Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rury w scianie jak je zlokalizować ? POMOC NAGRODA !!!

Recommended Posts

Witam w kupionym domu z lat 1950 mam poprowadzona wodę w ścianach , wszystko pochowane jedynie co widzę to baterie i zawór od licznika , problem w tym ze mam wodę na zewnątrz ścienię garażu oddalona od domy około 4m , i niema zamknięcia tego kranu i boje się ze jak pęknie zima to nie będzie wody w całym domu i będę musiał pruć ściany i kłaść od nowa, jak to za czasu zlokalizować, podkopałem już do okola (prawie garaż mi się zawalił0 i rury ani widu ani słychu

Proszę o pomoc jak ja zlokalizować, bylem już w urzędach itd brak jakichkolwiek planów tej wody czy czegokolwiek

Od 1950 roku było parę mroźnych zim.

Skoro nie zamarzło, to i teraz raczej nie zamarznie, tak zapewne jest "puszczona" rura że nie zamarznie.

ale patrzac na wiek i to az strach , ostatnio wymieniałem baterie i kolanko sie rozpadło i to w domu a co dopiero na dwozu ....

Problem taki ze ściany 60cm grube to magnes jaki by musiał być? , a co do rur to albo pod podłoga albo w ścianach. tylko nawet nie wiem od którego momentu szukać

Problem taki ze ściany 60cm grube to magnes jaki by musiał być? , a co do rur to albo pod podłoga albo w ścianach. tylko nawet nie wiem od którego momentu szukać

Czy grube ściany, czy cienkie to instalacje będą pod tynkiem, a nie w środku grubości ściany. Mocny magnes neodymowy możesz kupić np na popularnym portalu aukcyjnym A.... za parę złoty. Chociaż pewniejszy był by wykrywacz metalu - może by ci ktoś pożyczył, lub przyjechał i " za flaszkę" namierzył wszystko co metalowe w ścianach, podłogach - "prześledził" trasy rur.

Edytowane przez sylwekr

Dylemat typu czy dłubać zapobiegawczo teraz czy podczas awarii. Skoro do dzisiaj nic się nie stało to znaczy, że w jakiś sposób ta rura jest chroniona przed mrozem skutecznie, zapewne pod ziemią głęboko i może zaizolowana a później schowana w ścianie garażu. W tej sytuacji jeśli te metody na odległość zawiodą to chyba nie pozostaje nic innego jak iść od końca czyli od baterii na zewnątrz i śledzić tą rurę w kierunku domu (powinna iść prosto, choć to różnie bywa) a później już w domu założyć zawór jeśli uważasz to za konieczne.

Witam.

To, że do tej pory nie rozsadziło kranu na zewnątrz, to raczej kwestia spuszczania wody na zimę, a nie dobrego zabezpieczenia rur.

Najprościej zamieścić ogłoszenie na oferia.pl że szukasz kogoś, kto ci wykryje te rury odpowiednim sprzętem i czekać na odpowiedź. Koszt 100-150 zł. w zależności od odległości działki od siedziby firmy, która posiada takie detektory.

Edytowane przez lotpaj

Witam.

To, że do tej pory nie rozsadziło kranu na zewnątrz, to raczej kwestia spuszczania wody na zimę, a nie dobrego zabezpieczenia rur.

Najprościej zamieścić ogłoszenie na oferia.pl że szukasz kogoś, kto ci wykryje te rury odpowiednim sprzętem i czekać na odpowiedź. Koszt 100-150 zł. w zależności od odległości działki od siedziby firmy, która posiada takie detektory.

ogłoszenie było rok nikt nei podioł sie , a juk już próbował to koszt takie ze nowy dom bym postawił, o spuszczaniu wody nie ma mowy bo jak? jedyne co to ogacam rurę co wystaje kocem

ogłoszenie było rok nikt nei podioł sie , a juk już próbował to koszt takie ze nowy dom bym postawił, o spuszczaniu wody nie ma mowy bo jak? jedyne co to ogacam rurę co wystaje kocem

Dlaczego jesteś uparty i nie słuchasz, piszą ci że magnes (neodymowy) w ręke i szukaj ale jak wolisz gadać zamiast robić to tylko czekać na mrozy.

ps. ten to może przesada ale masz obraz żę można

Zapytaj na forum http://www.wykopki.net

Jeżeli nie mieszkasz na jakimś totalnym zadupiu, to chłopaki mają taki sprzęt, że może jeszcze sztabki złota ci znajdą, wmurowane przez Niemca. Kto wie? Może będziesz jeszcze bogaty :rolleyes:

Edytowane przez lotpaj

Nikt raczej nic nowego nie zaproponuje. Gdyby to jeszcze była ciepła woda to mógłbyś odkręcić kran i sprawdzać ścianę elektronicznym termometrem, wtedy gorąca rurka podniosłaby nieco temperaturę tynku, niestety napewno jest tylko zimna więc albo śledzić ją od końca w kierunku domu albo wykrywacz metali albo dobre zaizolowanie i wykorzystanie nagrody we własnym zakresie, cokolwiek to miałoby być.