Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym zabezpieczyć płyty KG przed pryskającą wodą?

Recommended Posts

Witam :)

Bardzo proszę zorientowanych w temacie o radę :)

Jest sobie łazienka, gdzie tylko na podłodze położony jest gres, natomiast wszystkie ściany są wyłożone zielonymi płytami KG. Póki co (na kilka miesięcy) musi tak pozostać i nie będzie glazury na ścianie, a z łazienki trzeba będzie korzystać na bieżąco. Wiadomo, że jak to jest łazienka, to i jest woda, która będzie nagminnie pryskała na ściany z KG. Chciałbym w jakiś skuteczny sposób (na te kilka miesięcy) zabezpieczyć płyty KG w taki sposób, aby nie nasiąkały od wody, a w szczególności te miejsca wokół: umywalki, kabiny prysznicowej, wanny.

Jaki środek zabezpieczający przed wodą możecie polecić?

O razu mówię, że nie chcę stosować środków takich jak folia w płynie lub guma w płynie, gdyż mam bardzo dużą powierzchnie łazienki, a są to preparaty drogie i mało wydajne. Chciałbym, żeby to było coś taniego, skutecznego i jednocześnie łatwego w nanoszeniu na ścianę.

Za każdą informację już teraz z góry serdecznie dziękuję :)

Pozdrawiam :)

Grzegorz

folia w płynie. nic innego tutaj się nie nadaje. No chyba że przykleisz zwykłą folię typu ogrodniczego na jakis klej dyspersyjny do tapet. Karkołomne lekko.

Sprawdź cenę folii z firmy SBS sim ale nie "Blumas płynna folia" w butelkach i kanistrach (tej nie kupuj pod żadnym pozorem;)) tylko "Pilmas płynna folia" w wiaderkach 1 i 5 kg. Folia działa na pewno - ceny nie znam.

nie ma na stronie. Na pewno jest u nich jak i w sklepach które sprzedają ich produkty.

Na pewno dobry jest produkt Henkla - przypuszczam że droższy. Co do innych - nie badałem więc nie wiem. Przypuszczam że jest taka sama ilość działających co i niedziałających.

To są takie, co nie działają ?

Tak niestety wyglada rynek chemii budowlanej w Polsce. Produkt działa w momencie robienia dokumentacji i badań. Tym co jest na półce w sklepie nikt się nie interesuje. Patrz wyniki badań klejów do styropianu http://www.muratorplus.pl/biznes/raporty-i-prognozy/badania-kleju-do-styropianu-30-badanych-probek-uzyskalo-wynik-negatywny_81302.html

30% to wyroby które nie powinny trafić na rynek. Z innymi rzeczami nie wygląda to lepiej.