Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ścianki G-K na poddaszu przed wylewkami. Proszę o porady.

Recommended Posts

Witam.

Muszę wykonać kilka ścianek z płyt GK na poddaszu gdzie nie ma jeszcze wylewek.

Czy dopuszczalne jest postawienie konstrukcji z profili stalowych na 10cm bloczkach z suporeksu i późniejsze zalanie wylewkami do wysokości dolnych profili?

Po wylewkach zamontowałbym dopiero okładzinę z płyt GK.

Czy suporeks jako warstwa podwyższająca jest odpowiedni czy zastosować inny materiał? (drewniany krawędziak, bloczek betonowy, cegłę).

Proszę o poradę.

Nie jestem jeszcze gotowy na wylewki (brak instalacji ogrzewania pod wylewkami).

Natomiast mam okazję porządnie i niezbyt drogo zrobić instalację elektryczną ale muszę się spieszyć bo elektryk wyjeżdża niedługo za granicę. Stąd to ciśnienie na postawienie ścianek.

Bezpośrednio na stropie nie bardzo mi się widzi bo musiałbym zalać wylewkami płyty GK lub zalać sam stelaż i dopiero później dokręcić płyty ale nie byłoby dolnego mocowania bo profil UW znalazłby się pod wylewką...

Bezpośrednio na stropie nie bardzo mi się widzi bo musiałbym zalać wylewkami płyty GK lub zalać sam stelaż i dopiero później dokręcić płyty ale nie byłoby dolnego mocowania bo profil UW znalazłby się pod wylewką...

Czego się obawiasz? Ze względów akustycznych takie rozwiązanie jest zalecane i w większości przypadków tak się robi.

Przekonałeś mnie:)

A powiedz jakbyś rozwiązał postawienie ścianek GK na parterze.

Jest goły chudziak. Stawiać na papie i bloczkach na mniej więcej wysokości wylewki i później to zalać?

Na samym chudziaku nie bardzo, bo mocując dolny profil do chudziaka musiałbym przebijać hydroizolację.

Doradzisz coś?