moze sie rowniez stluc lub obic jesli przypadkiem w niego uderzymy. Szlo hartowane jest drozsza opcja ale znacznie bezpieczniejsza, zadna temperatura mu nie straszna i trzebaby bylo naprawde mocno w nie uderzyc (czyms ciezkim i z calej sily) zeby je uszkodzic. Tak czy inaczej sa osoby, ktore maja takie niehartowane szklo przy indukcji, gotuja codziennie i do tej pory nic sie z nim nie stalo, sa rowniez i takie jak powyzej, gdzie szklo peklo. Trzeba sobie po swojemu przekalkulowac czy oplaca sie doplacic dodatkowo za hartowane. Ja mysle ze tak. Edytowane przez kredka007
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam niehartowany od dwóch lat. Nikt się tym jakoś nie przejmuje specjalnie. Na blacie stoi też czajnik bezprzewodowy, który na początku starałem się odsuwać od szyby, teraz już nikt nie zwraca na to uwagi. Jak pęknie to się pochwalę :)

 

Hej, od 9 lat mam lacobel niehartowany, kolor beżowy, nad płytą indukcyjną. Jestem bardzo zadowolona, żadnych śladów użytkowania, po ciężkim gotowaniu używam płynu do mycia szyb i miękkiej ściereczki. W tym roku przeprowadzamy się do nowego mieszkania, tam też zastosuje ten materiał.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 years później...

Cześć,

Zajmujemy się szkłem i mamy w tej kwestii ogromne doświadczenie. Jeżeli jeszcze ktoś z Was szuka odpowiedzi na to pytanie zachęcam do zapoznania się z nasza opinią popartą wiadomościami wprost od producenta:

Lacobel – to szkło niehartowane, szkło Lacobel/Matelac (Safe/Safe+) nie może być pokryte sitodrukiem lub emaliowane z wyjątkiem tak zwanego „zimnego” sitodruku. Szkło Lacobel/Matelac i Lacobel / Matelac Safe/Safe+ może wytrzymać bezwzględną temperaturę 80°C i może wytrzymać względną różnicę temperatur 30°C w ramach jednej formatki.

Co to oznacza? Przede wszystkim że jeżeli w kuchni mamy temperaturę 30 stopni Celsjusza, to szkło możemy nagrzać do 50 i nie powinno się z nim nic stać. A co z tymi 80 stopniami? Po prostu szkło nie zmienia swoich właściwości w do tej temperatury i może maksymalnie w takiej być użytkowane, pod warunkiem że nie jest miejscowo nagrzane poniżej 50 stopni.

Wniosek 2? Warto dzielić lacobel na mniejsze elementy tam, gdzie jest prawdopodobieństwo jego nagrzewania – uzyskujemy mniejszą formatkę a na niej mniejsze amplitudy temperatur.

Lacobel w podstawowej wersji nie jest hartowany. Oczywiście jest na to sposób, czyli szkło do kuchni hartowane, które jest lakierowane na dowolny kolor z palety RAL. Szkło tego typy u nas nosi nazwę handlową Dianomdlack. Bez obaw można je stosować s kuchni.

Zadawajcie pytania, dodawajcie komentarze, a jeżeli uważacie że nie mamy racji również podzielcie się z nami tą informacją.

Pozdrawiamy serdecznie wszystkich czytających :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przede wszystkim że jeżeli w kuchni mamy temperaturę 30 stopni Celsjusza, to szkło możemy nagrzać do 50 i nie powinno się z nim nic stać. A co z tymi 80 stopniami? Po prostu szkło nie zmienia swoich właściwości w do tej temperatury i może maksymalnie w takiej być użytkowane, pod warunkiem że nie jest miejscowo nagrzane poniżej 50 stopni.

Wniosek 2? Warto dzielić lacobel na mniejsze elementy tam, gdzie jest prawdopodobieństwo jego nagrzewania – uzyskujemy mniejszą formatkę a na niej mniejsze amplitudy temperatur.

Tam gdzie jest indukcja mam lacobel w jednym kawałku na długości 1,75m. Nie jest hartowany. Nic się ze szkłem nie dzieje. Czyli takie gotowanie/smażenie nie powoduje nagrzania lacobelu powyżej 80st.?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...