Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy potrzebne kosztowne filtry ? Jakie będą wystarczające ?

dar_o

Recommended Posts

Witajcie ze studni głębinowej kopanej w marcu ( 29 metrów ) oddałem wodę do badania.

Wynik - jak się spodziewałem - wykazał za duże ilości żelaza:

1274 ug/l

Mangan 148 ug/l

odczyn 7.2

Woda twarda - 446 mg CaCO3/l

Czy zastosowanie do czyszczenia wody filtrów obecnie założonych wystarczy ? Hydraulik założył: Filtr propylenowy, sznurkowy i węglowy. Czy potrzebuję czegoś innego ? Nie chciałbym na zdrowiu oszczędzać, ale nie chciałbym też wydawać niepotrzebnie pieniędzy.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Witajcie ze studni głębinowej kopanej w marcu ( 29 metrów ) oddałem wodę do badania.

Wynik - jak się spodziewałem - wykazał za duże ilości żelaza:

1274 ug/l

Mangan 148 ug/l

odczyn 7.2

Woda twarda - 446 mg CaCO3/l

Czy zastosowanie do czyszczenia wody filtrów obecnie założonych wystarczy ? Hydraulik założył: Filtr propylenowy, sznurkowy i węglowy. Czy potrzebuję czegoś innego ? Nie chciałbym na zdrowiu oszczędzać, ale nie chciałbym też wydawać niepotrzebnie pieniędzy.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Po pierwsze taka ilosc zelaza nie jest szkodliwa. tylko brudzi i nieladnie pachnie.

Jesli masz hydrofor bez worka (ocynkowany) to filtry czesc zelaza zatrzymaja, ale raczej bardzo szybko sie zatkaja - kupe kasy wydasz na wklady.

Potrzebujesz kolumny filtracyjnej. Proponuje jakies zloza multi ktore usunal tez bardzo wysoka twardosc.

Hydraulik to niech rurki skreca a nie filtry dobiera.

Przy studniach głębinowych nie ma się co przejmować czystością wody pod warunkiem że nie są blisko nieszczelnego szamba.

W mojej okolicy nikt nie robi badań,każdy nie stosuje filtrów i od lat tak wszyscy żyją.

Nawet ci co mają studnie kopane a w tych łatwo jest o zanieczyszczenie.

Trzeba zapomnieć o piciu nieprzegotowanej wody i będzie w porządku.

Przy studniach głębinowych nie ma się co przejmować czystością wody pod warunkiem że nie są blisko nieszczelnego szamba.

W mojej okolicy nikt nie robi badań,każdy nie stosuje filtrów i od lat tak wszyscy żyją.

Nawet ci co mają studnie kopane a w tych łatwo jest o zanieczyszczenie.

To ze w Twojej okolice ludzie nie dbaja o zdrowie i sa lekkomyslni nie znaczy ze wszyscy tak musza sie zachowywac.

Trzeba zapomnieć o piciu nieprzegotowanej wody i będzie w porządku.

Eureka!! Zwiazki azotu, fosforu, ktore to nie maja smaku, za to przez wiele lat moga w organizmie narobic niemiłych szkod, usuwane sa z wody poprzez gotowanie?!