Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytania dotyczące wysokości schodów i podłogi ganku.

Marito

Recommended Posts

Witam,

cały post zamieściłem chyba nie w tym dziale co trzeba więc go kopiuje.:

Mam starą chatkę, w której ktoś kiedyś zrobił w wejściu na ganek ostatni stopień schodów o 7,5 cm wyżej niż podłoga na ganku (już po położeniu płytek).

Na domiar złego stare, drewniane, dzielone drzwi otwierane do środka, przez co wysokość drzwi zmniejszyła się do 190cm. Żeby było ciekawie, tj od strony pd czy pd-zach, tej co wieje, zacina i praży. Jesienią woda lała się na ganek.

Postanowiłem to zmienić i kupiłem okazyjnie drewniane drzwi (też dzielone) ale normalna wysokość, z futryną (dorobiłem prostą,nową) 206cm, otwierane na zewnątrz. Muszę przerobić schody i otwór na futrynę. I teraz moje pytania:

1/ Czy ostatni schodek powinien mieć ten sam poziom co podłoga na ganku a jeżeli nie to to o ile niżej?

2/ Jak głęboki powinien być ostatni schodek, jeżeli szersze skrzydło drzwi ma 80 cm (otwierane na zewnątrz) ?

3/ Czy 65cm (połączenie dwóch ostatnich) wystarczy ?

4/ Futrynę z drzwiami wstawiać równo z licem ganku, czy nieco schować?

5/ Czy wymiary schodów; wys. 13cm, gł. 26cm i pierwszy 10cm jest prawidłowy ? (dodać jeszcze można, tak jak zrobiłem poprzednio - płytki).

Teraz w związku z przebudową może wyjść inaczej. Jak jest prawidłowo ?

Tylko nie wiem, czy zastosuję płytki, bo mimo, że były przeciwpoślizgowe, zimą był horror. Piszę było, bo właśnie rozwalam to wszystko.

6/ Może jet jakiś inny fajny patent na wykończenie schodów, żeby zimą nie było straszno ?

7/ Nie wiem co jest nad starą futryną czy jest jakieś nadproże i boję się żeby mi dach na ganku nie runął na łeb. Jak to sprawdzić? Wierciłem w

dwóch miejscach i w jednym jest cegła a w drugim pusto. Od strony ganku otwór jest większy, bo stara futryna jest tak wstawiona. Kiedyś na wsi

tak wstawiali drzwi , okna. A ja muszę powiększyć otwór na zewnątrz, żeby był taki sam jak wewnątrz. (taka sama szerokość drzwi, dlatego się na

nie zdecydowałem.

I to już chyba wszystkie pytania dotyczące tych schodów i podłogi oraz futryny.

Byłbym wdzięczny jeśli, ktoś kto ma pojęcie w tej materii, odpowiedział mi na moje pytania.

W załączeniu zdjęcia.

Schody.jpg

Schodek-futryna od zewnątrz.jpg

Nadproże.jpg

Całe wejście.jpg

Zdjęcie0768.jpg

Zrób tak żeby było Ci wygodnie.

Drzwi osadź na zero, chyba, że planujesz jakąś elewacje, ocieplenie, to je cofnij troche mp. 5cm.

Jak zacina na schody i potem przymarznie to zawsze jest ślizgawka choćbyś gumy położył te z duzymi otworami.

Płytki jak chcesz na to kłaść to bardzo dobrze wyczyść, BARDZ DOBRZE, a potem bardzo dobry grunt, i dobrze zafugować, to podstawa, bo inaczej odparzy od lichego betonu a woda jeszcze zrobi swoje w zimie i odlecą.

Nie wiem co jest nad drzwiami, w razie czego, kup śrubę gwintowaną, przewierć na wylot i zamontuj daszek o ile już teraz tak nie jest zamontowany.

Mysle, że najwygodniej gdyby posadzka w środku i ostatni schód były na równej wysokości, a próg to tylko oddzielał i był wyższy, że nad nim stawiasz noge i wchodzisz na ten sam poziom jaki był na zewnątrz jeszcze.

Jak ślizgawica w zimie to do tego typu schodów poręcz by strasznie pasowała. Jak Ci nie zalezy na estetyce, ale na przyzwoitym wyglądzie i praktyczności to wez spawarke i coś wyspawaj z profili albo zlec to jakiejs lokalnej zlotej rączce zeby uczciwie i rzetelnie zrobił i nie koniecznie zdarł jak za kutą poręcz. Omalujesz ładnie, kotwa w stopien i lux, bo jak Ci na to zacina i lodowisko sie zimą robi to czy 20scia masz lat czy 80siąt to takie coś to czasem jest loteria, mozna wywinąć orła.

Edytowane przez Krzysiek88