waldkas 27.07.2015 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Dzien dobry Bardzo prosze o porade mam do zakupu piec http://www.leroymerlin.pl/ogrzewanie/kotly-i-piece/kotly-c-o-weglowe/kociol-c-o-basic-9-12-kw-opal,p216460,l1016.html Nazwa produktu: Kocioł C.O. BASIC 9-12 KW OPAL Moc grzewcza C.O. 9 - 12 kW Sprawność cieplna 78 % Pojemność wodna 40 l Wielkość powierzchni do ogrzania 60 - 110 m2 Regulacja mocy 9 - 12 kW Rodzaj paliwa drewno, węgiel kamienny lub brunatny Powierzchnia grzejna wymiennika 1,3 m2 Maks. ciśnienie C.O. 2 bary I tu zaczynaja sie schody,bo nie mam pojecia co jeszcze potrzeba,w sklepie mi nagadal sprzedawca,ze zglupialem,do tej pory mialem piec kaflowy i nie znam sie na tym...prosze o wyrozumialosc dla laika i moje pytanie jest takiego typu: Co musze do tego pieca dokupic(rury i grzejniki mam),aby jak to sie mowi ,mozna w nim rozpalic i niech chatke ogrzewa. Dziekuje pieknia za uczciwa pomoc i pozdrawwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 27.07.2015 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 (edytowane) Potrzeba jeszcze węgla A tak poważnie, jeśli instalacja nie może pracować na samoczynym obiegu (grawitacyjnym, który działa wtedy, gdy są odpowiednie przekroje i spadki rur), to potrzebna pompa obiegowa. Na pewno naczynie wzbiorcze, zawór do napełniania instalacji. Edytowane 27 Lipca 2015 przez QIM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldkas 27.07.2015 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 hehe do wegla to i jeszcze drewna na rozpałke no ale Kolego piszesz to i tamto,a nadal nie wiem co do tego pieca potrzebne Pokoje niskie 2.20 instalacja od pieca do grzejnikow w poziomie..doslownie w lini prostej,bez bojlera na ciepla woda,bo mam elektryczny 4 grzejniki na 2 pokoje oraz kuchnia i przedpokoj i jak sadze to na pompe,albo miarkownikem,ale predzej z miarkownikiem,bo piecyk bedzie w lazience przy glownym zaworze od wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djhiq 27.07.2015 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Jaką powierzchnię chcesz tym zagrzać? Powierzchnie które podaje ci producent możesz sobie między bajki wsadzić jeżeli będziesz w tym kotle palił jak Bozia kazała a nie producent. Masz gdzieś przekrój tego brzydala ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 27.07.2015 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 J Masz gdzieś przekrój tego brzydala ? Nie bardzo mi pasuje ale faktycznie to za piękny on nie jest Z drugiej strony patrząc to uroda nie grzeje, ale na śmieciuchu 78% sprawność, no i "aż" 2 lata gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 28.07.2015 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 hehe do wegla to i jeszcze drewna na rozpałke no ale Kolego piszesz to i tamto,a nadal nie wiem co do tego pieca potrzebne Pokoje niskie 2.20 instalacja od pieca do grzejnikow w poziomie..doslownie w lini prostej,bez bojlera na ciepla woda,bo mam elektryczny 4 grzejniki na 2 pokoje oraz kuchnia i przedpokoj i jak sadze to na pompe,albo miarkownikem,ale predzej z miarkownikiem,bo piecyk bedzie w lazience przy glownym zaworze od wody Na odległość i przy takich szczątkowych informacjach to tylko wróżbita Maciej potrafi pomóc. Zajrzyj tu http://czysteogrzewanie.pl/technika/jak-sterowac-kotlem-zasypowym/ może pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldkas 29.07.2015 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 powierzchnia to okolo 70 m2.Podajcie prosze jakie trzeba rzeczy dokupic i nic wiecej... nie mam przekroju niestety piekny nie piekny i tak z przysznica i wanny,a ni kibla go nie widac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 29.07.2015 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 Piec masz. Rury masz. Grzejniki masz. Piszesz, że potrzebna pompa. Jak nie ma - to kupić. Do sterowania pompy potrzebny sterownik lub wtyczka do kontaktu. Czyli prąd potrzebny przy piecu. Potrzebne naczynie wzbiorcze (przelewowe). Masz? To kup lub zrób. potrzebne kształtki i armatura typu zawory grzejnikowe i inne. Ile i jakie? To na miejscu widać przy montaźu instalacji. Do sterowania piecem - podałem link do artykułu. Możesz sam zdecydować. Co jeszcze chcesz wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djhiq 30.07.2015 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Jak można na 70 m2 wsadzić taki kocioł. Powiedz jeszcze ze budynek docieplony i nowe okna. Na dodatek będziesz w tym puszczał w komin z 2 - tony węgla oczywiście przy założeniu że to jest kocioł GS i będziesz palił tak jak producent nakazuje w instrukcji. Na taką powierzchnię max 7 kW. Ja bym tam wsadził 5 kW albo wogole zrezygnował z węgla. Polecam kupić lepszy kocioł o dobrze dobranej mocy i tona wystarczy ci na ogrzanie mieszkania. Jak chcesz konkrety pisz na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldkas 02.08.2015 08:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Witam djhiqhm..tez tak sie zastanawialem czy aby ten piec nie jest za duzy,bo tak szczerze to jest nie cale 70 m2Co bys mi doradzil?tak po kolei i nie wiem co z ta pompa,czy pompa czy miarkownik,czy nie bedzie halasu z pompaMieszkam kolo Szczecina,wiec sklepy sa dostepnePozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 02.08.2015 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 nie wiem co z ta pompa,czy pompa czy miarkownik,czy nie bedzie halasu z pompa Gdybyś napisał, że chodzi Ci o dmuchawę, to pewnie szybciej byś otrzymał poradę. Choć widać, że nie przeczytałeś artykułu z linka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldkas 14.08.2015 06:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Gdybyś napisał, że chodzi Ci o dmuchawę, to pewnie szybciej byś otrzymał poradę. Choć widać, że nie przeczytałeś artykułu z linka. Prosze uwaznie przeczytac o co mi chodzi...(teraz chodzilo) Dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldkas 14.08.2015 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2015 Jak można na 70 m2 wsadzić taki kocioł. Powiedz jeszcze ze budynek docieplony i nowe okna. Na dodatek będziesz w tym puszczał w komin z 2 - tony węgla oczywiście przy założeniu że to jest kocioł GS i będziesz palił tak jak producent nakazuje w instrukcji. Na taką powierzchnię max 7 kW. Ja bym tam wsadził 5 kW albo wogole zrezygnował z węgla. Polecam kupić lepszy kocioł o dobrze dobranej mocy i tona wystarczy ci na ogrzanie mieszkania. Jak chcesz konkrety pisz na priv Witam djhiq hm..tez tak sie zastanawialem czy aby ten piec nie jest za duzy,bo tak szczerze to jest nie cale 70 m2 Co bys mi doradzil?tak po kolei i nie wiem co z ta pompa,czy pompa czy miarkownik,czy nie bedzie halasu z pompa Mieszkam kolo Szczecina,wiec sklepy sa dostepne Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts