Rak 05.07.2004 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 witam, wlasnie wczoraj po poludniu, tuż przed powrotem ze wsi, mialem krótką 'debatę' z sąsiadem na temat wieku mojego domu. jeśli mogę prosić kogoś, kto jest w stanie orientacyjnie określić jego wiek po poniższych parametrach, to będę wdzięczny za informację: 1. ściany gliniane, lane z gliny zmieszanej z sieczką 2. sufity: gliniana powała3. na poddaszu gliniana baba (wędzarka)4. podłoga drewniana położona na kamiennym fundamencie, w 2 pokojach zejścia do kamiennych piwnic - każda o wymiarach 2x155. na podwórzu jest równie stara kamienna obora, reszta budynków gospodarczych jest młoda, około 30 lat6. dom jest położony na wzgórzu, oddalony od drogi wiejskiej o 100 m w poludniowo wschodniej części poj. drawskiego jeśli ktoś potrzebuje dodatkowych informacji, to proszę o pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 05.07.2004 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 Popytaj ludzi zwlaszcza starszych to Ci powiedza, albo poprzednich wlascicieli. Jak chcesz znac dokladnie to tylko metoda wegla C14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rak 05.07.2004 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 hehe, no tak...poprzednia właścicielka mieszkała w nim zaledwie 40 kilka lat...a takich sąsiadów już nie mam...wino ich zmęczyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 05.07.2004 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 A w ksiegach wieczystych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 05.07.2004 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 witam, wlasnie wczoraj po poludniu, tuż przed powrotem ze wsi, mialem krótką 'debatę' z sąsiadem na temat wieku mojego domu. jeśli mogę prosić kogoś, kto jest w stanie orientacyjnie określić jego wiek po poniższych parametrach, to będę wdzięczny za informację: 1. ściany gliniane, lane z gliny zmieszanej z sieczką 2. sufity: gliniana powała 3. na poddaszu gliniana baba (wędzarka) 4. podłoga drewniana położona na kamiennym fundamencie, w 2 pokojach zejścia do kamiennych piwnic - każda o wymiarach 2x15 5. na podwórzu jest równie stara kamienna obora, reszta budynków gospodarczych jest młoda, około 30 lat 6. dom jest położony na wzgórzu, oddalony od drogi wiejskiej o 100 m w poludniowo wschodniej części poj. drawskiego jeśli ktoś potrzebuje dodatkowych informacji, to proszę o pytanie. szcuje ze napewno sprzed 1880 r(chyba) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rak 05.07.2004 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 pitbull: księgi wieczyste i zawarte tam info kończą się na 1936 roku. pchlistość: po czym tak sądzisz? grzebałem co nieco w książkach dotyczących lokalnego folkloru, ale szczegółów za bardzo nie mam. wszystko ociera się o ubiegłe stulecie, ale nie aż tak daleko jak piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 06.07.2004 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2004 pitbull: księgi wieczyste i zawarte tam info kończą się na 1936 roku. pchlistość: po czym tak sądzisz? grzebałem co nieco w książkach dotyczących lokalnego folkloru, ale szczegółów za bardzo nie mam. wszystko ociera się o ubiegłe stulecie, ale nie aż tak daleko jak piszesz. w oparciu o swoje doswiadczenie w tym okresie zaczeto budowac tradycyjne mury z cegiel.Najmlodszy mur pruski jaki spotkalem ma moja znajoma i pochodzi on z tamtego okresu.Jezeli chodzi o domy wiem ze stodoly i budynki gospodarcze budowano rowniez po tamtym okresie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rak 06.07.2004 06:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2004 dzieki za informację. jeśli w jakikolwiek inny sposób uda mi się dotrzeć do iinformacji na temat wieku mojego domu, to nie omieszkam Cię o tym poinformować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 06.07.2004 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2004 Rozbierza chalupe - zazwyczaj pod weglem zakopywano pieniadze . Ale dom moze byc z czasow zaborow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 06.07.2004 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2004 dzieki za informację. jeśli w jakikolwiek inny sposób uda mi się dotrzeć do iinformacji na temat wieku mojego domu, to nie omieszkam Cię o tym poinformować... a co bedziesz chalupe remontowal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rak 06.07.2004 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2004 pchlistość: no remontował to za duże słowo...ten dom jest budowany w różnym okresie jak sądzę, stąd jego ściany są częściowo wypełnione cegłą glinianą a częściowo to po mojemu glina i piach, bo jak zrobiłem w 2 miejscach 'przewiert' to nie natraciłem na nic z wyjątkiem odgłosu sypiącego się po ścianie piachu. dlatego mały remont wchodzi w grę, a duży niestety nie. poługniowo - wschodnia ściana lekko 'popłynęła' w sobie znanym tylko kierunku, dlatego została zwieńczona jakimś żelastwem. dom jest do wyburzenia, jak mi powiedziało 2 budowlańców z okolic, więc pewnie za 10 20 lat to będę musiał zrobić. jak chcesz zobaczyć to wystawię Ci na maila kilka zdjęć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rak 06.07.2004 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2004 no i jeszcze jedna kwestia. każdy z majstrów stwierdził autorytatywnie, że nie ma co sie bawić w remont z racji 'jakości' ścian po prostu. dom jest zwieńczany w dwóch miejscach i nie da rady go ruszyć, bo się zmęczy i padnie. więźba jest w miarę zdrowa, belki stropowe do obicia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pchlistosc 06.07.2004 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2004 no i jeszcze jedna kwestia. każdy z majstrów stwierdził autorytatywnie, że nie ma co sie bawić w remont z racji 'jakości' ścian po prostu. dom jest zwieńczany w dwóch miejscach i nie da rady go ruszyć, bo się zmęczy i padnie. więźba jest w miarę zdrowa, belki stropowe do obicia. dawaj zdjecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 12.07.2004 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2004 Rak, chałupka może stara, ale jeżeli się zachowało to mogą być starsze zapiski, kiedy ta gospodarka ruszyła. Gdzie, a u proboszcza, tam są księgi ponad podziałami zaborów, a być może i prehisteryczne. A tak z innej beczki konserwatora zabytków Ci podesłać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 03.08.2004 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2004 Raku, podeślij zdjęcia. Też mam chałupę budowaną w ten sam sposób (glina z sieczką) ale w okolicach Giżycka. Szacuję, że moja zbudowana została pomiędzy 1885 a 1914. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rak 18.08.2004 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2004 powinieneś otrzymać zdjęcie na priva... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 18.08.2004 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2004 Dostałem, dzięki. Opisałem Ci moje uwagi. Nie przejmuj się. Chaupa jest bardyo fajna. Ma duszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 29.08.2004 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2004 Czasami fachowcy datowali rok postawienia chaupy na krowkwiach.Z racji wykonywanego zawodu(dekarz)specjalnie patrze ale nie zawsze jest a jezeli juz to przy scianie szczytowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rak 29.08.2004 08:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2004 Czasami fachowcy datowali rok postawienia chaupy na krowkwiach.Z racji wykonywanego zawodu(dekarz)specjalnie patrze ale nie zawsze jest a jezeli juz to przy scianie szczytowej. Ooo!! Tego nie wiedziałem. Wielkie dzieki za informację. Pędzę zatem poszukać czegoś takiego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts