dar_o 25.07.2015 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 Witajcie ze studni głębinowej kopanej w marcu ( 29 metrów ) oddałem wodę do badania. Wynik - jak się spodziewałem - wykazał za duże ilości żelaza: 1274 ug/lMangan 148 ug/lodczyn 7.2Woda twarda - 446 mg CaCO3/l Czy zastosowanie do czyszczenia wody filtrów obecnie założonych wystarczy ? Hydraulik założył: Filtr propylenowy, sznurkowy i węglowy. Czy potrzebuję czegoś innego ? Nie chciałbym na zdrowiu oszczędzać, ale nie chciałbym też wydawać niepotrzebnie pieniędzy.Z góry dziękuję za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 25.07.2015 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 Witajcie ze studni głębinowej kopanej w marcu ( 29 metrów ) oddałem wodę do badania. Wynik - jak się spodziewałem - wykazał za duże ilości żelaza: 1274 ug/l Mangan 148 ug/l odczyn 7.2 Woda twarda - 446 mg CaCO3/l Czy zastosowanie do czyszczenia wody filtrów obecnie założonych wystarczy ? Hydraulik założył: Filtr propylenowy, sznurkowy i węglowy. Czy potrzebuję czegoś innego ? Nie chciałbym na zdrowiu oszczędzać, ale nie chciałbym też wydawać niepotrzebnie pieniędzy. Z góry dziękuję za podpowiedzi. Po pierwsze taka ilosc zelaza nie jest szkodliwa. tylko brudzi i nieladnie pachnie. Jesli masz hydrofor bez worka (ocynkowany) to filtry czesc zelaza zatrzymaja, ale raczej bardzo szybko sie zatkaja - kupe kasy wydasz na wklady. Potrzebujesz kolumny filtracyjnej. Proponuje jakies zloza multi ktore usunal tez bardzo wysoka twardosc. Hydraulik to niech rurki skreca a nie filtry dobiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian1224 25.07.2015 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 Przy studniach głębinowych nie ma się co przejmować czystością wody pod warunkiem że nie są blisko nieszczelnego szamba.W mojej okolicy nikt nie robi badań,każdy nie stosuje filtrów i od lat tak wszyscy żyją.Nawet ci co mają studnie kopane a w tych łatwo jest o zanieczyszczenie.Trzeba zapomnieć o piciu nieprzegotowanej wody i będzie w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar_o 26.07.2015 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Adrian, jak nalałem wodę do bseniku dla dzieci, to zrobil sie brudny żur.. taka kolumna -możecie podać jakiś link do taniej i skutecznej ? Ja laik jestem i potrzebuję łopatologicznie to mieć wyjaśnione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 28.07.2015 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 Przy studniach głębinowych nie ma się co przejmować czystością wody pod warunkiem że nie są blisko nieszczelnego szamba. W mojej okolicy nikt nie robi badań,każdy nie stosuje filtrów i od lat tak wszyscy żyją. Nawet ci co mają studnie kopane a w tych łatwo jest o zanieczyszczenie.To ze w Twojej okolice ludzie nie dbaja o zdrowie i sa lekkomyslni nie znaczy ze wszyscy tak musza sie zachowywac. Trzeba zapomnieć o piciu nieprzegotowanej wody i będzie w porządku.Eureka!! Zwiazki azotu, fosforu, ktore to nie maja smaku, za to przez wiele lat moga w organizmie narobic niemiłych szkod, usuwane sa z wody poprzez gotowanie?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts