Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koncepcja architektoniczna - co to jest?

w00kash

Recommended Posts

Hej,

Zamierzamy złożyć wniosek o warunki zabudowy, i chcemy papiery przygotować w miarę możliwości sami. We wniosku jest zapis:

Określenie planowanego sposobu zagospodarowania terenu oraz charakterystyki zabudowy i zagospodarowania terenu w tym przeznaczenia i gabarytów projektowanych budynków przedstawione w formie graficznej na:
 kopii aktualnej mapy zasadniczej z granicami władania w skali 1:500 lub 1:1000 10     - 2 egz.
 koncepcji architektonicznej              - 2 egz.

i mam tutaj pytania, na kopii aktualnej mapy zasadniczej, to chodzi tylko o zaznaczenie kolorowym markerem wielkosci planowanego budynku tak?

i co to jest ta koncepcja? na czym ma być wykonana, co ma zawierać, są jakieś przepisy do tego ?:)

Dzięki wielkie ;)

Hej,

Zamierzamy złożyć wniosek o warunki zabudowy, i chcemy papiery przygotować w miarę możliwości sami. We wniosku jest zapis:

Określenie planowanego sposobu zagospodarowania terenu oraz charakterystyki zabudowy i zagospodarowania terenu w tym przeznaczenia i gabarytów projektowanych budynków przedstawione w formie graficznej na:
 kopii aktualnej mapy zasadniczej z granicami władania w skali 1:500 lub 1:1000 10     - 2 egz.
 koncepcji architektonicznej              - 2 egz.

i mam tutaj pytania, na kopii aktualnej mapy zasadniczej, to chodzi tylko o zaznaczenie kolorowym markerem wielkosci planowanego budynku tak?

i co to jest ta koncepcja? na czym ma być wykonana, co ma zawierać, są jakieś przepisy do tego ?:)

Dzięki wielkie ;)

Na mapie trzeba zaznaczyć granice, zlokalizować budynek i zmierzyć odległość od granicy budynku (ogólnie koncepcja zagospodarowania terenu).

Koncepcja architektoniczna powinna być do uzupełnienia we wniosku, czyli powierzchnia zabudowy, wysokość budynku, wysokość do kalenicy itp. Ważne aby podawać to z zapasem (powiedzmy 10%).

To zależy od gminy. W niektórych składam jedynie wniosek o wydanie warunków i podaję jedynie z grubsza co jest planowane, a w niektórych muszę dołączyc projekt z rzutami poszczególnych kondygnacji, elewacjami i koncepcją zagospodarowania działki.

U ciebie, mam wrażenie, że tak to właśnie wygląda, ponieważ oprócz koncepcji zagospodarowania na kopii mapy zasadniczej, wymagają jeszcze koncepcji architektonicznej - i tu powinieneś się dopytac w gminie, co mają konkretnie na myśli i w jakiej formie.

Edytowane przez rübezahl

W00kash

- też jestem ciekawy tej formy opracowania Koncepcji o której pisze rübezahl i wymaganej przez Urząd do wniosku o WZ.

Koncepcja Architektoniczna jednoznacznie kojarzy mi się z Projektem Koncepcyjnym ( zagospodarowania i obiektu ), opracowywanym w formie graficznej ( rzuty – przekroje – elewacje – wizualizacje – szkice - … ) na podstawie :

- wytycznych projektowych ( program funkcjonalno – użytkowy )

- danych z działki budowlanej i jej sąsiedztwa

- no i właśnie analizy Warunków Zabudowy / lub zapisów z Planu Miejscowego.

Projekt Koncepcyjny jest charakterystycznym I Etapem Projektowania ( zazwyczaj Projektu Indywidualnego ) i stanowi platformę uzgodnień pomiędzy Architektem. a Inwestorem, dla podstawowych, wariantowych rozwiązań projektowych, jeszcze przed opracowaniem Projektu Budowlanego.

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

Łukasz: skontaktowałem się z Panią Grażyną - która jest projektantem tego domu który chcemy budować i była bardzo pomocna - ta koncepcja którą wykonałem jest całkowicie wystarczająca do złożenia do WZ. Jak będę składał jeszcze potwierdzę w Urzędzie Gminy. Póki co czekam aż geodeta nam na mapach zasadniczych naniesie dom ....

... a dlaczego to " pani Grażyna " ( projektant ) nie opracowuje koncepcji ?

nie rozumiem również dlaczego geodeta ma wrysowywać budynek projektowany w mapę ?

rolą geodety jest przygotowanie MDCP_Mapy Do Celów Projektowych, rolą Projektanta ( między innymi ) wrysowanie obiektu w MDCP, tym bardziej, że odpowiada za obiekt i zagospodarowanie, w tym określenie obszaru oddziaływania obiektu.

niby tak, tylko mapa do celów projektowych nie jest nam potrzebna na etapie starania się o Warunki Zabudowy. Dlaczego Pani Grażyna nie naniesie tego i nie zrobi koncepcji? Ponieważ Pani Grażyna jat autorem projektu gotowego który planujemy kupić po uzyskaniu WZ, więc nie jest architektem który "rysował nam dom". Dlaczego geodeta? bo to kolega. Mam nadzieję że rozwiałem pewne wątpliwości.