Andrzej543 26.07.2015 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2015 Witam! Na początku chciałbym wszystkich przywitać... jest to mój pierwszy post na forum.Jestem na etapie budowy ław fundamentowych. Podnoszę nieco teren ze względu na obniżony poziom gruntu, a po zdjęciu humusu mam poziom sięgający pod ław fundamentowe więc nie mam możliwości wylania betonu w wykopy... dla tego jestem zmuszony do zaszalowania ław. Pierwotnie chciałem kupić deski, ale zdecydowałem się na OSB. Wgląda to w ten sposób że posiadam docięte płyty na wysokość 40cm i ściągam je za pomocą szpilek/prętów gwintowanych M8, do tego nakładka i nakrętka. Martwi mnie jedynie jak usztywnić go od środka? Tak aby szalunek nie uciekł do środka. Początkowo chciałem dodać jeszcze jedną nakrętkę od środka, ale gdzieś przypadkiem wpadałem na patent włożenia tam jakieś taniej rurki z PCV (oczywiście sztywnej)... Pytanie czy tylko dobrze myślę? Czy lepiej będzie zostawić szpilkę w monolicie? Czy pręt od strony architektonicznej nie będzie jakoś kolidował ze wieńcem ławy? Jakie rozwiązania polecacie i jak to wglądało u was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory67 03.08.2015 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Witam! Na początku chciałbym wszystkich przywitać... jest to mój pierwszy post na forum. Jestem na etapie budowy ław fundamentowych. Podnoszę nieco teren ze względu na obniżony poziom gruntu, a po zdjęciu humusu mam poziom sięgający pod ław fundamentowe więc nie mam możliwości wylania betonu w wykopy... dla tego jestem zmuszony do zaszalowania ław. Pierwotnie chciałem kupić deski, ale zdecydowałem się na OSB. Wgląda to w ten sposób że posiadam docięte płyty na wysokość 40cm i ściągam je za pomocą szpilek/prętów gwintowanych M8, do tego nakładka i nakrętka. Martwi mnie jedynie jak usztywnić go od środka? Tak aby szalunek nie uciekł do środka. Początkowo chciałem dodać jeszcze jedną nakrętkę od środka, ale gdzieś przypadkiem wpadałem na patent włożenia tam jakieś taniej rurki z PCV (oczywiście sztywnej)... Pytanie czy tylko dobrze myślę? Czy lepiej będzie zostawić szpilkę w monolicie? Czy pręt od strony architektonicznej nie będzie jakoś kolidował ze wieńcem ławy? Jakie rozwiązania polecacie i jak to wglądało u was? Zastosuj rozwiązanie z rurkami, wtedy odzyskasz pręty gwintowane i będziesz je mogli ponownie użyć np do szalowania slupów lub podciągów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej543 04.08.2015 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Koszt prętów to kilka złoty za szt, w skali fundamentów kilka stówek... w zamian za to i tak musiałbym poszukać rurek i kupić, oczywiście kosztowo wyjdzie nieco mniej... ale ja bardziej skupiam się na tym, co będzie "zdrowsze" dla fundamentu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 04.08.2015 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Skręcanie ław śrubami nie ma sensu. Pooglądaj w necie fotki "szalowanie ław". Dajesz płytę co ~metr pionowe "słupki" wbite w ziemię do tego od góry łapiesz szalunek lub te słupki i gotowe. Jak dasz śruby to musisz ułożyć zbrojenia potem szalować trochę od tyłu. ława jest stosunkowo niska i rozpór betonu aż taki ogromny nie jest. Do ścian jak najbardziej śruby sa OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
generalnie 11.08.2015 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 ława, tylko ława ma sens tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej543 13.08.2015 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2015 Znalazłem w internecie film odnośnie szalunku ławy płytą OSB. Jedynie dziwnie jest to że używa się do tego tylko jednego rzędy prętów. Czy ktoś orientuje się lub jaka jest wasza opinia, czy taki sposób szalunku ławy zda egzamin w wypadku ławy 60x40cm? Link do filmu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.08.2015 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2015 Te śruby dołem to bardziej niż trzymanie szalunku stanowią dystans dla zbrojenia. Dołem szalunek to dwie łopaty piachu i stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 27.08.2015 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2015 (edytowane) Tak zda ale nie takimi płytami ta płyta jak dostanie wody to puchnie jedno razówka dużo będzie odpadu. Deski są lepszym rozwiązaniem jeśli maja iść dalej na obszalowywania stropu itp. Buławy wibracyjnej też nie znają . Edytowane 27 Sierpnia 2015 przez smigloxxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts