Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja CO z rur stalowych ocynkowych

dziandy

Recommended Posts

Witam wszystkich

jestem w trakcie remontu - no i muszę rozbudować istniejącą instalację CO (wykonana z rur stalowych - system grawitacyjny) - wykonawca w rozmowie stwierdził, że dobrze by było wykonać rozbudowę z rur stalowych ocynkowanych z system złączek prasowanych - czy ma ktoś doświadczenia z w/w

niestety oprócz producentów (sprzedawców) systemu mało informacji i opinii na ten temat

pozdrawiam

W Polsce od pewnie 20 albo i więcej lat w zasadzie nie stosuje się rur stalowych w domowych instalacjach CO. Dominuje plastik zgrzewany lub PEX oraz miedź - myślę że ciężko będzie o opinie, przyznaję że nawet nie spotkałem się z takim systemem (choć jakoś wybitnie nie szukałem).

Posiadamy w ofercie zarówno systemy stalowe prasowane (stal węglowa zewnętrznie ocynkowana oraz stal nierdzewna) jak i systemy tworzywowe łączone w różnych technologiach (zaciskane, zgrzewane).

Systemy stalowe prasowane, a w szczególności wykonane ze stali węglowej zewnętrznie ocynkowanej (System KAN-therm Steel), wewnątrz są to zwykłe rury czarne, zalecane są do stosowania TYLKO i WYŁACZNIE w zamkniętych ciśnieniowych instalacjach grzewczych - w żadnym wypadku nie polecam stosować ich w układach otwartych z uwagi na dostęp tlenu do wody instalacyjnej i duże ryzyko wystąpienia korozji materiałowej wewnątrz rur (woda dobrze napowietrzona).

W systemie tym stosowane są cienkościenne rury stalowe i w przypadku gdy dojdzie do wystąpienia korozji na wewnętrznych ścianach proces ten bardzo szybko doprowadzi do tzw. perforacji rury.

Jeśli chcesz zmodernizować instalację grzewczą, działającą w układzie otwartym polecam tani i sprawdzony system z polipropylenu - System KAN-therm PP. Oczywiście z uwagi na materiał (tworzywo PP) układ taki (źródło ciepła - kocioł) musi być zabezpieczony przed przekroczeniem max. dopuszczalnej temp. roboczej tj. 90st. C.

Edytowane przez KAN-therm