Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

2 przewody, jak podłączyć lampę sufitową?

Recommended Posts

W 2 miejscach w domu mam takie coś, że w miejscu gdzie ma być lampa sufitowa wychodzą mi 2 przewody 3-żyłowe, w tych pomieszczeniach jest również druga lampa z jednym przewodem. Jak mam te "podwójne" przewody podłączyć? W kostce do lampy mam po 2 dziurki na L i na N, więc mógłbym wetknąć tam po 2 żyły wetknąć a uziemienie spiąć szybkozłączką, tylko czy tak będzie dobrze? Lampy teraz kosztują takie obłędne pieniądze, że bym wolał nie puścić ich z dymem.

Lampy teraz kosztują takie obłędne pieniądze, że bym wolał nie puścić ich z dymem.

A wiesz ile kosztuje leczenie i rehabilitacja porażonych prądem? A pogrzeb ile kosztuje?

Dlatego proponuję przed jakimkolwiek "spinaniem" określić jakie funkcje pełnią poszczególne żyły. Kolorami przewodów się nie sugeruj, bo wielu magików z tego forum i pokrewnych, uważa że jest to bez znaczenia...

Edytowane przez zbich70

Faza w brązowym, w niebieskim zero. Jak sprawdzić co jest w żółtym, jeżeli to może nie być uziemienie? W drugim przewodzie jest całkowita cisza. W pojedynczym przewodzie koło drugiej lampy takoż.

Zapewne ktoś zrobił coś takiego że od wyłącznika idzie przewód zasilający tam gdzie jest faza i zero(wyłącznik powinien wyłączać fazę).

W tym samym miejscu jest początek obwodu do drugiej lampy -stąd dwa przewody po trzy żyły..

Elektryk zapewne planował tak, że w jednej z puszek przyłączeniowych lamp połączy je ze sobą uzyskując w ten sposób sterowanie obu lamp.

Zapewne w wyłączniku oświetlenia masz przewód trzy żyłowy(jeśli instalacja puszkowa) lub dwa przewody po trzy żyły ( jeśli bez puszkowa) . Jest to łatwo podłączyć tylko nie wiem czy kolega wie o co chodzi i jaką ma instalację?

Jak sprawdzić co jest w żółtym, jeżeli to może nie być uziemienie?

Trzeba odnaleźć drugi koniec tego przewodu i sprawdzić gdzie jest przyłączony.

Może być przyłączony do szyny PE w rozdzielnicy i - o ile ta szyna jest również prawidłowo przyłączona - będzie to przewód ochronny (nie żadne uziemienie).

Ale z równym prawdopodobieństwem mógł zostać użyty jako przewód fazowy bo "Ziutek ze szwagrem" nie take ynstalacje ogarniali "kabelkami papuziastymi" albo czymkolwiek co im tam w łapy wpadło...:p

Może być też tak, że żółto-zielony "wisi w powietrzu" bo "Heniek z kuzynem" te nikomu nie potrzebne badziewie obcięli przy samej d**ie, żeby nie przeszkadzało...