Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prosze o porade do pieca

waldkas

Recommended Posts

Dzien dobry

Bardzo prosze o porade

mam do zakupu piec

http://www.leroymerlin.pl/ogrzewanie/kotly-i-piece/kotly-c-o-weglowe/kociol-c-o-basic-9-12-kw-opal,p216460,l1016.html

Nazwa produktu: Kocioł C.O. BASIC 9-12 KW OPAL

Moc grzewcza C.O. 9 - 12 kW

Sprawność cieplna 78 %

Pojemność wodna 40 l

Wielkość powierzchni do ogrzania 60 - 110 m2

Regulacja mocy 9 - 12 kW

Rodzaj paliwa drewno, węgiel kamienny lub brunatny

Powierzchnia grzejna wymiennika 1,3 m2

Maks. ciśnienie C.O. 2 bary

I tu zaczynaja sie schody,bo nie mam pojecia co jeszcze potrzeba,w sklepie mi nagadal sprzedawca,ze zglupialem,do tej pory mialem piec kaflowy i nie znam sie na tym...prosze o wyrozumialosc dla laika i moje pytanie jest takiego typu:

Co musze do tego pieca dokupic(rury i grzejniki mam),aby jak to sie mowi ,mozna w nim rozpalic i niech chatke ogrzewa.

Dziekuje pieknia za uczciwa pomoc i pozdrawwiam :)

Potrzeba jeszcze węgla ;)

A tak poważnie, jeśli instalacja nie może pracować na samoczynym obiegu (grawitacyjnym, który działa wtedy, gdy są odpowiednie przekroje i spadki rur), to potrzebna pompa obiegowa. Na pewno naczynie wzbiorcze, zawór do napełniania instalacji.

Edytowane przez QIM

hehe do wegla to i jeszcze drewna na rozpałke :yes:

no ale Kolego piszesz to i tamto,a nadal nie wiem co do tego pieca potrzebne

Pokoje niskie 2.20 instalacja od pieca do grzejnikow w poziomie..doslownie w lini prostej,bez bojlera na ciepla woda,bo mam elektryczny 4 grzejniki na 2 pokoje oraz kuchnia i przedpokoj i jak sadze to na pompe,albo miarkownikem,ale predzej z miarkownikiem,bo piecyk bedzie w lazience przy glownym zaworze od wody

hehe do wegla to i jeszcze drewna na rozpałke :yes:

no ale Kolego piszesz to i tamto,a nadal nie wiem co do tego pieca potrzebne

Pokoje niskie 2.20 instalacja od pieca do grzejnikow w poziomie..doslownie w lini prostej,bez bojlera na ciepla woda,bo mam elektryczny 4 grzejniki na 2 pokoje oraz kuchnia i przedpokoj i jak sadze to na pompe,albo miarkownikem,ale predzej z miarkownikiem,bo piecyk bedzie w lazience przy glownym zaworze od wody

Na odległość i przy takich szczątkowych informacjach to tylko wróżbita Maciej potrafi pomóc. Zajrzyj tu http://czysteogrzewanie.pl/technika/jak-sterowac-kotlem-zasypowym/ może pomoże.

Piec masz. Rury masz. Grzejniki masz. Piszesz, że potrzebna pompa. Jak nie ma - to kupić. Do sterowania pompy potrzebny sterownik lub wtyczka do kontaktu. Czyli prąd potrzebny przy piecu.

Potrzebne naczynie wzbiorcze (przelewowe). Masz? To kup lub zrób. potrzebne kształtki i armatura typu zawory grzejnikowe i inne. Ile i jakie? To na miejscu widać przy montaźu instalacji.

Do sterowania piecem - podałem link do artykułu. Możesz sam zdecydować. Co jeszcze chcesz wiedzieć?

Jak można na 70 m2 wsadzić taki kocioł. Powiedz jeszcze ze budynek docieplony i nowe okna. Na dodatek będziesz w tym puszczał w komin z 2 - tony węgla oczywiście przy założeniu że to jest kocioł GS i będziesz palił tak jak producent nakazuje w instrukcji. Na taką powierzchnię max 7 kW. Ja bym tam wsadził 5 kW albo wogole zrezygnował z węgla. Polecam kupić lepszy kocioł o dobrze dobranej mocy i tona wystarczy ci na ogrzanie mieszkania. Jak chcesz konkrety pisz na priv

• 2 weeks później...
Jak można na 70 m2 wsadzić taki kocioł. Powiedz jeszcze ze budynek docieplony i nowe okna. Na dodatek będziesz w tym puszczał w komin z 2 - tony węgla oczywiście przy założeniu że to jest kocioł GS i będziesz palił tak jak producent nakazuje w instrukcji. Na taką powierzchnię max 7 kW. Ja bym tam wsadził 5 kW albo wogole zrezygnował z węgla. Polecam kupić lepszy kocioł o dobrze dobranej mocy i tona wystarczy ci na ogrzanie mieszkania. Jak chcesz konkrety pisz na priv

Witam djhiq

hm..tez tak sie zastanawialem czy aby ten piec nie jest za duzy,bo tak szczerze to jest nie cale 70 m2

Co bys mi doradzil?tak po kolei i nie wiem co z ta pompa,czy pompa czy miarkownik,czy nie bedzie halasu z pompa

Mieszkam kolo Szczecina,wiec sklepy sa dostepne

Pozdrawiam