Balzak311 28.07.2015 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 Witam Lada dzień bede układał kostkę brukową, i moj dylemat wygląda tak ze nie wiem na co zdecydować sie przy wykończeniu kostki , czy boki zrobić ze zwykłego obrzeża betonowego czy coś innego, jeszcze sam wykonawca proponował mi jakiś murek oporowy wykonany z betonu w w to jakoś kostka zamocowana, podpowiedzcie jaki sposób wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 30.07.2015 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Może takie niewielkie palisady będą dobrym rozwiązaniem na Twoją działkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 30.07.2015 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Takie też bedzie rozwiązanie. ALe gdzieś widziałem ze brzegowe kostki są mocowane na beton czy jakoś tak i wtedy do samej kostki ładnie rośnie trawka. ale nie wiem jak to sie fachowo nazywa takie wykonanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 30.07.2015 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2015 Witam Lada dzień bede układał kostkę brukową, i moj dylemat wygląda tak ze nie wiem na co zdecydować sie przy wykończeniu kostki , czy boki zrobić ze zwykłego obrzeża betonowego czy coś innego, jeszcze sam wykonawca proponował mi jakiś murek oporowy wykonany z betonu w w to jakoś kostka zamocowana, podpowiedzcie jaki sposób wybrać. Wykonawca dobrze radzi.....skrajny rząd zatopiony w zaprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 31.07.2015 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 a czy takie wykonanie kostka na beton jest trwałe, na co zwrócić uwagę przy wykonaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
End_riu 31.07.2015 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 (edytowane) Najlepiej na to ile ekipa pije przed południem Nie wiem czy "fachowo", ale my to nazywamy klinem betonowym, albo obrzegowaniem/oporem betonowym. Jest to trwałe pod warunkiem, że wykonawca wyjaśni inwestorowi, co wolno, a czego unikać przy takim rozwiązaniu. A tak poważnie jeśli wykonawca nie jest z polecenia, tylko z łapanki/ogłoszenia, to patrz na: głębokość korytowania glebę jaka jest po wykorytowaniu (czy potrzebna jest warstwa odprowadzająca wodę, czy nie) jakość i dobór kruszywa na podbudowę wielkość zagęszczarki jaką będzie ubijała podbudowę rodzaj podsypki i odpowiedni jej dobór do użytej kostki (oraz grubość warstwy) odpowiednie ukształtowanie podbudowy (spadki) prawidłowe i równe ułożenie kostki wyprowadzenie linii i zagęszczenie z przesypanie i przemiataniem na końcu Inaczej mówiąc patrz im na ręce, a na 100% Cię pokochają. Edytowane 31 Lipca 2015 przez End_riu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 31.07.2015 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 (edytowane) wykonawca z polecenia i widziałem dużo jego robót w okolicy, z pozytywną ocena, a co taniej wyjdzie ten murek czy obrzeże. A jeszcze inne pytanie czy pod kostkę można kłaść rurę drenarską z odwodnieniem z rynien, czy raczej unikać tego zeby nie podmywało?? Edytowane 31 Lipca 2015 przez Balzak311 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
End_riu 31.07.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Pod kostkę kanalizacyjną i dalej przejdź w drenarską. Raz, że będzie podmywało, a dwa, że będzie więcej wody w podbudowie jesienią i przy zamarzaniu będzie bardziej puchło. Obrzeże kosztuje minimum 5zł do tego stabilizacja i masz ok 8-10zł. Ułożenie od 5zł do 12zł zazwyczaj. Średnio 20zł/mb.Opór betonowy, to ok 250zł z robocizną przy powierzchni 200-300m2 w zależności od przeznaczenia kostki (ok 100mb). Przy chodnikach robi się mniejsze opory, na ciągach jezdnych większe i mocniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 02.08.2015 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Czy po takim położonym drenie w trawniku można jezdzić samochodem??? znaczy nie często raz na jakiś czas, czy ciężar samochodu nie uszkodzi rury drenarskiej?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 03.08.2015 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Czy po takim położonym drenie w trawniku można jezdzić samochodem??? znaczy nie często raz na jakiś czas, czy ciężar samochodu nie uszkodzi rury drenarskiej?? Po rurze drenarskiej raczej nie pojeździsz nawet prawidłowo ułożonej i zasypanej żwirem. Dobrze radzą koledzy wcześniej gdy musi taka rura przejść przez np podjazd z kostki czy chodnik wykonuje się ją z rury kanalizacyjnej.U mnie zrobiono jeszcze inaczej miałem trochę w zapasie rury arota - elektrycznej, więc przez takie przejścia włożyłem rurę dren do i nie stosowałem złączek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 12.08.2015 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2015 Umieszczenie ostatniego rzędu w zaprawie jest dobrym pomysłem, niemniej prawidłowo ustawione palisady nie powinny się przewracać nawet w czasie intensywnej ulewy albo innych katastrof. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 20.08.2015 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 tak sobie wymysliłem ze zamiast zwykłego obrzeża czy tez murku oporowego wstawię obrzeże palisadowe takiego typu http://www.semmelrock.pl/produkty/elementy-uzupelniajace/pid/elementy-uzupelniajace/mala-architektura-obrzeze-palisadowe.html. Czy to zda egzamin . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.trybulec 21.08.2015 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2015 Wyżej zostało dokładnie napisane – jak mocować brzegowy rząd kostki (obrzeże, palisadę). Jeśli zostanie wykonane zgodnie ze sztuką budowlaną – spełni swoje zadanie. Ewentualnie możesz zastosować jeszcze eko bord. Jeszcze szybciej, jeszcze prościej. http://moj.dom.pl/blogi/83616/173/eko-bord-atrakcyjne-mo-liwo-ci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
End_riu 22.08.2015 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2015 Eko bordy nie nadają się przy ciągach jezdnych. Dużo lepiej sprawuje się opór betonowy. A przy tym jest nieporównywalnie tańszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts