Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem wilgoci w pomieszczeniu piwnicy.

Buduar

Recommended Posts

Witam,

Szukam rozwiazania pewnego problemu w piwnicy zabytkowego budynku, ktorego jestem posiadaczem. Problem polega na tym, ze po roku nie uzytkowania zauwazylem plesn na powierzchni stropu piwnicy( strop jest ze starego drewna). Uwazam, ze owa plesn powstala w wyniku wilgoci, ktora pochodzi z jednej sciany fundamentowej, ktorej nie jestem w stanie w zaden sposob zaizolowac od zewnatrz.(reszta scian zaizolowana od zewnatrz, dwie pionowo , jedna poziomo) Wpadlem na pomysl aby zastosowac swego hydroizolacje od strony wewnetrznej , tak aby w jakis sposob usunac zrodlo powstalej wilgoci, a tym samym plesni na stropie piwnicy. Ponadto pomyslalem, zeby uzyc jakis srodkow antygrzybicznych na stropie. Czy znajdzie sie tu moze jakas pomocna osoba, ktora bedzie w stanie podsunac jakies dobre rozwiazanie tego problemu? Planuje w niedalekiej przyszlosci odnowic nieco drewno , z ktorego sklada sie strop(podloga na parterze), dlatego musze rozwiazac problem wilgoci na poziomie piwnicy. Budynek jest nieogrzewany.

Z gory dziekuje za pomoc.

• 2 weeks później...
Zaizolowanie ściany od zewnątrz - nie jest rozwiązaniem, wilgoć pójdzie innymi drogami. Są metody np. injekcyjne, pytanie moje: z czego są zrobione fundamenty, co jest na zewnątrz przy tej ścianie? Może się okazać, że szlag trafił drenaż, może się okazać, że pokazało się jakieś źródełko... Pytanie jak wygląda podłoga?

Witaj.

przepona.jpg

Najprostszym i najskuteczniejszym sposobem odtworzenia izolacji poziomej jest wykonanie iniekcji ciśnieniowej lub grawitacyjnej

Tu podaje ci link do zapoznania się z tą metodą którą już nie raz stosowałem z powodzeniem i zadowoleniem klientów.

http://www.koester.pl/pl_pl/foa-96-43/przepona+pozioma+%2B+tynki+renowacyjne.html

Podaje ci przykładowy rodzaj preparatów, Ja dostarczam preparaty innej firmy, Jak będziesz miał pytania to chętnie odpowiem.

Witaj.

Wszystko zależy od wybranej metody, no i oczywiście od powierzchni.

Grawitacyjna sam materiał - Zestaw 39,5 kg - 23,10 PLN/kg , Kartusz 0,55 - 39,75 PLN/szt , Wałki dozujące - Długość 45 cm - 8,40 PLN/szt

Niskociśnieniowa - Kanister 36 kg - 25,30 PLN/kg - Paker plastikowy (iniektor) - 2,60 PLN/szt

:stirthepot:

To są ceny jednego z dostawców, zawsze można szukać zamiennika.

Ja wykonując podaje swoje ceny które licze za 1m2 przekroju ściany / czyli mur obojętnie z jakiego materiału = np. 0,5m2 x mur 50cm. = 1m2/

i cena zależy od m2.:wave:

Zawsze trzeba sprawdzić czy tylko puściła izolacja pozioma przepona, czy izolacja fundamentów bo to ma znaczenie na jaką wysokość trzeba robić injekcje.

Możliwe jest zrobienie pod ciśnieniem izolacji fundamentów od środka, ale to odrębny temat i tylko do wykonania przez firme.

Edytowane przez norquimia

• 2 weeks później...