dziandy 27.07.2015 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 Witam wszystkich jestem w trakcie remontu - no i muszę rozbudować istniejącą instalację CO (wykonana z rur stalowych - system grawitacyjny) - wykonawca w rozmowie stwierdził, że dobrze by było wykonać rozbudowę z rur stalowych ocynkowanych z system złączek prasowanych - czy ma ktoś doświadczenia z w/wniestety oprócz producentów (sprzedawców) systemu mało informacji i opinii na ten tematpozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 27.07.2015 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2015 W obiegu grzewczym c.o krąży woda nieagresywna, odgazowana, mająca obojętny stosunek do materiału z jakiego zrobiona jest instalacja. Ważne jest jedynie to aby nie mieszać ze sobą kilku systemów ze względu na możliwość wystąpieniakorozji elektrochemicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziandy 28.07.2015 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 chodzi mi o opinie użytkowników takiego systemu - wszystkie za i przeciw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 29.07.2015 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 W Polsce od pewnie 20 albo i więcej lat w zasadzie nie stosuje się rur stalowych w domowych instalacjach CO. Dominuje plastik zgrzewany lub PEX oraz miedź - myślę że ciężko będzie o opinie, przyznaję że nawet nie spotkałem się z takim systemem (choć jakoś wybitnie nie szukałem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAN-therm 29.07.2015 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 (edytowane) Posiadamy w ofercie zarówno systemy stalowe prasowane (stal węglowa zewnętrznie ocynkowana oraz stal nierdzewna) jak i systemy tworzywowe łączone w różnych technologiach (zaciskane, zgrzewane). Systemy stalowe prasowane, a w szczególności wykonane ze stali węglowej zewnętrznie ocynkowanej (System KAN-therm Steel), wewnątrz są to zwykłe rury czarne, zalecane są do stosowania TYLKO i WYŁACZNIE w zamkniętych ciśnieniowych instalacjach grzewczych - w żadnym wypadku nie polecam stosować ich w układach otwartych z uwagi na dostęp tlenu do wody instalacyjnej i duże ryzyko wystąpienia korozji materiałowej wewnątrz rur (woda dobrze napowietrzona). W systemie tym stosowane są cienkościenne rury stalowe i w przypadku gdy dojdzie do wystąpienia korozji na wewnętrznych ścianach proces ten bardzo szybko doprowadzi do tzw. perforacji rury. Jeśli chcesz zmodernizować instalację grzewczą, działającą w układzie otwartym polecam tani i sprawdzony system z polipropylenu - System KAN-therm PP. Oczywiście z uwagi na materiał (tworzywo PP) układ taki (źródło ciepła - kocioł) musi być zabezpieczony przed przekroczeniem max. dopuszczalnej temp. roboczej tj. 90st. C. Edytowane 29 Lipca 2015 przez KAN-therm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts