w00kash 28.07.2015 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 Hej, Zamierzamy złożyć wniosek o warunki zabudowy, i chcemy papiery przygotować w miarę możliwości sami. We wniosku jest zapis: Określenie planowanego sposobu zagospodarowania terenu oraz charakterystyki zabudowy i zagospodarowania terenu w tym przeznaczenia i gabarytów projektowanych budynków przedstawione w formie graficznej na: kopii aktualnej mapy zasadniczej z granicami władania w skali 1:500 lub 1:1000 10 - 2 egz. koncepcji architektonicznej - 2 egz. i mam tutaj pytania, na kopii aktualnej mapy zasadniczej, to chodzi tylko o zaznaczenie kolorowym markerem wielkosci planowanego budynku tak? i co to jest ta koncepcja? na czym ma być wykonana, co ma zawierać, są jakieś przepisy do tego ? Dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr A 28.07.2015 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 Hej, Zamierzamy złożyć wniosek o warunki zabudowy, i chcemy papiery przygotować w miarę możliwości sami. We wniosku jest zapis: Określenie planowanego sposobu zagospodarowania terenu oraz charakterystyki zabudowy i zagospodarowania terenu w tym przeznaczenia i gabarytów projektowanych budynków przedstawione w formie graficznej na: kopii aktualnej mapy zasadniczej z granicami władania w skali 1:500 lub 1:1000 10 - 2 egz. koncepcji architektonicznej - 2 egz. i mam tutaj pytania, na kopii aktualnej mapy zasadniczej, to chodzi tylko o zaznaczenie kolorowym markerem wielkosci planowanego budynku tak? i co to jest ta koncepcja? na czym ma być wykonana, co ma zawierać, są jakieś przepisy do tego ? Dzięki wielkie Na mapie trzeba zaznaczyć granice, zlokalizować budynek i zmierzyć odległość od granicy budynku (ogólnie koncepcja zagospodarowania terenu). Koncepcja architektoniczna powinna być do uzupełnienia we wniosku, czyli powierzchnia zabudowy, wysokość budynku, wysokość do kalenicy itp. Ważne aby podawać to z zapasem (powiedzmy 10%). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w00kash 28.07.2015 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 (edytowane) Czyli koncepcja, to nie trzeba nic rysować, tylko wypisać daje szczegółowe (z zapasem ) parametrów planowanego budynku? (bo pisze że w formie graficznej ....) Edytowane 28 Lipca 2015 przez w00kash Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w00kash 01.08.2015 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 jako że nikt nie wie co ma być, to pytanie. Popełniłem coś takiego: http://postimg.org/image/bbamyepyz/ , czy takie coś jest wystarczające dla gminy jako koncepcja architektoniczna? Bo co innego może to zawierać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rübezahl 01.08.2015 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2015 (edytowane) To zależy od gminy. W niektórych składam jedynie wniosek o wydanie warunków i podaję jedynie z grubsza co jest planowane, a w niektórych muszę dołączyc projekt z rzutami poszczególnych kondygnacji, elewacjami i koncepcją zagospodarowania działki. U ciebie, mam wrażenie, że tak to właśnie wygląda, ponieważ oprócz koncepcji zagospodarowania na kopii mapy zasadniczej, wymagają jeszcze koncepcji architektonicznej - i tu powinieneś się dopytac w gminie, co mają konkretnie na myśli i w jakiej formie. Edytowane 15 Września 2015 przez rübezahl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 02.08.2015 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 (edytowane) W00kash- też jestem ciekawy tej formy opracowania Koncepcji o której pisze rübezahl i wymaganej przez Urząd do wniosku o WZ. Koncepcja Architektoniczna jednoznacznie kojarzy mi się z Projektem Koncepcyjnym ( zagospodarowania i obiektu ), opracowywanym w formie graficznej ( rzuty – przekroje – elewacje – wizualizacje – szkice - … ) na podstawie :- wytycznych projektowych ( program funkcjonalno – użytkowy )- danych z działki budowlanej i jej sąsiedztwa- no i właśnie analizy Warunków Zabudowy / lub zapisów z Planu Miejscowego. Projekt Koncepcyjny jest charakterystycznym I Etapem Projektowania ( zazwyczaj Projektu Indywidualnego ) i stanowi platformę uzgodnień pomiędzy Architektem. a Inwestorem, dla podstawowych, wariantowych rozwiązań projektowych, jeszcze przed opracowaniem Projektu Budowlanego. Edytowane 2 Sierpnia 2015 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w00kash 10.08.2015 05:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Łukasz: skontaktowałem się z Panią Grażyną - która jest projektantem tego domu który chcemy budować i była bardzo pomocna - ta koncepcja którą wykonałem jest całkowicie wystarczająca do złożenia do WZ. Jak będę składał jeszcze potwierdzę w Urzędzie Gminy. Póki co czekam aż geodeta nam na mapach zasadniczych naniesie dom .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 10.08.2015 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 ... a dlaczego to " pani Grażyna " ( projektant ) nie opracowuje koncepcji ?nie rozumiem również dlaczego geodeta ma wrysowywać budynek projektowany w mapę ?rolą geodety jest przygotowanie MDCP_Mapy Do Celów Projektowych, rolą Projektanta ( między innymi ) wrysowanie obiektu w MDCP, tym bardziej, że odpowiada za obiekt i zagospodarowanie, w tym określenie obszaru oddziaływania obiektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w00kash 11.08.2015 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 niby tak, tylko mapa do celów projektowych nie jest nam potrzebna na etapie starania się o Warunki Zabudowy. Dlaczego Pani Grażyna nie naniesie tego i nie zrobi koncepcji? Ponieważ Pani Grażyna jat autorem projektu gotowego który planujemy kupić po uzyskaniu WZ, więc nie jest architektem który "rysował nam dom". Dlaczego geodeta? bo to kolega. Mam nadzieję że rozwiałem pewne wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 11.08.2015 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 ... żenujące, że NIE-ARCHITEKT projektuje "dom" - ale nie będę rozwijał tematu. - Projekt Gotowy stanowi 100% Projekt Koncepcyjny ( tylko że w 4-ch egzemplarzach ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w00kash 11.08.2015 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 Ty chyba czytać nie umiesz P. Grażyna to ARCHITEKT Projektu gotowego który chcemy kupić po uzyskaniu WZ. Projekt koncepcyjny? A po grzyba nam to, my mamy dostarczyć koncepcję architektoniczną a nie jakiś projekt koncepcyjny? Czy ja gdzieś o czymś takim napisałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 11.08.2015 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2015 napisałeś , że :" Ponieważ Pani Grażyna jest autorem projektu gotowego który planujemy kupić po uzyskaniu WZ, więc nie jest architektem, który "rysował nam dom" "... stąd nieporozumienie. Autorem gotowca może, ale też i nie musi być Architekt - nieistotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts