seeeba1987 28.07.2015 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 Witam. Mam pewną sprawę. Posiadam bardzo małe mieszkanie - 4 pomieszczenia, każde po około 8 m2. W jednym pokoju mam piec kaflowy, który jedak zabiera mi dużo miejsca, dlatego chciałbym wymienić go na ogrzewanie gazowe. Wysokość pomieszczeń to 2,5 m a w dwóch są jeszcze skosy. Jest to stary budynek, bez wentylacji. Czy jest tu ktoś kto mniej więcej oszacowałby koszt tej całej inwestycji i co byłoby dokładnie potrzebne ? Chciałbym, żeby dawał ciepło i ogrzewał wodę. Dziękuję z góry za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.07.2015 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 Koszty powiadasz...No spróbujmy. Zniszczenie wentylacji NATURALNEJ jaka tam TERAZ jest to wprowadzenie grzybka do wszystkich kątów.Wprowadzenie ogrzewania gazowego to dokarmienie tego grzybka, aby ładnie się rozwijał.Oczywiście - nie lubisz go, to do jego wyziewów dodasz szybciutko jeszcze pufasa, domestosa i kilka innych.Najczęściej - na bazie chloru.I posiedzisz sobie w ciepłym smrodzie czasem myjąc łapki...Taki jest koszt.Kasę za to sam policz, bo da się to zrobić na wypasie ale też da się niskobudżetowo Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seeeba1987 28.07.2015 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 Grzybka mam już teraz, w pomieszczeniach które są słabo ogrzewane.Pytam o koszty, gdyż nie orientuje się w ogóle co jest potrzebne. Chcę zrobić tak, żebym nie musiał czegoś wymieniać za pół roku. Nie wiem 5000, 10000 czy ile to może kosztować. Ktoś się orientuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.07.2015 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 Orientuje...DUŻO! "Posiadam bardzo małe mieszkanie - 4 pomieszczenia, każde po około 8 m2. "4 x 8 = 32m2Wysokość, zakładam 2,5m.Razem to 32 x 2,5 = 80m3 kubatury.Klatka na króliki!Bo?Potrzeby wentylacji dla JEDNEJ rodziny (2 + 1 lub 2 + 2) to wymiana około 120 do 150m3 powietrza na godzinę, aby grzyba nie było.Niechby te 120m3...120 / 80 to 1,5 kubatury NA GODZINĘ!Tyle trzeba wymienić i ogrzać w każdej godzinie.Na dobę to 24 x 1,5 = 36 kubatur.W tak małym domu - przeciąg non stop. " Jest to stary budynek, bez wentylacji"Wentylacja tam jest, tylko Ty jej nie widzisz...Dodatkowo - chcesz ją popsuć!I tak działa słabo, bo jej pewnie "nie pozwalasz". Masz grzybka... "Grzybka mam już teraz, w pomieszczeniach które są słabo ogrzewane."Grzej je lepiej!No i, oczywiście, WSZYSTKO, co ogrzejesz NATYCHMIAST wywalaj za okno - wtedy będzie dobrze!(Te potrzebne 1,5 kubatury wymiany)TYLKO PIECEM STAŁOPALNYM NA NAJTAŃSZE PALIWO da się to zrobić!Tak ten dom zbudowano... Wpuść spychacz i postaw coś nowego.Albo...Opatul bardzo grubo to, co masz , aby nie trzeba było tyle grzać. Od wymiany powietrza i tak nie uciekniesz, jak chcesz mieszkać bez grzyba.POTEM, jak zlikwidujesz piec, odbuduj WENTYLACJĘ i jakiś system grzewczy. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seeeba1987 28.07.2015 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 Chyba nie do końca mnie rozumiesz. Mieszkam w bloku na poddaszu można powiedzieć. 3 piętro. Zburzyć go nie mogę, ocieplić też nie, gdyż jest "zabytkowy". I muszę wymienić ten piec kaflowy na coś innego, ponieważ zajmuje za dużo miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.07.2015 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 Rozumiem chyba lepiej niż Ci się wydaje.Od lat w tych problemach siedzę. Są sposoby i na tę sytuację.Tylko czasem nie ma po co się za to brać.Znajdź sobie coś lepszego. Tu przepłacisz naprawę wieloma wiadrami potu i dużą kasą. Rozważałeś ogrzewanie etażowe?Nie jest wygodne, ale skuteczne i wentylacji jaką masz nie psuje. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek1979 28.07.2015 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 Mógłby Pan nakreślić chociaż trochę na czym polega to ogrzewanie etażowe? Szczerze przyznam się, że w temacie nie siedzę(prawie, że kompletny laik) i pierwszy raz się spotkałem z takim wyrażeniem.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.07.2015 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 (edytowane) Lokalne CO.Kuchnia/piec węglowe z podkową.Pompka, kilka rurek trochę kaloryferów.Tylko noszenie opału na trzecie piętro jest upierdliwe...Za to tanio jest.A jak kuchnia nie piec - wygodnie i miło.Są piecokominki...Dałoby się taki zaadaptować. Adam M. Edytowane 28 Lipca 2015 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nt_Jun 25.08.2015 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 (edytowane) Pierwsze kroki, jakie należało by podjąć, to sprawdzenie czy w mieszkaniu tym jest sprawnie działająca instalacja wentylacyjna i spalinowa. W związku z tym należy zwrócić się do kominiarza, aby sprawdził czy istnieje możliwość montażu kotła gazowego i aby wskazał odpowiednie kanały w istniejących kominach. W przypadku braku działającej wentylacji polskie przepisy nie pozwalają na montaż urządzeń gazowych.Jeżeli opinia kominiarska będzie pozytywna zapraszam do kontaktu z jednym z naszych autoryzowanych instalatorów, który dokona wstępnej kalkulacji kosztów wykonania takiej instalacji. Adres najbliższego instalatora autoryzowanego można znaleźć na stronie MODEROWANO Pozdrawiam,Konsultant marki MODEROWANO Edytowane 25 Sierpnia 2015 przez finlandia Reklamy są niezgodne z regulamnem forum (pkt 2.5) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 25.08.2015 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2015 Z trochę innej beczki.Gaz ziemny gdzie jest doprowadzony? Czy sąsiedzi już przeszli na gaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts