epterode 26.07.2015 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 (edytowane) Ostatnio zauważyłem, że pęka nam więźba. Chcę zabrać się za ocieplenie poddasza pianowanie najprawdopodobniej i potem już tego nie będzie widać i jak zrobić w razie W Wiem, że drewno dosycha itd., ale żeby aż tak? Niepotrzebnie panikuję czy powinniśmy coś z tym zrobić? dach lęży 6-7 miesięcy. I oczywiście kręci murłatami to też normalne? Inne też mają spękania ale ta najwięcej. Murałta na równo z wieńcem od zewnątrz. Konstrukcja z drewna iglastego o przekroju prostokątnym sortowane wytrzymalościowo C27 wg. PN -D-94021;1982. Tak wyglądają murłaty. I tak jedna mnie martwi najbardziej pęka wzdłuż wierconych śrub. Śrub jest w sumie 6 na stronę dach 2 spadowy domek ma 12 wiec dach jakieś 14m. Murłata strzela aż do samego końca z zewnątrz fotka na tym fragmencie co się odłamuje wzdłuż spoczywają 3 krokwie i ta zewnętrzna one z tego co pamiętam są przybijane kwestia jak głęboko wchodzą w drewno. A tu od środka pęka od śruby aż do zewnątrz tak jak pierwsza fotka Pęka jak ta linia czerwona Zastanawiam się czy nie podmienić tych podkładek na jakieś szersze blachy i czy tych spękań nie potraktować złączami ciesielskimi lub płytek perforowanych kolczaste. A od zewnątrz jeszcze dodać jakieś płytki łączące z ścianą kolankową dodatkowo czy to nie ma sensu jak jest 6 szpilek zatopionych na każdej ze stron? Ale jak widzimy coraz częściej nawiedzają nas tornada i może warto czy to i tak nic nie da:) Dzięki Edytowane 26 Lipca 2015 przez epterode Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 27.07.2015 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Ostatnio zauważyłem, że pęka nam więźba. Chcę zabrać się za ocieplenie poddasza pianowanie najprawdopodobniej i potem już tego nie będzie widać i jak zrobić w razie W Wiem, że drewno dosycha itd., ale żeby aż tak? Niepotrzebnie panikuję czy powinniśmy coś z tym zrobić? dach lęży 6-7 miesięcy. I oczywiście kręci murłatami to też normalne? Inne też mają spękania ale ta najwięcej. Murałta na równo z wieńcem od zewnątrz. Konstrukcja z drewna iglastego o przekroju prostokątnym sortowane wytrzymalościowo C27 wg. PN -D-94021;1982. Tak wyglądają murłaty. I tak jedna mnie martwi najbardziej pęka wzdłuż wierconych śrub. Śrub jest w sumie 6 na stronę dach 2 spadowy domek ma 12 wiec dach jakieś 14m. Murłata strzela aż do samego końca z zewnątrz fotka na tym fragmencie co się odłamuje wzdłuż spoczywają 3 krokwie i ta zewnętrzna one z tego co pamiętam są przybijane kwestia jak głęboko wchodzą w drewno. [ATTACH=CONFIG]325507[/ATTACH] A tu od środka pęka od śruby aż do zewnątrz tak jak pierwsza fotka [ATTACH=CONFIG]325508[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]325509[/ATTACH] Pęka jak ta linia czerwona [ATTACH=CONFIG]325510[/ATTACH] Zastanawiam się czy nie podmienić tych podkładek na jakieś szersze blachy i czy tych spękań nie potraktować złączami ciesielskimi lub płytek perforowanych kolczaste. A od zewnątrz jeszcze dodać jakieś płytki łączące z ścianą kolankową dodatkowo czy to nie ma sensu jak jest 6 szpilek zatopionych na każdej ze stron? Ale jak widzimy coraz częściej nawiedzają nas tornada i może warto czy to i tak nic nie da:) Dzięki co do spekan wydje mi sie ze to normalne przy drewnie któe dwa dni przed ukłądaniem rosło w lesie u mnie tez popekało, fak nie az tak ale popekało. jedynie po roku dokreciłem nakretki na kotwach. tylko tak mysle ze bardzo malo kotew dali, u mnie byly co metr, u ciebie co 2 metry. i u mnie po obwodzie bo koperta a u ciebie tyllko z dwoch stron. u mnie poszło 80 kotew. trudno mi sobie wyobrazic ze wiatr by wyrwał nawet tylko 12 ale jednak róznica w ilosci spora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 27.07.2015 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Wszystko w normie. Pianować nie możesz - pianowanie tylko na deski, nigdy na membrane. Jak zapianujesz membrana bedzie wypukła, zacznie przeciekać. I od razu stracisz gwarancje, której w sumie i tak nie masz jak membrana tak leży przez 7 miesięcy nie zakryta wełną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 27.07.2015 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Tak wyglądają murłaty. I tak jedna mnie martwi najbardziej pęka wzdłuż wierconych śrub. Ta śruba na fotce powinna być w osi belki (t.zw. "oś obojętna"). Inaczej osłabia belkę w "pasie ściskanym" i dlatego pęka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony Inwestor 28.07.2015 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 Ta śruba na fotce powinna być w osi belki (t.zw. "oś obojętna"). Inaczej osłabia belkę w "pasie ściskanym" i dlatego pęka. Czyli dla kwadratowej murłaty kotew powinna być centralnie po środku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 29.07.2015 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 Czyli dla kwadratowej murłaty kotew powinna być centralnie po środku? Zbyt powierzchownie spojrzałem na fotkę i dałem "plamę", bo z pośpiechu nie zauważyłem, że pęka murłata a nie krokiew Sorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gubik 29.07.2015 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 Z ciekawości, jak są łączone krokwie z murłatą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 30.07.2015 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Z ciekawości, jak są łączone krokwie z murłatą? Ja zastosowałem u siebie obustronne wielootworowe okucia kątowe z przetłoczeniem zamiast tradycyjnego pojedynczego "hacela" Te okucia wydają się opcją solidniejszą, bo przy gorszym gatunku drewna ten jeden gwóźdź z upływem czasu może spowodować więcej szkody niż pożytku. Widziałem już takie popękane krokwie w miejscu jego wbicia (może wbicia nieumiejętnego ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamll 31.07.2015 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Nie wygląda to źle. Nic nie rób to nic sie nie stanie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
epterode 15.08.2015 06:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Wszystko w normie. Pianować nie możesz - pianowanie tylko na deski, nigdy na membrane. Jak zapianujesz membrana bedzie wypukła, zacznie przeciekać. I od razu stracisz gwarancje, której w sumie i tak nie masz jak membrana tak leży przez 7 miesięcy nie zakryta wełną Z tego cie wiem wszyscy pianują właśnie na mębranę a na deski nie wolno to jak to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 07.09.2015 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Ja zastosowałem u siebie obustronne wielootworowe okucia kątowe z przetłoczeniem zamiast tradycyjnego pojedynczego "hacela" Te okucia wydają się opcją solidniejszą, bo przy gorszym gatunku drewna ten jeden gwóźdź z upływem czasu może spowodować więcej szkody niż pożytku. Widziałem już takie popękane krokwie w miejscu jego wbicia (może wbicia nieumiejętnego ). bo najpierw się nawierca a później wbija... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 07.09.2015 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2015 Murłata tylko i aż nie może "zjechać" z muru... a jako taka w tym przypadku stanowi - oprócz krokwi okapowych, wygodne miejsce oparcia tych krokwi..nie przenosi sama w sobie momentów zginających, bo jest podparta na murze, jak pisałem ewentualnie potrzeba daćopaskę z blachy i zamocować do ? płyty - pro forma aby nie zjechała .. bo ciut za głębokie to pęknięcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fosfinkel 27.05.2018 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 (edytowane) Witam. Mam podobne zmartwienie jak inwestor z pierwszego postu - wczoraj obejrzałem dokładniej więźbę i zobaczyłem spękania na murłacie, kierbud jest aktualnie jeszcze na 2 tygodniowym urlopie więc nie chce mu głowy suszyć bo poczytałem trochę tematów i raczej nie mam co się martwić ale proszę o opinie kogoś z zewnątrz. Zdjęcia: Więźba robiona w listopadzie 2017, drewno było mokre bo pewnie chwilę wcześniej przywiezione z lasu i wycięte. Dach dwuspadowy, rozpiętość 8,5m od zewnętrzenj strony. Murłata o wymiarze 14x14 cm, kotwy co 120cm fi 16, podkładka kwadratowa 5x5 cm. Dokręcane były 3 razy przeze mnie przez ten czas. Krokwie 8x18cm, głębokość zaciosu ok 5 cm. Krokiew z murłatą jest przymocowana wkrętem ciesielskim fi12 z łbem sześciokątnym (plus podkładka 4x4cm) o długości 28 cm (gruby jak paluch skurczybyk), wcześniej przed wkręceniem wkręta był robiony odwiert fi8. Rysunek poglądowy: Dodatkowo krokiew murłata jest połączona kątownikiem ciesielskim jak na wcześniejszych zdjęciach. Spękania idą z grubsza przez środek ale nie łącza sie, największe spękanie (praktycznie tak duże są tylko dwa na całe murłacie) ma 0,5 cm szerokości i 2,5 cm głębokości, pozostałe ok 0,2-0,4cm i do 2 cm głębokość. Czy martwić się i robić jakieś wzmocnienie typu przewiert poziomo przez murłatę i ściągniecie tego śruba z bardzo dużą podkłada? Czy wkręty które zostały użyte są lepsze od wkrętów ciesielskich na torx - pytam bo nie widziałem nigdzie na forum aby ktoś takich używał bo wszyscy korzystają z tych na TORX a te które ja mam są grubsze więc pewnie też wytrzymalsze? p.s. zdjęcia ukazują stronę która miała przedłużane krokwie (zadaszenie tarasu miało zaczynać się od murłaty ale zostało obniżone a że drewno było już wycięte to aby nie musieć zamawiać nowych dłuższych krokwi to zostały one przedłużone), po drugiej stronie gdzie krokwie były w całości też są spękania. Edytowane 27 Maja 2018 przez fosfinkel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
młotek 27.05.2018 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 WitamSpękania są niegroźne. To od wysychania, nie od naprężeń związanych z obc. dachu.Wkręty które zastosowałes mogły być cieńsze, ale to nie jest przyczyna pęknieć.Większość używa torksów bo tańsze. Wytrzymałościowo nie różnią się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts